Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?

PREHRANA

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?

V.H.
29.08.2023, 5:00
0

Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Običajno nimamo apetita, ko nas boli želodec in zagotovo je zadnja stvar, ki bi si jo želeli v tem primeru, da pojemo nekaj, kar bo naše stanje samo še poslabšalo. A vseeno je priporočljivo, da uživamo živila, ki nam ne delajo težav, in sicer v manjših obrokih štirikrat do petkrat na dan. Lakota namreč lahko pospešuje izločanje kisline in krče. 

Kaj jesti? 

Naše telo nujno potrebuje hranila, zato lahko posežemo po hrani, ki je primerna tudi za razdražen želodec. Tu je nekaj živil, ki nam lahko pomagajo.   

Juhe 

Če se nam hrana upira, lahko poskusimo s krepčilnimi juhami, kot je na primer stara dobra prežganka. Ta je poznana po tem, da lajša želodčne in prebavne motnje, blagodejno vpliva na prebavo, zapira črevo in uravnava odvajanje. Dodamo ji lahko še malo kumine, ki na naš želodec deluje pomirjajoče. Ob juhi si lahko privoščimo prepečenec, toast ali kruh, a slednji naj ne bo svež, ampak star vsaj en dan. 

Banane so hranljive in lahko prebavljive.
Banane so hranljive in lahko prebavljive. / FOTO: Shutterstock

Banane 

Banane so lahko prebavljive in so bogat vir kalija, ki ga nujno potrebujemo za normalno delovanje telesa in ga je dobro nadomeščati, ko ga izgubljamo, torej, če imamo drisko ali bruhamo. Poleg tega vsebujejo še magnezij, kalcij, fluor, fosfor, železo, cink in baker ter vitamine skupine B, C in E. Prav zato si jih lahko mirno privoščimo tudi v času prebavnih težav. 

Riž 

Škrobna živila, kot je riž, lahko jemo tudi, ko imamo drisko, ki se pogosto pojavi skupaj z želodčnimi težavami. Poleg riža lahko jemo še krompir in ovsene kosmiče, saj škrobna živila učvrstijo blato, ne ostanejo dolgo v želodcu in nam olajšajo prebavo. Pomagajo pa tudi pri ustvarjanju zaščitnega plašča na sluznici želodca. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Jabolčna čežana

Jabolka vsebujejo pekrin (še posebej lupina), topne vlaknine, ki so koristne, kadar smo zaprti, medtem ko si pri driski raje pripravimo jabolčno čežano, ki je lahko prebavljiva, hkrati pa tudi hranljiva. Poleg jabolčne čežane lahko na svoj jedilnik uvrstimo tudi kompote.

Čemu se je bolje izogniti? 

Če imamo težave z želodcem, se je nekaterim živilom bolje izogniti. Med njimi so polnomastni mlečni izdelki, kot so mleko, sir, smetana, maslo, margarina, sladoled, saj so težje prebavljivi, hkrati pa vsebujejo veliko maščob. Enako velja za ocvrto hrano, ki bo le še dodatno obremenila že tako razdražen želodec. Odpovedati se je treba tudi začimbam, kot so čili, poper, česen, pa gorčici, majonezi, kisu, jušnim kockam in na sploh hrani s konzervansi. 

Izogibajte se ocvrti hrani.
Izogibajte se ocvrti hrani. / FOTO: Shutterstock