Vizita.si
Ateroskleroza

Prehrana

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?

Lucija Brezočnik
11. 09. 2023 05.00
0

Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

V mnogih primerih je prehrana glavna gonilna sila, ki jo je veliko lažje spremeniti in ji slediti kot drugim dejavnikom. Pomembno je ugotoviti, da je prva strategija zdravljenja ateroskleroze sprememba življenjskih navad s poudarkom na koristnih lastnostih določenih hranil. 

Bolezen, ki prizadene arterije srca in možganov
Preberi še
Bolezen, ki prizadene arterije srca in možganov

V zadnjih desetletjih so epidemiološke, klinične in eksperimentalne študije pokazale, da ima prehrana osrednjo vlogo pri preprečevanju ateroskleroze.

Ateroskleroza
AterosklerozaFOTO: iStock

Kaj je ateroskleroza?

Ateroskleroza je bolezen pri kateri se arterije, ki prenašajo svežo kri v tkiva in organe, postopoma zamašijo s kopičenjem maščobnih oblog, znanih kot aterosklerotični plaki. To lahko povzroči zožitev arterij in moteno oskrbo tkiv ter organov s krvjo, kar se lahko kaže kot bolečina v območju, ki ne dobi dovolj krvnega pretoka. Poleg tega lahko raztrgani aterosklerotični plaki na površini arterij sprožijo strjevanje krvi, kar povzroči akutno blokado arterije, kar lahko privede do srčnega infarkta ali možganske kapi.

Kakšne so lahko posledice simptoma zamašenih krvnih žil?
Preberi še
Kakšne so lahko posledice simptoma zamašenih krvnih žil?

Ateroskleroza dejavniki tveganja 

Aterosklerozo povzročajo različni dejavniki tveganja. Posamezniki, ki imajo enega ali več teh dejavnikov tveganja, so bolj nagnjeni k razvoju ateroskleroze. Vendar pa lahko upravljanje teh dejavnikov tveganja z življenjskim slogom ali zdravili zmanjša možnost napredovanja bolezni ali pojava njenih zapletov. Dejavnike tveganja za razvoj ateroskleroze lahko razdelimo v štiri kategorije:

Ateroskleroza
AterosklerozaFOTO: iStock

Biološki dejavniki: Ti so neodvisni od naše kontrole in vključujejo dednost, starost in spol (moški so bolj nagnjeni).

Dejavniki življenjskega sloga: Ti dejavniki so odvisni od naših odločitev, vključujejo kajenje, pomanjkanje telesne aktivnosti, prehrano, prekomerno telesno težo in debelost.

Napitek, s katerim si lahko pomagate očistiti zamašene žile
Preberi še
Napitek, s katerim si lahko pomagate očistiti zamašene žile

Bolezni: Določene bolezni, kot so visoka raven "slabega" LDL holesterola, visok krvni tlak in sladkorna bolezen, lahko prispevajo k razvoju ateroskleroze. Te dejavnike tveganja je mogoče obvladovati z zdravili, vendar se mora zdravljenje vzdrževati, da se ohrani učinek.

7 simptomov, da so žile zamašene
Preberi še
7 simptomov, da so žile zamašene

Psihosocialni dejavniki: Sem spadajo depresija, anksioznost, stres, socialna izolacija in druge psihološke dejavnosti, ki lahko vplivajo na tveganje za aterosklerozo.

Ateroskleroza
AterosklerozaFOTO: AdobeStock

Kako pomembna je prehrana za bolnike z aterosklerozo in kako se lotimo sprememb?

Spremembe v prehrani je treba izvajati postopoma in premišljeno, pri čemer se je treba izogibati hitrim in skrajnim dietam. Neuravnotežene prehranske navade je treba nadomestiti z bolj uravnoteženimi možnostmi. V pomoč pri tem je lahko vodenje prehranskega dnevnika, ki pomaga prepoznati prehranske vzorce, nezdrave izbire in situacije, v katerih se prehranjujemo neuravnoteženo. Pri tem procesu vam lahko pomaga dietetik oz. prehranski svetovalec.

Kaj jesti pred in po vadbi?
Preberi še
Kaj jesti pred in po vadbi?

