Sčasoma se lahko arterije zaradi kopičenja plakov zožijo, kar poveča tveganje za visok krvni tlak, srčni infarkt in možgansko kap, piše index.hr. Dobra novica je, da imajo lahko že majhne spremembe v naši prehrani velik vpliv. Nekatera živila pomagajo čistiti krvne žile, izboljšati prekrvavitev in znižati holesterol. Spodaj je pet lahko dostopnih živil, ki podpirajo zdravje srca.

Oves
Oves je bogat vir beta-glukana, specifične vrste topnih vlaknin, ki znanstveno dokazano pripomore k zniževanju ravni lipoproteinske holesterola nizke gostote (LDL), pogosto imenovanega "slab" holesterol. Klinične raziskave potrjujejo, da lahko redna konzumacija ovsa vodi do zmanjšanja skupnega holesterola za 5 % ter LDL holesterola za 7 %. Poleg pozitivnih učinkov na srčno-žilno zdravje, oves blagodejno vpliva tudi na prebavni sistem in pomaga pri vzdrževanju stabilne ravni krvnega sladkorja.

Avokado
Avokado predstavlja izvrsten vir zdravih mononenasičenih maščob. Te ključne maščobne kisline učinkovito prispevajo k zniževanju ravni LDL ("slabega") holesterola ter sočasnemu zviševanju ravni HDL ("dobrega") holesterola v krvi. Poleg tega avokado vsebuje tudi pomembna vlakna, kalij ter antioksidante, ki vsi skupaj neposredno podpirajo celostno zdravje vašega srca in ožilja.

Orehi
Orehi predstavljajo izjemen vir omega-3 maščobnih kislin med rastlinskimi živili. Redna, celo manjša dnevna količina orehov lahko prispeva k znižanju ravni holesterola, uravnavanju krvnega tlaka ter zmanjšanju vnetnih procesov v organizmu. Njihov pozitivni vpliv je še posebej poudarjen pri posameznikih s hipertenzijo.

Pesa
Pesa je bogat vir naravnih nitratov, ki prispevajo k vazodilataciji (razširitvi krvnih žil) in posledično k boljši prekrvavitvi. Redna konzumacija lahko blagodejno vpliva na znižanje krvnega tlaka, zmanjšanje vnetnih procesov in izboljšanje splošne funkcije žilnega sistema.

Laneno seme
Laneno seme predstavlja izjemno bogat vir omega-3 maščobnih kislin rastlinskega izvora, antioksidantov ter prehranskih vlaknin. Njegova redna konzumacija prispeva k zniževanju ravni holesterola in stabilizaciji krvnega sladkorja, obenem pa blagodejno vpliva na zmanjševanje vnetnih procesov v telesu.

Čeprav nobeno posamezno živilo ne more 'očistiti' vaših arterij, lahko redna vključitev teh petih hranljivih sestavin v vaš jedilnik pomembno pripomore k boljšemu zdravju srca in ožilja. Zavedamo se, da sta poleg zmerne telesne dejavnosti in opustitve kajenja uravnotežena prehrana ter skrbno izbrani prehrambni izdelki med najpomembnejšimi koraki na poti do dolgoročnega dobrega počutja.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV