Vizita.si
zamrznjeno sadje
Prehrana

Katere poletne dobrote je dobro shraniti za zimo, da ohranite vir vitaminov?

N.R.A.
17. 08. 2025 03.28
0

Poletje je čas obilja svežega sadja in zelenjave, bogate z vitamini, minerali in antioksidanti. A ko pride zima, se dostop do teh živil zmanjša, sveži pridelki pa pogosto izgubijo na hranilni vrednosti zaradi dolgega skladiščenja in transporta.

Pravilno shranjevanje poletnih pridelkov vam omogoča, da tudi v hladnih mesecih ohranite naravni vir vitaminov in podprete imunski sistem. Zamrzovanje, sušenje in vlaganje so metode, ki lahko ob pravilni izvedbi ohranijo večino hranilnih snovi. V nadaljevanju predstavljamo živila, ki jih je najbolj smiselno shraniti, ter znanstveno podprte nasvete za ohranjanje njihove hranilne vrednosti.

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?
Preberi še
Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?

ZAMRZNJENO SADJE – OHRANITE VITAMIN C IN ANTIOKSIDANTE

Jagodičevje (borovnice, maline, jagode) je idealno za zamrzovanje, saj se pri nizkih temperaturah ohrani večina vitamina C in polifenolov (Rickman et al., 2007, Journal of the Science of Food and Agriculture). Zamrznjeno sadje je odlično za smutije, kaše ali naravne sladice.

Ozimnica
OzimnicaFOTO: Shutterstock

ZELENJAVA ZA ZAMRZOVANJE ALI SUŠENJE

Paradižnik, paprika in bučke se lahko zamrznejo ali posušijo. Blanširanje pred zamrzovanjem pomaga ohraniti barvo, okus in hranilno vrednost (Howard et al., 1999, Journal of Agricultural and Food Chemistry). Posušen paradižnik je koncentriran vir likopena, ki ima močne antioksidativne lastnosti.

To skromno zelišče je močnejše, kot si predstavljate
Preberi še
To skromno zelišče je močnejše, kot si predstavljate

ZELIŠČA – NARAVNI OKREPČEVALCI OKUSA IN IMUNITETE

Baziliko, peteršilj, timijan in meto lahko posušite ali zamrznete v oljčnem olju v ledenih kockah. Sušenje rahlo zmanjša vsebnost vitamina C, vendar ohrani eterična olja in antioksidante (Venskutonis, 1997, Food Chemistry).

7 zelišč, živil in trikov za takojšnjo pomiritev
Preberi še
7 zelišč, živil in trikov za takojšnjo pomiritev

GROZDJE IN KOŠČIČASTO SADJE ZA SHRANJEVANJE

Grozdje lahko zamrznete za sladke prigrizke, marelice pa pretvorite v kompot ali suho sadje, pri čemer ostanejo bogate z vlakninami in minerali (Rodriguez-Amaya, 1997, Food Reviews International).

Shranjevanje poletnih dobrot ni le kulinarična nostalgija, temveč učinkovita strategija za ohranjanje vitaminov in drugih koristnih snovi, ki pozimi pomagajo krepiti odpornost in ohranjati energijo.

Viri: Rickman, J. C., et al. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87(6), 930–944, Howard, L. A., et al. (1999). Retention of phytochemicals in fresh and processed vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47(6), 1933–1940, Venskutonis, P. R. (1997). Effect of drying on the volatile constituents of thyme. Food Chemistry, 59(2), 219–227, Rodriguez-Amaya, D. B. (1997). Carotenoids and Food Preparation: The retention of provitamin A carotenoids in prepared, processed, and stored foods. Food Reviews International, 13(4), 391–406.

UI Vsebina ustvarjena z generativno umetno inteligenco.
KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080