Zakaj je rdeče meso lahko koristno?
Vir hranil
Rdeče meso je bogat vir esencialnih hranil, kot so beljakovine, železo, cink, vitamin B12 in vitamin B6. Te hranilne snovi so pomembne za zdravje in delovanje telesa.
Beljakovine
Rdeče meso vsebuje visokokakovostne beljakovine, ki so ključnega pomena za rast in obnovo celic ter vzdrževanje mišične mase.
Železo
Rdeče meso vsebuje železo, ki se bolje absorbira v primerjavi z nehemskim železom iz rastlinskih virov. To je pomembno za preprečevanje anemije.
Vitamini skupine B
Rdeče meso je bogato z vitamini B, zlasti z vitaminom B12, ki je nujen za zdrav živčni sistem in tvorbo rdečih krvnih celic.
Visoka vsebnost beljakovin
Rdeče meso ima visoko vsebnost beljakovin, kar lahko pomaga pri občutku sitosti in uravnavanju telesne teže.
Zakaj je rdeče meso lahko slabo?
Nasičene maščobe
Rdeče meso vsebuje več nasičenih maščob, kar lahko poveča tveganje za srčne bolezni in visok krvni tlak, če se uživa v prevelikih količinah.
Povečano tveganje za raka
Študije so pokazale, da pretirano uživanje rdečega mesa, zlasti obdelanega mesa - kot so salame, klobase in prekajeno meso, povečuje tveganje za razvoj različnih vrst raka, vključno s črevesnim rakom.
Okoljski vpliv
Proizvodnja rdečega mesa ima velik okoljski odtis, vključno z izpusti toplogrednih plinov in uporabo naravnih virov, kot je voda.
Povezava z drugimi boleznimi
Pretirano uživanje rdečega mesa je bilo v različnih študijah povezano tudi z nekaterimi zdravstvenimi težavami, kot so denimo sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in nekatere vrste raka.
Kdo bi se rdečem mesu moral izogibati?
Četudi je rdeče meso odličen vir nekaterih hranilnih snovi, panjegovo pretirano uživanje povečuje tveganje za bolezni srca in nastanek raka debelega črevesa. Dietetiki priporočajo, da zaužijemo približno 500 gramov rdečega mesa na teden.
Kot poroča portal EatThis, obstajajo tudi določene skupine ljudi, ki rdečega mesa ne bi smele uživati oziroma bi morali njegovo uživanje vsaj zmanjšati na najmanjšo možno mero.
To so predvsem ljudje s povišanim holesterolom. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, za vse tiste, ki že imate težave s povišanim holesterolom, uživanje rdečega mesa ne bo pomagalo pri njegovem zniževanju, temveč ravno nasprotno, torej bo slabe vrednosti še povečalo.
Prav tako naj rdečega mesa ne uživajo pogosto vsi tisti, ki imajo težave s srcem. Številne študije kažejo, da bi morali biti ljudje s srčnimi boleznimi še posebej previdni pri uživanju rdečega mesa. Razlog je v tem, da že imajo težave z nabiranjem nezdravih oblog v arterijah, zato bi morali jesti hrano z nizko vsebnostjo maščob, kot so nasičene ali trans maščobe.
Poleg ljudi z visokim holesterolom in boleznimi srca so ljudje, ki bi se morali izogibati uživanju rdečega mesa, tudi tisti z napredovalo boleznijo ledvic, ljudje z enim ali več dejavniki tveganja za bolezni srca in ljudje z družinsko anamnezo nekaterih vrst raka, kot je rak debelega črevesa.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV