Po raziskavi ameriških univerz Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA in Wake Forest, katerih rezultate je objavila revija Science Daily, so ljudje, ki so šest mesecev uživali en avokado na dan, opazili znižanje ravni slabega holesterola.
Omenjena študija je skušala ugotoviti, ali lahko redno uživanje avokada udeležencem pomaga pri zmanjšanju telesne teže, indeksa telesne mase (ITM) in obsega pasu.
Kaj je ugotovila študija?
Od 1000 udeležencev s prekomerno telesno težo je bilo polovici določeno, da so pojedli avokado na dan, medtem ko je druga polovica nadaljevala z običajno prehrano.
Rezultati so pokazali, da šestmesečno uživanje enega avokada na dan ni vplivalo na zmanjšanje trebušne maščobe, jetrne maščobe ali obsega pasu pri prekomerno težkih ali debelih ljudeh. Vendar pa je povzročilo rahlo znižanje nezdrave ravni holesterola v krvi.
Skupina znanstvenikov, ki je izvedla to študijo, je tudi ugotovila, da so imeli udeleženci, ki so jedli avokado, med raziskavo kakovostnejšo prehrano. In medtem ko so prejšnje manjše študije odkrile povezave med uživanjem avokada in nižjo telesno težo, ITM in obsegom pasu, je bila to doslej največja in najobsežnejša študija o učinkih avokada na zdravje.
''Čeprav avokado ni vplival na trebušno maščobo ali povečanje telesne teže, študija dokazuje, da je to okusno sadje lahko koristen dodatek k dobro uravnoteženi prehrani,'' je povedala Penny Kris-Etherton, registrirana dietetičarka.
Uživanje avokada pri udeležencih raziskave ni povzročilo dodatnega povečanja telesne teže, opazili pa so tudi rahlo znižanje LDL oziroma slabega holesterola v krvi, kar je še posebej pomembna ugotovitev za vse tiste, ki imajo povišan holesterol ali radi uživajo to hrano.
Avokado ima še številne druge prednosti
Avokado vsebuje široko paleto hranilnih snovi in ima lahko različne koristi za zdravje. Ti vključujejo izboljšanje prebave, zmanjšanje tveganja za depresijo, preprečevanje izgube kostne mase, podpiranje zdravja srca, zaščito pred rakom in drugo.
Avokado zagotavlja veliko količino enkrat nenasičenih maščobnih kislin in je bogat s številnimi vitamini in minerali. Njihova vključitev v raznoliko, zdravo prehrano lahko prinese številne koristi.
1. Bogat s hranili
Avokado je vir vitaminov C, E, K in B6 ter riboflavina, niacina, folata, pantotenske kisline, magnezija in kalija. Zagotavljajo tudi lutein, beta karoten in omega-3 maščobne kisline.
Avokado vsebuje veliko zdravih, koristnih maščob, ki lahko pomagajo človeku, da se med obroki počuti bolj sitega. Uživanje maščob upočasni razgradnjo ogljikovih hidratov, kar pomaga ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja.
Približno polovica avokada ali 100 gramov (g) vsebuje:
- 160 kalorij,
- 14,7 g maščobe,
- 8,5 g ogljikovih hidratov,
- 6,7 g vlaknin,
- manj kot 1 g sladkorja.
2. Zdravo za srce
V vsakih 100 g avokada je 76 miligramov naravnega rastlinskega sterola, imenovanega beta sitosterol. Redno uživanje beta sitosterola in drugih rastlinskih sterolov lahko pomaga ohranjati zdravo raven holesterola, ki je pomembna za zdravje srca.
3. Odličen za vid
Avokado vsebuje lutein in zeaksantin, dve fitokemikaliji, ki sta prisotni v očesnem tkivu. Zagotavlja antioksidativno zaščito, ki pomaga zmanjšati škodo, tudi zaradi UV-svetlobe.
Enkrat nenasičene maščobne kisline v avokadu podpirajo tudi absorpcijo drugih koristnih antioksidantov, topnih v maščobi, kot je beta karoten. Posledično lahko dodajanje avokada k prehrani pomaga zmanjšati tveganje za razvoj starostne degeneracije makule.
4. Lahko pomaga pri preprečevanju osteoporoze
Polovica avokada zagotavlja približno 18 odstotkov dnevne vrednosti vitamina K. To hranilo je pogosto spregledano, vendar je nujno za zdravje kosti. Uživanje dovolj vitamina K lahko podpira zdravje kosti s povečanjem absorpcije kalcija in zmanjšanjem izločanja kalcija z urinom.
Vizita e-novice
Vir: medicalnewstoday & index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV