V naglici nemalokrat hitimo, na primer z zajtrkom, malico ali kosilom in vse samo na hitro vržemo vase, na koncu pa niti ne vemo, kaj in koliko smo pojedli. Za piko na i pa se po obroku pogosto neprijetno počutimo. Prednosti počasnega prehranjevanja je kar nekaj, zato je vredno, da spremenimo to slabo navado in naredimo nekaj za svoje splošno zdravje in dobro počutje.
Vizita e-novice
Ugoden vpliv na prebavo
Če jemo počasi, omogočimo svojemu telesu, da pravilno razgradi hrano in absorbira vsa hranila, ki smo jih zaužili. Prebavni procesi se namreč začnejo že s sproščanjem encimov v slini, ki razgrajujejo ogljikove hidrate. Pomembno je, da hrano vedno dobro prežvečimo in si vzamemo čas prav za vsak grižljaj, ki ga naredimo. S počasnim prehranjevanjem bomo prej zaznali, kdaj smo siti, s čimer se bomo izognili prenajedanju, hkrati pa bomo zmanjšali tveganja tudi za raznorazne prebavne motnje, kot je na primer napihnjenost.
Ohranjanje pozornosti
Premišljen pristop k prehranjevanju zahteva tudi prisotnost, kar pomeni, da jemo tukaj in zdaj ter se izogibamo številnim motilcem, od pametnih telefonov, televizije, burnih razprav do opravljanja dela v tem času. Vse to nam lahko odvrne pozornost od pravilnega prehranjevanja in nas oddaljuje od pristnih občutkov, ki nam jih telo sporoča. Počasno in sproščeno prehranjevanje nam bo pomagalo tudi pri zmanjševanju prebavnih težav, ki lahko nastanejo kot posledica stresa.
Ohranjanje želene teže ali izguba odvečnih kilogramov
Želeno telesno težo bomo zagotovo lažje ohranjali kot tudi izgubili kakšen odvečni kilogram, če bomo jedli bolj počasi. Približno dvajset minut naj bi naši možgani potrebovali, da zaznajo, da je želodec poln, zato se nam nikamor ne bi smelo muditi. Uživanje manjših grižljajev in temeljito žvečenje pri tem zagotovo pomaga. Na tak način bomo tudi lažje nadzorovali velikost porcij in kalorije, ki smo jih zaužili.
Uživanje v hrani
Kot smo prej omenili, včasih niti dobro ne vemo, kaj točno smo "zbasali" vase, saj nismo osredotočeni na hrano. In prav zato je priporočljivo, da si vedno vzamemo čas, da zaznamo okus, aromo, teksturo, da bomo lahko razvajali svoje brbončice od a do ž ter dejansko tudi uživali v svojem obroku.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV