Nutricist George Hamlyn-Williams je preučeval prehrambene navade širom sveta in za britanski Daily Mail odkril skrivnost hujšanja. Pravi, da je potrebno sadje in zelenjavo jesti sedemkrat na dan, ribo pa trikrat.
Glede na to, da je stopnja debelosti v Veliki Britaniji desetkrat večja, kot na Kitajskem, je nutricist začel raziskovati njihove prehranjevalne navade, da bi odkril kaj tam počno drugače. Poleg tega je analiziral tudi slabe navade v preostalih državah. Eden izmed najbolj zdravih jedilnikov naj bi imela ravno Kitajska. Če ravno jedo sedem obrokov zelenjave in sadja na dan, kar velja za prekoračeno mejo dnevnih obrokov, nutricist verjame, da to ne more škodovati zdravju.
Meni, da boste s pomočjo te količine hrane siti in boste imeli dovolj energije za cel dan. Edina slaba navada pri Kitajcih naj bi bila ta, da jedem dodajajo prevelike količine soli, ki lahko privedejo do visokega krvnega tlaka. To lahko izzove tudi možgansko ali srčno kap in bolezen jeter. Ravno tako kot Kitajci, pa se mu zdijo glede prehranjevalnih navad odličen primer tudi Japonci. Oni priporočajo, da se trikrat dnevno v obroke vnese ribo. Ta prehranjevalni trend so iz Japonske prenesli tudi v Kenijo in Malezijo, trdi George Hamlyn-Williams.
Kar se tiče grške prehrane je bil nutricist ravno tako previden. Olje je lahko zdravo, vendar lahko zaradi načina priprave to variira. Veliko ljudi namreč ne sledi receptom in dodajajo prevelike količine olja k jedem. V Keniji pa naprimer priporočajo prekomerne količine fermentiranega mleka dnevno. To naj bi pripomoglo k znižanju krvnega tlaka, vendar je potrebno biti previden, saj lahko pri veliki količine zaužitega mleka krvni tlak postane prenizek, za tiste, ki se s to težavo sicer spopadajo.
Japonska – več ribe za zdravje srca
Japonci priporočajo, da se poje tri do pet obrokov ribe na dan. Ta je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so najboljša hrana za možgane. Nutricist dodaja, da imajo ljudje, ki redno konzumirajo ribe znižano tveganje za pojav srčne ali možganske kapi ter razvoj bolezni srca.
Norveška – uživajte več perutnine
Čeprav rdečega mesa ne gre izločiti iz prehrane, je boljše jesti perutnino, tako kot to počno na Norveškem. Temno rdeče meso uživajo v manjših količinah, dva do trikrat na teden, saj dokazano povečuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesu. Ravno tako naj bi povečevalo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
Kitajska – sadje in zelenjava
Kitajci jedo sede obrokov sadja in zelenjave na dan. Tudi, če je to slišati veliko, ta količina hrane ljudem daje zadostno energijo in občutek sitosti za ves dan. Sadje in zelenjava so polni vitaminov, mineralov in folne kisline, ki pozitivno vpliva na možgane in preprečuje nastanek bolezni srca.
Grčija – premastna hrana
Grki priporočajo uživanje mastne hrane enkrat do dvakrat na teden. Četudi je olje sestavni del mediteranske prehrane, pa je priprava obroka v olju lahko nevarna. Nutricit trdi, da se mnogi ne držijo pravil uporabe olja pri pripravi hrane ter, da njihovi recepti vsebujejo preveč olja.
Italija - preveč ogljikovih hidratov
Kar se tiče slabih prehranjevalnih navad je izpostavil sosednjo Italijo, njihova prehrana naj bi bila prepolna ogljikovih hidratov, povprečni Italijan naj bi pojedel dve do tri porcije kruha na dan, kar naj bi bilo veliko preveč, glede na to, da gre za bel kruh. Poleg tega Italijani trdijo, da je zdravo pojesti en piškot dnevno. Poskušajo omejiti vnos sladkih poslastic, vendar se zdijo njihove smernice dovolj nejasne, glede na to da je sestava posameznih piškotov precej raznolika in imajo razne dodatke, posipe in polnila.
KOMENTARJI (6)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV