Vizita.si
Kokos

Prehrana

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?

S.B.
21. 05. 2020 10.00
0

Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Kakšni so pozitivni učinki uporabe kokosovega kisa?

Kakovosten kokosov kis je izdelan iz kokosovega soka ali kokosovih cvetov palm, starih od 8 do 12 mesecev, ter vsebuje veliko železa, cinka in kalija, zaradi katerih lahko telo absorbira več hranljivih snovi iz hrane. Nastaja po postopku naravne fermentacije, ki poteka 60 dni, in vsebuje žive encime, proteinske molekule in ugodne bakterije, ki na človeški metabolizem delujejo izjemno ugodno. Obstaja pa tudi kokosov kis, ki je izdelan iz kokosove vode in soka ter ne vsebuje bakterij za fermentacijo.

Kvaliteten kokosov kis je izdelan iz kokosovega soka in ne vode.
Kvaliteten kokosov kis je izdelan iz kokosovega soka in ne vode.FOTO: Shutterstock
Kaj konopljino olje res naredi v vašem telesu?
Preberi še
Kaj konopljino olje res naredi v vašem telesu?

Ker vsebuje veliko probiotikov in prebiotikov, je odličen za zdravje našega črevesja, saj deluje na naše telo antibakterijsko, odpravlja zaprtje in lahko pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Ravno tako vsebuje veliko antioksidantov, zaradi katerih bo vaša koža sijoča in voljna. Pomaga lahko pri težavah z aknami, gubami in dehidraciji kože. Priporočljiv je tudi za pomoč pri uravnavanju hormonskega ravnovesja.

Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?
Preberi še
Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?

Kokosov kis ima prijeten vonj in tudi izjemno nizek glikemični indeks (35), zato je primeren za sladkorne bolnike. Pomaga uravnavati krvni sladkor, vsebuje pa tudi precej vitaminov in mineralov, med drugim kalij, magnezij, fosfor ter 9 esencialnih aminokislin. Te igrajo vlogo pri oksidaciji krvi in ​​ohranjanju zdravja imunskega sistema, med drugimi ključnimi funkcijami v telesu. Vitamina C je v kokosovem kisu 6-x več kot v jabolčnem, ravno tako pa vsebuje tudi 1000-krat več vitaminov iz skupine kompleksa B. Tudi vsebnosti železa je 300-krat več kot v jabolčnem kisu.

Kokosov kis lahko uporabljate v solatah in vseh jedeh, ki zahtevajo kiselkast okus.
Kokosov kis lahko uporabljate v solatah in vseh jedeh, ki zahtevajo kiselkast okus.FOTO: Shutterstock

Kako ga uporabljati?

Čeprav je prijetnejšega vonja, kot sta alkoholni in jabolčni kis, ga lahko zaradi kislega okusa vseeno nadomestimo kot dodatek k solatam in jedem, ki zahtevajo kislo sestavino. Dodajate ga lahko tudi k marinadi za meso. Če želite izboljšati svoj prebavni sistem, dodajte žličko in pol kisa v kozarec tople vode in ga spijte pred obrokom. Uživanje kokosovega kisa vam bo pomagalo tudi pri preprečevanju zakisanosti telesa.

Vpliv alkoholnega kisa na maščobne obloge
Preberi še
Vpliv alkoholnega kisa na maščobne obloge

**Opozorilo:
Če jemljete zdravila za zniževanje krvnega tlaka, se morate posvetovati s svojim zdravnikom, preden uporabite kokosov kis kot del vašega zdravstvenega režima.

 

 

 

 

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662