Vizita.si
Prehranske vlaknine

Prehrana

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani

N.R.A.
22. 05. 2024 04.27
0

Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Te koristi so denimo ohranjanje zdrave telesne teže, zmanjševanje tveganja za sladkorno bolezen, bolezni srca in določene vrste raka. Prav zaradi vsega naštetega bi si morali prizadevati, da bi v svoj vsakdan s hrano vnesli več prehranskih vlaknin. 

Začnite dan s takšno energijsko bombo
Preberi še
Začnite dan s takšno energijsko bombo

Kaj so prehranske vlaknine?

Prehranske vlaknine vključujejo dele rastlinske hrane, ki jih naše telo ne more prebaviti ali absorbirati. V nasprotju z drugimi sestavinami hrane, kot so maščobe, beljakovine ali ogljikovi hidrati, ki jih naše telo razgradi in absorbira, vlaknin naše telo ne prebavi. Namesto tega prehajajo razmeroma nedotaknjene skozi želodec, tanko črevo in debelo črevo ter ven iz telesa.

Vlakna so običajno razvrščena kot topna, ki se raztopijo v vodi, ali netopna, ki se ne raztopijo.

Prehranske vlaknine
Prehranske vlaknineFOTO: AdobeStock

Topne vlaknine. 

Ta vrsta vlaken se raztopi v vodi in tvori gelu podoben material. Lahko pomaga znižati raven holesterola in glukoze v krvi. Topne vlaknine najdemo v ovsu, grahu, fižolu, jabolkih, citrusih, korenju, ječmenu in psiliumu.

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Preberi še
Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin

 Netopne vlaknine

Ta vrsta vlaknin spodbuja gibanje snovi skozi vaš prebavni sistem in poveča količino blata, zato je lahko koristna za tiste, ki se borijo z zaprtjem ali nerednim blatom. Polnozrnata moka, pšenični otrobi, oreški, fižol in zelenjava, kot so cvetača, stročji fižol in krompir, so dobri viri netopnih vlaknin.

Količina topnih in netopnih vlaknin se v različnih rastlinskih živilih razlikuje. Da bi imeli največ koristi za zdravje, uživajte široko paleto živil z veliko vlakninami.

Prehranske vlaknine
Prehranske vlaknineFOTO: AdobeStock

Prednosti prehrane z veliko vlakninami

Normalizira gibanje črevesja

Prehranske vlaknine povečajo težo in velikost vašega blata ter ga mehčajo. Obsežno blato je lažje odvajati, kar zmanjša možnost zaprtja. Če imate redko, vodeno blato, lahko vlaknine pomagajo pri strjevanju blata, ker absorbirajo vodo in blatu dodajo maso.

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?
Preberi še
Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?

Pomaga ohranjati zdravje črevesja

Prehrana z veliko vlakninami lahko zmanjša tveganje za nastanek hemoroidov in majhnih vrečk v debelem črevesu (divertikularna bolezen). Študije so pokazale, da prehrana z veliko vlakninami verjetno zmanjša tveganje za raka debelega črevesa in danke. Nekaj vlaknin se fermentira v debelem črevesu.

Prehranske vlaknine
Prehranske vlaknineFOTO: AdobeStock

Znižuje raven holesterola

Topne vlaknine, ki jih najdemo v fižolu, ovsu, lanenem semenu in ovsenih otrobih, lahko pomagajo znižati raven skupnega holesterola v krvi z znižanjem ravni lipoproteinov nizke gostote ali 'slabega' holesterola. Študije so pokazale, da imajo lahko živila z veliko vlakninami druge koristi za zdravje srca, kot je zmanjšanje krvnega tlaka in vnetja.

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Preberi še
Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?

Pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo lahko vlaknine, zlasti topne vlaknine, upočasnijo absorpcijo sladkorja in pomagajo izboljšati raven sladkorja v krvi. Zdrava prehrana, ki vključuje netopne vlaknine, lahko tudi zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

7 znakov, da jeste preveč sladkorja
Preberi še
7 znakov, da jeste preveč sladkorja

Pomaga pri doseganju zdrave telesne teže

Živila z veliko vlakninami so po navadi bolj nasitna kot živila z nizko vsebnostjo vlaknin, zato boste verjetno pojedli manj in boste dlje ostali siti. Živila z visoko vsebnostjo vlaknin pa se po navadi jejo dlje in so manj energijsko gosta, kar pomeni, da imajo manj kalorij za enako količino hrane.

Vlaknine
VlaknineFOTO: iStockphoto

Pomaga vam živeti dlje

Študije kažejo, da je povečanje vnosa prehranskih vlaknin, zlasti žitnih vlaken, povezano z zmanjšanim tveganjem umiranja zaradi bolezni srca in ožilja ter vseh vrst raka.

Kakšna je razlika med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati?
Preberi še
Kakšna je razlika med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati?

Vaša najboljša izbira vlaknin

Če vsak dan ne zaužijete dovolj vlaknin, boste morda morali povečati vnos. Dobre izbire vključujejo:

- polnozrnate izdelke,

- sadje,

- zelenjavo,

- fižol, grah in druge stročnice,

- oreščke in semena. 

Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram
Preberi še
Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram

Živila z veliko vlakninami so dobra za vaše zdravje. Toda prehitro dodajanje preveč vlaknin lahko povzroči črevesne pline, napenjanje v trebuhu in krče. V nekaj tednih postopoma povečujte količino vlaknin v svoji prehrani. To omogoča naravnim bakterijam v vašem prebavnem sistemu, da se prilagodijo spremembi. Pijte tudi veliko vode. Vlaknine delujejo najbolje, ko absorbirajo vodo, zaradi česar je vaše blato mehko in obsežno.

Vir: mayoclinic

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650