Vizita.si
Postrv s pečenim krompirjem in paradižnikom iz pečice

Prehrana

9 prednosti rednega uživanja rib

N.R.A.
19. 10. 2024 04.06
0

Uživanje rib ima veliko koristi za zdravje, ne glede na to, ali je govora o lososu, skuši, tuni ali kakšni drugi vrsti.

Metapregled študij iz leta 2021 je pokazal, da je povečano uživanje rib povezano z izboljšanim zdravjem srca in ožilja ter manjšim tveganjem smrti. Ker so polne beljakovin, vitaminov in mineralov, je dodajanje rib vaši prehrani preprosta stvar, če želite povečati hranilno vrednost svojih obrokov.

Poleg tega imajo nizko vsebnost kalorij, so brez ogljikovih hidratov in veliko polinenasičenih maščobnih kislin omega-3, ki so povezane z dobrim delovanjem možganov in zdravjem srca. Poleg očitnih koristi za zdravje obstaja še nekaj drugih presenetljivih prednosti vključitve več rib v vašo prehrano. 

Izboljšano zdravje možganov

Ribe so bogate z vrsto maščobe, znano kot omega maščobne kisline. Te maščobe so pomembne za ohranjanje zdravja možganov. Nizka raven omega-3 maščobnih kislin v krvi je povezana s pospešenim staranjem možganov, vključno s simptomi, kot sta izguba spomina in kognitivne okvare.

Ribe
RibeFOTO: Shutterstock

Manjše tveganje za bolezni srca

Omega maščobne kisline so bile povezane tudi z manjšim tveganjem za bolezni srca. Zdi se, da so omega-3 maščobne kisline ob rednem uživanju povezane s preprečevanjem in zmanjševanjem koronarne srčne bolezni. Te maščobne kisline zmanjšajo koronarno oblogo, znižajo raven trigliceridov in lahko celo pomagajo znižati krvni tlak.

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Preberi še
Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?

Zmanjšano tveganje za depresijo

Omega maščobne kisline lahko koristijo tudi duševnemu zdravju. Omega-3 maščobne kisline so trdno povezane z zmanjšanjem simptomov depresije. Omega maščobne kisline povezujejo s povečano učinkovitostjo nekaterih zdravil proti depresiji, verjetno zato, ker te maščobe pomagajo možganom delovati učinkoviteje.

Ali je konzervirana tuna zdrava?
Preberi še
Ali je konzervirana tuna zdrava?

Odličen vir beljakovin

Ribe so odličen vir beljakovin, ki so ključne za ohranjanje zdravih mišic, organov in krvnih žil. Beljakovine pomagajo podpirati delitev celic, rast las in celo hormonsko signalizacijo. Tako ali drugače jih uporablja vsak telesni sistem.

Ribe
RibeFOTO: Thinkstock

Bogate so z jodom

Ribe so bogate tudi z jodom, ki je pomemben mineral, ki ga telo ne more proizvesti samo. Jod je pomemben za delovanje vaše ščitnice, ki nadzoruje stvari, kot sta vaš apetit in vaš imunski sistem.

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti
Preberi še
Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti

So izjemen vir vitaminov in mineralov 

Vsebujejo vitamin D, vitamin B12, železo, fosforno kislino, niacin in mnogo drugih bistvenih vitaminov za naše zdravje!

So ribe lahko nevarne?
Preberi še
So ribe lahko nevarne?

Lahko zmanjšajo tveganje za avtoimunske bolezni

Avtoimunske bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 1, se pojavijo, ko vaš imunski sistem pomotoma napade in uniči zdrava telesna tkiva. Več študij povezuje uživanje omega-3 ali ribjega olja z zmanjšanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 1 pri otrocih, pa tudi za obliko avtoimunskega diabetesa pri odraslih.

Ribe
RibeFOTO: Thinkstock

Lahko bi pomagale pri preprečevanju astme pri otrocih

Astma je pogosta bolezen, za katero je značilno kronično vnetje dihalnih poti. Stopnje tega stanja so se v zadnjih nekaj desetletjih močno povečale. Študije kažejo, da je redno uživanje rib povezano s 24 odstotkov manjšim tveganjem za astmo pri otrocih, pri odraslih pa ni bilo ugotovljenega pomembnega učinka.

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?
Preberi še
Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Obstajajo kakšni negativni učinki uživanja rib? 

Čeprav so ribe same po sebi običajno zdrave za vas, je pomembno, da preverite, kje je bila riba, ki jo jeste, ujeta. Številne ribe, ulovljene v oceanu, vsebujejo veliko živega srebra, ki je lahko v velikih količinah strupeno. Te ribe živo srebro, ki ga najdemo v svoji prehrani, shranijo v maščobo, ki se lahko sčasoma kopiči.

Viri: eatthis & webmd & healthline

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650