Vizita.si
Zdrava hrana

Prehrana

10 živil, ki so dobra za vaša jetra

N.R.A.
02. 03. 2022 05.00
0

Jetra opravljajo različne bistvene naloge za naše telo – od proizvodnje beljakovin, holesterola do žolča in shranjevanja vitaminov, mineralov in celo ogljikovih hidratov.

Prav tako jetra razgrajujejo toksine, kot so alkohol in zdravila, ter naravne stranske produkte presnove. Ohranjanje jeter v dobri formi je pomembno za ohranjanje zdravja. Zato v tem članku predstavljamo enajst dobrih živil po healthline, ki jih lahko jeste, da ohranjate zdrava jetra.

1. Kava

Kava je ena najboljših pijač, ki jih lahko pijete za krepitev zdravja jeter. Študije, ki jih navaja healthline, naj bi pokazale, da pitje kave varuje jetra pred boleznimi tudi pri tistih, ki že imajo težave s tem organom.

Zdi se, da koristi izhajajo iz sposobnosti preprečevanja kopičenja maščob in kolagena, dveh glavnih označevalcev bolezni jeter. Kava tudi zmanjša vnetje in poveča raven antioksidanta glutationa. Antioksidanti nevtralizirajo škodljive proste radikale, ki se naravno proizvajajo v telesu in lahko poškodujejo celice.

Kava
KavaFOTO: iStock

2. Čaj

Seveda vemo, da je čaj koristen za zdravje, vendar dokazi kažejo, da ima lahko posebne koristi tudi za jetra. Ena japonska študija je pokazala, da je pitje 10 skodelic zelenega čaja na dan povezano z izboljšanimi krvnimi markerji zdravja jeter.

Manjša študija, ki je vključevala ljudi z ne alkoholno maščobno boleznijo jeter je pokazala, da pitje zelenega čaja z visoko vsebnostjo antioksidantov 12 tednov izboljša raven jetrnih encimov in lahko pomaga zmanjšati oksidativni stres in maščobne obloge v jetrih.

Kljub temu pa bi morali nekateri ljudje, zlasti tisti, ki imajo težave z jetri, biti previdni, preden zaužijejo zeleni čaj kot dodatek. To naj bi bilo zato, ker je bilo nasprotno opravljenih tudi več poročil o poškodbah jeter, ki so posledica uporabe dodatkov, ki vsebujejo ekstrakt zelenega čaja.

Slezov čaj
Slezov čajFOTO: Dreamstime

3. Grenivka

Grenivka vsebuje antioksidante, ki naravno ščitijo jetra. Dva glavna antioksidanta, ki jih najdemo v grenivki, sta naringenin in naringin.

Več študij na živalih je pokazalo, da oboje pomaga zaščititi jetra pred poškodbami. Znano je, da se zaščitni učinki grenivke pojavljajo na dva načina – z zmanjšanjem vnetja in zaščito celic.

Grenivkin sok
Grenivkin sokFOTO: Shutterstock

4. Borovnice in brusnice

Borovnice in brusnice vsebujejo antociane, antioksidante, ki dajejo sadju posebno barvo. Povezani so bili tudi s številnimi zdravstvenimi koristmi. Več študij na živalih je denimo pokazalo, da lahko cele brusnice in borovnice ter njihovi izvlečki ali sokovi pomagajo ohranjati zdrava jetra.

Borovnice
BorovniceFOTO: Shutterstock

5. Grozdje

Grozdje, zlasti rdeče in vijolično, vsebuje različne koristne rastlinske spojine. Najbolj znan je resveratrol, ki ima številne zdravstvene koristi. Študije so pokazale, da imajo lahko različne koristi, vključno z zmanjšanjem vnetja, preprečevanjem poškodb in povečanjem ravni antioksidantov.

Grozdje
GrozdjeFOTO: Thinkstock

6. Sok rdeče pese

Sok rdeče pese je vir nitratov in antioksidantov, imenovanih betalaini, ki lahko koristijo zdravju srca in zmanjšajo oksidativne poškodbe in vnetja.

Sok rdeče pese
Sok rdeče peseFOTO: Thinkstock

7. Zelenjava iz križnic

Zelenjava križnic, kot sta denimo brstični ohrovt in brokoli, je znana po visoki vsebnosti vlaknin in svojem značilnem okusu. Imajo tudi veliko koristnih rastlinskih spojin.

Študije na živalih so pokazale, da brstični ohrovt in izvleček brokolijevega ohrovta pomagata povečati raven encimov za razstrupljanje in ščitita jetra pred poškodbami.

Brstični ohrovt
Brstični ohrovtFOTO: iStock

8. Oreščki

Oreščki vsebujejo veliko maščob in hranil, kot je antioksidant vitamin E, in koristnih rastlinskih spojin. Študija iz leta 2019 je pokazala, da je prehrana z več oreščki povezana z zmanjšanim tveganjem za nealkoholno bolezen maščobnih jeter.

Oreščki
OreščkiFOTO: Thinkstock

9. Mastne ribe

Maščobne ribe vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki so zdrave maščobe, ki pomagajo zmanjšati vnetja in so povezane z manjšim tveganjem za srčne bolezni. Analiza študij iz leta 2016 je pokazala, da so omega-3 maščobne kisline pomagale znižati maščobo v jetrih in trigliceride pri tistih z nealkoholno maščobno boleznijo jeter ali nealkoholnim hepatitisom.

Losos
LososFOTO: iStock

10. Oljčno olje

Oljčno olje velja za zdravo maščobo zaradi številnih koristi za zdravje, vključno s pozitivnimi učinki na zdravje srca in presnove. Ima pa tudi pozitivne učinke na jetra. Kopičenje maščobe v jetrih je del prve stopnje bolezni jeter. Zato je oljčno olje zaradi pozitivnih učinkov na maščobo v jetrih, pa tudi na druge vidike zdravja, dragocen del zdrave prehrane.

Vaša jetra so pomemben organ s številnimi bistvenimi funkcijami, zato je priporočljivo, da naredite vse, kar lahko, da jih zaščitite. Zgoraj navedena živila so v različnih študijah, ki jih je navedel portal healthline, pokazala ugodne učinke na jetra. Še vedno pa so zdrava, zmerna prehrana, gibanje in splošen zdrav življenjski slog ključnega pomena za zdravje in ohranjanje le tega! 

Oljčno olje
Oljčno oljeFOTO: Dreamstime

Povzeto po healthline

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 567