Vizita.si
Suhomesnati izdelki

Prehrana

Rdeče meso: Ali ga jeste preveč in ali bi se mu morali izogniti?

N.R.A.
18. 04. 2025 03.38
0

Raziskava o vplivu rdečega mesa na zdravje razkriva, da čeprav je bogato s hranili, lahko prekomerno uživanje poveča tveganje za zdravstvene težave, vključno z boleznimi srca in rakom debelega črevesa. Posebno pozornost namenja skupinam, ki bi se morale rdečemu mesu izogibati ali njegovo uživanje omejiti.

Zakaj je rdeče meso lahko koristno?

Vir hranil

Rdeče meso
Rdeče mesoFOTO: AdobeStock

Beljakovine

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Preberi še
Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Železo

Rdeče meso
Rdeče mesoFOTO: AdobeStock

Vitamini skupine B

Visoka vsebnost beljakovin

Rdeče meso ima visoko vsebnost beljakovin, kar lahko pomaga pri občutku sitosti in uravnavanju telesne teže.

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?
Preberi še
Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Zakaj je rdeče meso lahko slabo?

Nasičene maščobe

Rdeče meso
Rdeče mesoFOTO: Thinkstock

Povečano tveganje za raka

Okoljski vpliv

Proizvodnja rdečega mesa ima velik okoljski odtis, vključno z izpusti toplogrednih plinov in uporabo naravnih virov, kot je voda.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Preberi še
Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt

Povezava z drugimi boleznimi

Rdeče meso
Rdeče mesoFOTO: iStockphoto

Kdo bi se rdečem mesu moral izogibati?

Četudi je rdeče meso odličen vir nekaterih hranilnih snovi, panjegovo pretirano uživanje povečuje tveganje za bolezni srca in nastanek raka debelega črevesa. Dietetiki priporočajo, da zaužijemo približno 500 gramov rdečega mesa na teden.

Kot poroča portal EatThis, obstajajo tudi določene skupine ljudi, ki rdečega mesa ne bi smele uživati oziroma bi morali njegovo uživanje vsaj zmanjšati na najmanjšo možno mero.

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov
Preberi še
Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov

To so predvsem ljudje s povišanim holesterolom. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, za vse tiste, ki že imate težave s povišanim holesterolom, uživanje rdečega mesa ne bo pomagalo pri njegovem zniževanju, temveč ravno nasprotno, torej bo slabe vrednosti še povečalo.

Rdeče meso – DA ali NE?
Preberi še
Rdeče meso – DA ali NE?

Prav tako naj rdečega mesa ne uživajo pogosto vsi tisti, ki imajo težave s srcem. Številne študije kažejo, da bi morali biti ljudje s srčnimi boleznimi še posebej previdni pri uživanju rdečega mesa. Razlog je v tem, da že imajo težave z nabiranjem nezdravih oblog v arterijah, zato bi morali jesti hrano z nizko vsebnostjo maščob, kot so nasičene ali trans maščobe.

Poleg ljudi z visokim holesterolom in boleznimi srca so ljudje, ki bi se morali izogibati uživanju rdečega mesa, tudi tisti z napredovalo boleznijo ledvic, ljudje z enim ali več dejavniki tveganja za bolezni srca in ljudje z družinsko anamnezo nekaterih vrst raka, kot je rak debelega črevesa.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 944