Vitamin B12 je pomemben za ohranjanje energijske ravni in vzdržljivosti. Če želite svojemu telesu zagotoviti zadostno dnevno količino tega vitamina, to je 2,4 mikrograma na dan, dodajte v svojo prehrano živalske izdelke, kot so meso, ribe, jajca in mlečni izdelki. Nedavna raziskava v reviji Nutrients dodatno razkriva razmerje med ravnijo vitamina B12 in lipidnim profilom – vrsto maščob, ki jo najdemo v krvi.
V študiji je sodelovalo 341 zdravih žensk, starih od 19 do 30 let. Raziskovalci so zbrali podatke o njihovi prehrani, telesni aktivnosti in ravni zaužitih vitaminov. Ugotovili so, da so nizke ravni vitamina B12 povezane z višjimi vrednostmi skupnega holesterola (LDL) in trigliceridov.
Razlog za to, kot je povedala dietetičarka Liz Weinandy, z medicinskega centra Wexner State University of Ohio, se skriva v tem, da je pri moških in ženskah nižja raven B12 lahko povezana z višjimi vrednostmi aminokisline, imenovane homocistein, v krvi. Ta aminokislina velja za marker zgodnjega razvoja srčnih bolezni, saj lahko poškoduje arterije in druge žile. Dodamo lahko še eno zanimivost – raziskava, objavljena lansko leto, kaže, da imajo ljudje, ki so starejši od 60 let in se poslužujejo zmerne ali intenzivne telovadbe vsaj 20 minut na dan, bistveno manjše možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni.
Omenjena zdravnica dodaja in poudarja, da so tipični ljudje, ki naj ne bi dobili dovolj vitamina B12, vegani, vegetarijanci in denimo ljudje s prebavnimi boleznimi in ljudje na nekaterih zdravilih. Če imate težave z visokim holesterolom in s trigliceridi, Weinandyjeva priporoča jemanje B12 prek prehranskih dopolnil, vedno pa se je seveda dobro posvetovati z zdravnikom. A prav pri pomanjkanju vitamina B12 in različnih študijah v povezavi z vegansko in vegetarijansko prehrano se zdi, da strokovnjaki niso enotni. Kaj glede veganske in podobnih prehran menijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, posebej, kar se tiče pomanjkanja vitamina b12?
"Raziskave kažejo, da raznolika rastlinska prehrana lahko zagotavlja vnos vseh esencialnih aminokislin pri zdravih odraslih. Nekatere ženske veganke imajo dnevni vnos beljakovin na meji priporočenega, sicer pa zaužite količine beljakovin pri lakto-ovo vegetarijancih in veganih ustrezajo priporočilom. Potrebe veganov po beljakovinah so višje od priporočil, saj so vir le-teh žita in stročnice, ki so težje prebavljive, zato jih morajo vegani zaužiti sorazmerno več za dosego ustrezne biorazpoložljivosti."
"Prevelike količine zaužitih beljakovin vplivajo na povečanje količine končnih metabolitov presnove beljakovin, ki jih mora organizem izločati, in vzporedno pride do povečane glomerularne stopnje filtracije v ledvicah. Povečan vnos beljakovin vpliva tudi na povečano izločanje kalcija z urinom. To ima lahko negativen učinek na bilanco kalcija ter pospešuje nastanek kamnov kalcijevega oksalata. Z naraščajočim uživanjem beljakovin prihaja do zmerne metabolične acidoze z doslej še ne povsem znanimi, toda potencialno negativnimi posledicami za vzdrževanje skeletne mišične mase. Možne pa so tudi povezave med vnosom beljakovin in inzulinsko rezistenco," trdijo na NIJZ-ju.
Strokovnjaki, takšni in drugačni, torej na tem področju še niso popolnoma enotni. Različne študije dokazujejo različne stvari, navsezadnje pa je vedno najboljše, da poslušamo sebe in svoje telo, predvsem pa, da pri nobeni stvari ne pretiravamo. Z razlogom pravijo, da noben ekstrem ni dober, zato poskrbimo za zdravo, raznoliko in bogato prehrano ter navsezadnje za to, da svojemu telesu zagotovimo dovolj gibanja in aktivnosti.
Vizita e-novice
Povzeto po miss7zdrava
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV