Ko gre za Crohnovo bolezen, vsa živila ne vplivajo na ljudi na enak način. Na primer, začinjena hrana lahko za nekatere predstavlja težavo, medtem ko drugim sploh ne povzroča težav.
Kljub temu pa obstaja nekaj vrst hrane, ki se ji boste morda želeli izogniti, zlasti med izbruhom simptomov. ''Vedno se prepričajte, da ste dobro obveščeni o svoji bolezni,'' pravi Tracie Dalessandro, nutricionistka, ki ima tudi sama Crohnovo bolezen.
Tukaj je seznam 10 vrst hrane, ki bi lahko predstavljale težavo.
Oreščki
Oreščki so hranljivi, a lahko za bolnike s Chronovo boleznijo, če jih zaužijejo surove, predstavljajo težavo.
Sadje s kožo
Eno jabolko na dan lahko odžene zdravnika stran, a če ni olupljeno, lahko povzroči hude prebavne stiske za nekoga s Crohnovo boleznijo. Enako velja za zelenjavo z užitnimi olupki, kot so kumare. Odstranite jih, preden jih jeste. Večina ljudi s Crohnovo boleznijo navadno kmalu ugotovi, da lahko jedo surovo sadje in celo nekaj surove zelenjave, a le če sta olupljena.
Pokovka
Polnozrnate žitarice so dobre za vse – razen za osebo s Crohnovo boleznijo, ki ima izbruh simptomov. Pokovke so tehnično polnozrnate žitarice in verjetno sodijo med najtežje prebavljive žitarice. Enako velja za koruzo v storžih.
Ocvrta hrana
Ocvrta hrana ni dobra za nikogar, njena mastnost pa je lahko še posebej problematična za ljudi s Crohnovo boleznijo. Bolj ko se boste lahko izogibali takšni hrani, bolje vam bo.
Sušeno meso
Za ljudi s Crohnovo boleznijo je izjemno pomembno, da dobijo dovolj beljakovin; vsaj 25 odstotkov vašega dnevnega vnosa kalorij mora temeljiti na beljakovinah. Toda ne uživanje mastnega in suhega mesa.
Semena
Med izbruhom simptomov naj se ljudje s Crohnovo boleznijo izogibajo hrani, ki vsebuje veliko semen, kot so jagode, maline in paradižnik, svetuje Dalessandro. Prav tako preskočite rženi kruh in druge pekovske izdelke, ki vsebujejo semena.
Paradižnik
Morda je kriva njegova koža, morda semena ali kislost, mnogo ljudi s Crohnovo boleznijo ugotavlja, da uživanje paradižnika v kakršni koli obliki poslabša njihove simptome, pa naj gre za surov paradižnik v solati ali omako za špagete.
Kava, čokolada in gazirane pijače
Mnogi ljubitelji kave morajo po diagnozi Crohnove bolezni navado pitja kave opustiti. Enako velja za čokolado in gazirane pijače.
Alkohol
Pri pitju alkohola bodite previdni, saj je to lahko težava za nekatere ljudi z vnetno črevesno boleznijo.
Mlečni izdelki
Ker lahko Crohnova bolezen poškoduje prebavni trakt, lahko povzroči tudi laktozno intoleranco, nezmožnost prebave sladkorja, ki ga najdemo v mleku in drugih mlečnih izdelkih.
Če mlečni izdelki povzročajo napenjanje, plin ali poslabšajo druge simptome, boste morda želeli poskusiti sojino ali mandljevo mleko namesto kravjega mleka. Izberite trše, starane sire, kot so parmezan, romano ali cheddar, namesto mehkih sirov, kot sta mocarela ali ricotta.
Vizita e-novice
Vir: Health
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV