Vizita.si
Kuskus
Prehrana

Kuskus: 5 razlogov, zakaj bi ga morali jesti vsak teden

N.R.A.
03. 06. 2025 03.59
0

Kuskus je priljubljena sestavina sredozemske prehrane, saj je preprost za pripravo in ima nežen, oreškast okus. Odlično se poda k različnim jedem po vsem svetu in ima številne zdravstvene koristi, zaradi česar je dobra izbira za redno uživanje.

Vir visokokakovostnih ogljikovih hidratov

Vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki zagotavljajo dolgotrajno energijo, piše Index.hr. Ti se počasi prebavljajo, ohranjajo stabilno raven sladkorja v krvi in preprečujejo nihanje energije. To je dobro za tiste, ki želijo ohranjati energijo, vključno s športniki in osebami na dieti.

So testenine res 'sovražnik' številka ena?
Preberi še
So testenine res 'sovražnik' številka ena?

Visoka vsebnost vlaknin

Kuskus, zlasti polnozrnati, je bogat z vlakninami. Vlaknine izboljšujejo prebavo, preprečujejo zaprtje in ščitijo zdravje črevesja. Pomagajo zniževati holesterol in zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni. Vlaknine zagotavljajo občutek sitosti, kar pomaga pri nadzoru telesne teže.

Kuskus
KuskusFOTO: AdobeStock

Nizka vsebnost maščob

Kuskus vsebuje malo maščob. Zato je primeren za tiste, ki želijo ohranjati zdravje ali imajo težave z maščobami v krvi. Vsebuje veliko hranilnih snovi in ga lahko uživate z zelenjavo, mesom ali omakami.

Dober vir beljakovin

Kuskus vsebuje rastlinske beljakovine, ki so koristne za obnovo celic, mišic ter ohranjanje zdrave kože in las. V kombinaciji z drugimi živili je primeren vir beljakovin za vegetarijance in vegane.

10 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih potrebujete v svoji prehrani
Preberi še
10 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih potrebujete v svoji prehrani

Bogat z vitamini in minerali

Kuskus je dober vir pomembnih vitaminov in mineralov, kot so vitamini skupine B, ki podpirajo presnovo in delovanje živčnega sistema. Vsebuje tudi minerale, kot sta selen in magnezij, ki so pomembni za zdrave kosti, mišice in imunski sistem.

En ogljikov hidrat je lahko nevarnejši od sladkorja
Preberi še
En ogljikov hidrat je lahko nevarnejši od sladkorja

Strokovnjaki svetujejo, da kuskus uživate večkrat na teden. Kako pogosto, je odvisno od vaših prehranskih potreb. Večina ljudi naj bi ga uživala tri- do petkrat na teden kot del uravnoteženega obroka. Tak obrok naj bi vseboval ogljikove hidrate, beljakovine in zelenjavo. Kuskus lahko uživate kot prilogo ali glavno jed. Če ste telesno aktivni, ga lahko uživate pogosteje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996