Vizita.si
sok rdeče pese

Prehrana

Protivnetna živila, ki jih je dobro vnesti v svojo prehrano

N.R.A.
12. 02. 2021 06.00
0

Vnetja so imunski odziv našega telesa, ki kaže, da nekaj ni popolnoma v redu. Če ga pravočasno in ustrezno ne zdravimo, lahko vnetje privede tudi do drugih zdravstvenih težav, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

Po besedah profesorja z univerze v Teksasu lahko prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja in nasičenih maščob, sproži vnetje. ''Takšna hrana povzroča pretirano aktivnost imunskega sistema, kar lahko povzroči bolečine v sklepih, utrujenost in poškodbe krvnih žil,'' je za Health povedal dr. Scott Zashin, profesor na univerzi v Teksasu v Dallasu. Dobra novica je, da nasprotno od takšne hrane obstaja tudi množica živil, s katerimi lahko preprečujemo ali pa zdravimo vnetja. Poskušali smo jih zajeti nekaj. V vsakem primeru pa se je vedno priporočljivo posvetovati z osebnim zdravnikom.

Ribe
Ribe FOTO: Thinkstock

Mastne ribe 

Mastne ribe, kot so losos, skuša, tuna in sardele, vsebujejo velike količine omega 3 maščobnih kislin, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje. Na teden bi morali zaužiti vsaj 200 gramov rib, pripravljenih na zdrav način. V neki študiji so moški, ki so uživali omega 3 iz pečenih ali kuhanih rib, ne ocvrtih in posušenih, z vsakim dnem zmanjšali tveganje za smrt zaradi bolezni srca za 23 % v primerjavi s tistimi, ki so jedli nezdravo. Ženske so imele še boljše rezultate in so prav tako zmanjšale tveganje za bolezni srca. Če niste ljubitelj rib, poskusite v prehrano vnesti dodatke ribjega olja.

Polnozrnata žita 

Z uživanjem polnozrnatih žit v nasprotju z rafiniranim ali belim kruhom vam lahko riž in testenine pomagajo zmanjšati škodljiva vnetja v telesu. To se zgodi, ker imajo cela zrna več vlaknin, ki dokazano zmanjšujejo raven C-reaktivnega proteina, označevalca vnetja v krvi. Polnozrnata žita lahko za zajtrk vnesete denimo z ovsenimi kosmiči, pri kosilu v obliki kuhane kvinoje, za večerjo pa morda z rjavim rižem.

Oves
OvesFOTO: Thinkstock

Temnozelena listnata zelenjava 

Vitamin E je lahko ključnega pomena pri zaščiti telesa pred protivnetnimi molekulami – citokini. Eden najboljših virov tega vitamina je ravno temnozelena zelenjava, kot so špinača, blitva, ohrovt in brokoli. Temnozelena zelenjava ima tudi večjo koncentracijo nekaterih hranil – kalcij, železo in flavonoidi, ki se borijo proti boleznim. 

Presenetljiv učinek rednega uživanja oreščkov
Preberi še
Presenetljiv učinek rednega uživanja oreščkov

Oreščki

Še en dober vir zdravih maščob, ki se borijo proti vnetjem, so oreščki. Mandlji so še posebej bogati z vlakninami, kalcijem in vitaminom E, orehi pa vsebujejo velike količine alfa-linolenske kisline, vrste omega 3 maščobe. Vsi oreščki so polni antioksidantov, ki lahko telesu pomagajo popraviti škodo, ki jo povzroči vnetje. Oreščki so skupaj z ribami, listnato zeleno zelenjavo in polnozrnatimi sestavinami del sredozemske prehrane.

Paprika 

''Barvita zelenjava je na splošno del bolj zdrave prehrane," je povedala dr. Karen H. Costenbader in dodala, da "pisana paprika, paradižnik, bučke in listnata zelenjava vsebujejo velike količine antioksidantov in nižjo vsebnost škroba.'' Pekoča paprika, na primer čili ali kajenska paprika, je bogata s kapsaicinom, kemikalijo, ki se uporablja v kremah za zmanjšanje bolečin in vnetij. A ista zdravnica poudarja, da paprika ni vedno pametna izbira, vsaj ne za ljudi z določenimi stanji – denimo kroničnim gastritisom. ''Kar pomaga eni osebi, je lahko škodljivo za drugo," dodaja dr. Zashin in nadaljuje, da moramo sami ugotoviti, kaj nam ustreza in kaj ne.  

Povzeto po miss7zdrava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650