Vizita.si
Oves

Prehrana

Kaj se zgodi, če prenehate uživati zdrave žitarice?

N.R.A.
02. 07. 2022 05.00
1

Polnozrnate žitarice vsebujejo ključna hranila, ki prispevajo k sitosti in imajo številne koristi za zdravje, izogibanje le tem pa lahko vodi do ne tako zelo prijetnih posledic.

Polnozrnate žitarice so danes eden ključnih elementov, ko je govora o zdravi prehrani. Ovseni kosmiči, polnozrnate testenine in celo pokokva, so le nekatera živila, ki si ključna za naše zdravje. Izogibanje tem žitam pa je na žalost v zadnjih letih postalo vse bolj priljubljeno, posebej na račun nekaterih diet. 

''Mnogi se žitom ne izogibajo zaradi zdravstvenih razlogov, temveč zaradi želje po izogibanju ogljikovim hidratom,'' pravi nutricionistka Bonnie Taub-Dix. Omenjena nutricionistka pa tudi denimo še ena, Sanda J. Arevalo, trdita, da bi se nekateri ljudje vsekakor morali izogibati žitom - tisti, ki trpijo za določenimi alergijami na hrano ali intoleranco in vsekakor tisti, ki imajo bolezen kot je denimo celiakija. Na splošno pa je za zdrave ljudi izogibanje žitom nespiselno. 

Oves
Oves FOTO: iStockphoto

Poglejmo si nekaj najpogostejših stranskih učinkov, do katerih lahko pride, če zdrava žita preprosto in brez konkretnega smisla črtamo iz svoje prehrane. 

Poveča se lahko tveganje za srčno-žilne bolezni

Študija iz leta 2016 je pokazala, da lahko izogibanje žitom poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. ''To je posledica pomanjkanja prehranskih vlaknin, ki zagotavljajo pomembna hranila, ki pomagajo očistiti antioksidante,'' pravi Arevalo.

Pride lahko do pomanjkanja pomembnih in ključnih hranil 

Celotna zrna zagotavljajo vašemu telesu vrsto hranil, kot so vlaknine, vitamin B, folati, beljakovine, železo, antioksidanti in drugo. ''Obogatena zrna lahko nadomestijo hranila, ki jih morda ne dobite iz drugih živil, kot je železo," pravi nutricionistka Taub-Dix.

Vlaknine
VlaknineFOTO: Thinkstock

Poveča se lahko tveganje za sladkorno bolezen 

Študija iz leta 2017 je pokazala, da lahko izogibanje žitom poveča tveganje za sladkorno bolezen. ''Več kot zaužijete polnozrnatih izdelkov, manjše je tveganje za razvoj sladkorne bolezni,'' pravi nutricionistka Arevalo.

Pride lahko do pogostih zaprtih in težav s prebavo 

Izogibanje žitom, zlasti polnozrnatim, lahko povzroči zaprtje, napenjanje in prebavne motnje. Žitarice so izjemno dobre za celoten prebavni trakt. Kljub temu pa nutricionisti svetuejo postopno dodajanje žitaric v prehrano, posebej, če ste med tistimi posamezniki, ki jih še 'do včeraj' sploh niste uživali. 

Pride lahko do povečanja telesne mase 

Študija iz marca 2017 je pokazala, da bi izogibanje žitom dejansko lahko povzročilo povečanje telesne mase. ''Nezadostna poraba polnozrnatih žit lahko pomaga upočasniti presnovo v mirovanju in s tem zmanjšati količino kalorij, ki jih nekdo pokuri,'' pravi nutricionistka Arevalo.

Žitarice
ŽitariceFOTO: Thinkstock

Poveča se tveganje za vnetne bolezni 

Analiza devetih študij iz leta 2018 je pokazala, da lahko povečanje vnosa polnozrnatih izdelkov dejansko pomaga zmanjšati vnetja v telesu . Čeprav študija ni upoštevala mehanizma, ki stoji za tem, kako lahko cela zrna zmanjšajo vnetje, so raziskovalci opozorili na več hipotez. 

Ena je, da polnozrnati izdelki vsebujejo fitokemikalije, ki imajo lahko protivnetne učinke. Nadaljno pa polnozrnata živila vsebujejo spojine, ki presnavljajo koristne bakterije v črevesni flori, ki proizvajajo kratkoverižne maščobne kisline, ki so povezane z zmanjšano stopnjo vnetja.

Vpliv ima lahko tudi na imuniteto 

Izogibanje polnozrnatim žitom lahko dejansko oslabi vaš imunski sistem. Polnozrnate žitarice so odlične za dobre črevesne bakterije in znanost je pokazala, da vlaknine pomagajo povečati mikrobiom, ki pomaga ohranjati zdrav imunski sistem.

Kakšna je razlika med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati?
Preberi še
Kakšna je razlika med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati?

Nekatera žita, kot je polna pšenica, so vir glutena, beljakovine, ki lahko povzroči prebavne motnje pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija iz leta 2018 je pokazala, da so tisti z boleznimi, povezanimi z glutenom, kot sta celiakija in preobčutljivost na gluten, ki so se držali brezglutenske diete, ki izključuje nekatera žitna živila, poročali o zmanjšanih simptomih.

Približno 90 odstotkov udeležencev, ki so sodelovali v študiji iz leta 2015 in se držali diete s specifičnimi ogljikovimi hidrati (jajca, piščanec, puran, brokoli, špinača itd.) in brez žit, je povedalo, da jim je prehrana pomagala ostati zdravi in nimajo simptomov sindrom razdražljivega črevesa.

A kot smo omenili že na začetku - za zdrave ljudi je izogibanje zdravim žitaricam nesmiselno in nepotrebno dejanje, ki lahko velikokrat naredi več škode kot koristi.

Povzeto po miss7zdrava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650