Vizita.si
Mediteranska prehrana

Prehrana

Neustrezna prehrana lahko vodi v prebavne motenje

N.R.A.
04. 11. 2020 06.00
0

Bolečino ali neprijeten občutek v zgornjem delu trebuha, ki se pojavi po hranjenju, običajno označujemo za prebavne motnje, strokovni izraz zanje pa je dispepsija. Dejavniki tveganja so stres, debelost, kajenje in seveda predvsem neustrezna prehrana.

Z izrazom 'prebavne motnje' označujemo številne simptome, ki se pojavljajo zaradi bolezni zgornjega dela prebavil, na primer zgago, občutek polnega želodca, bolečino, slabost, vetrove in spahovanje. Večina ta izraz uporablja tudi za opis neprijetnega občutka v zgornjem delu trebuha, ki ga zaznajo po preobilnem, mastnem ali zelo začinjenem obroku. Opisane težave se včasih pojavljajo tudi kot posledica stresa, lahko pa so znak peptične razjede, žolčnih kamnov ali zgage.

Kako si lahko pomagamo?
Kako si lahko pomagamo? FOTO: iStock

Kako si lahko pomagamo?

Privoščite si več manjših  obrokov oziroma jejte vsaj trikrat na dan. Izogibajte se hrani in drugim dejavnikom, ki sprožajo težave. Pri prebavnih boleznih je pomembno, da se zavedamo, da je določena hrana na splošno škodljiva, veliko pa je tudi takšnih živil, ki škodijo le nam ali komu drugemu, zato je pomembno, da smo pri hranjenju pozorni. Ob pojavu težav vzemite zdravila za želodec ali prebavo, ki lajšajo težave. Če težave ne kljub 'pravilnemu prehranjevanju' ne izzvenijo, se posvetujete s svojim zdravnikom – nikar si diagnoze ne postavljajte sami. 

5 razlogov, zakaj pride do spahovanja
Preberi še
5 razlogov, zakaj pride do spahovanja

Kako lahko preprečimo prebavne motnje?

Z naslednjimi ukrepi lahko prebavne  motnje preprečimo ali pa vsaj zmanjšamo njihovo pogostost.

– Jejte manjše obroke hrane v rednih presledkih. Jejte počasi in pazite, da se ne boste prenajedli. 

Mastna hrana
Mastna hrana FOTO: iStock

– Zadnji obrok zaužijte tri ure pred spanjem, da bo imelo telo dovolj časa za prebavo in počitek. 

– Zmanjšajte količino zaužitega alkohola in kofeina ali pa se jima celo povsem odpovejte.

– Izogibajte se težki, mastni hrani, na primer maslu in cvrtju. 

– Zapisujte si, kaj zaužijete, saj boste tako lažje ugotovili, katera hrana vam povzroča težave. 

– Naučite se obvladati stres, ki pogosto povzroča različne prebavne motnje.

– Poskusite se znebiti odvečnih kilogramov.

– Če je le mogoče, ne jemljite zdravil, ki dražijo želodčno sluznico, denimo aspirina in drugih nesteroidnih protirevmatičnih zdravil. 

Vir: Dr. Miriam Stoppard, Zdravstveni vodnik za vso družino

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650