 Najbolj ustrezen prehranski pristop za bolnike z aterosklerozo vključuje raznoliko prehrano, ki vsebuje zmerno količino živil iz vseh prehranskih skupin. Mediteranski način prehranjevanja je primer takšnega pristopa. 

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Preberi še
Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?

Ta prehrana je zaznamovana z uživanjem kakovostnih rastlinskih maščob, bogate zelenjave, sadja, rib, perutnine in žitaric. Mediteranski način prehranjevanja prav tako poudarja uživanje prehranskih vlaknin, ki igrajo pomembno vlogo pri varovanju zdravja.

Ateroskleroza
AterosklerozaFOTO: AdobeStock

Mediteranska prehrana, priporočljiva za zdravje srca, poudarja uživanje kakovostnih maščob, kot so enkrat nenasičene maščobe iz ekstra deviškega oljčnega olja in oreščkov. 

Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?
Preberi še
Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?

Prav tako je pomembno vključevanje večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kot sta omega-3 in omega-6, ki jih najdemo v ribah, semenih in različnih oljih. Transmaščobam, ki jih najdemo v nekaterih predelanih živilih se je treba izogibati, saj so povezane s tveganjem za srčno-žilne bolezni. Pri pripravi hrane je priporočljivo uporabljati različne rastlinske vrste maščob in se izogibati prekomernemu cvrtju.

Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidratiFOTO: Shutterstock

Pomembno je, da se odločimo za polnovredne vire ogljikovih hidratov, namesto enostavnih sladkorjev in predelanih ogljikovih hidratov. To vključuje izbiro živil, ki so narejena iz celih žitnih zrn ali so polnozrnata. S tem bomo omogočili počasno sproščanje sladkorja v krvni obtok, kar bo preprečilo občutek lakote in kopičenje maščobnega tkiva. 

So testenine res 'sovražnik' številka ena?
Preberi še
So testenine res 'sovražnik' številka ena?

Pomeni, da izbiramo hrano bogato s prehranskimi vlakninami, kot so polnozrnat kruh, neoluščen riž, izdelki iz celih žitnih zrn, polnozrnati ovseni kosmiči in polnozrnate testenine.

Beljakovine in zdrave maščobe
Beljakovine in zdrave maščobeFOTO: iStock

Beljakovine imajo v telesu številne funkcije, med drugim so ključne za razvoj in vzdrževanje mišične mase ter za občutek sitosti. Dovolj visok vnos beljakovin je še posebej pomemben za bolnike s srčnim popuščanjem. Odlični viri beljakovin vključujejo ribe, nemastno belo meso, stročnice, oreške, žitarice, jajca in manj mastne mlečne izdelke.

Priporočljivo je zaužiti vsaj tri porcije zelenjave in dve porciji sadja vsak dan. S tem, ko uživamo sadje in zelenjavo različnih barv, dobimo širok spekter zaščitnih hranil, ki jih ta skupina živil ponuja.

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku
Preberi še
Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku

Zanimivost

Z izboljšanjem antioksidativnega stanja s prehrano lahko preprečimo napredovanje aterosklerotične bolezni srca in ožilja. Antocianini so flavonoidni polifenoli z antioksidativnimi lastnostmi, ki so povezani z zmanjšanim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Uživanje antocianinov poveča skupno antioksidativno zmogljivost, antioksidativne obrambne encime in druge antioksidativne lastnosti.

Zdrava hrana
Zdrava hranaFOTO: Dreamstime

Naravno se pojavljajo v rastlinah in so delno odgovorni za pigmentacijo jagodičevja. Glavni antocianini v človeški prehrani so glikozidne oblike antocianidinov, ki vključujejo pelargonidin, cianidin, delfinidin, peonidin, petunidin in malvidin. Najdemo jih v pigmentih rdečega, temnomodrega in temno vijoličnega sadja in zelenjave (aronija, borovnice, češnje, maline, robide, slive, rdeče grozdje, črni ribez, rdeče zelje, jajčevci).

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Preberi še
Lepa hrana ni nujno zdrava hrana

Uživanje antocianinov v prehrani je lahko povezano z zmanjšanjem dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, manjšim tveganjem za koronarno srčno bolezen in umrljivostjo.

Viri: pubmed, NIJZ & prehrana.si

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580