Vizita.si
Redkvica

Vitamini in minerali

5 zdravstvenih koristi redkvice

N.R.A.
15. 04. 2022 05.00
0

Vas zanimajo zdravstvene koristi redkvice? Razkrivamo vam 5 najboljših, kako izbrati najkakovostnejšo in kako jo pravilno shraniti. Preverite v nadaljevanju.

Redkvica
Redkvica FOTO: Adobe Stock

V ljudskem zdravilstvu redkev izstopa kot živilo, ki prispeva k obrambi pred različnimi toksini in spodbuja izločanje žolča.

Nudi lahko zaščito pred rakavimi boleznimi 

Obstajajo znanstveni dokazi, da redkev zaradi vlaknin in vitaminov, ki jih vsebuje, lahko uničuje rakave celice. Študija, objavljena leta 2008 v reviji Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, kaže pozitiven učinek sulfurofana in ekstrakta rdeče redkve, bogate z indolom-3-karbinolom. Še posebej so se izkazale kot pomoč pri zdravljenju raka na debelem črevesu, ledvicah, želodcu in ustni votlini. 

Čistijo lahko dihalne poti

In sicer z delovanjem na izločanje sluzi iz dihalnih organov, zato jih priporočajo ljudem, ki imajo težave z zamašenim nosom, pogostimi okužbami sinusov in tistimi, ki trpijo za astmo ali bronhitisom. 

Redkvica
RedkvicaFOTO: Adobe Stock

Izboljšajo lahko delo prebavnega sistema

Uživanje redkvice spodbuja delovanje jeter in čisti kri. Vlaknine redkvice spodbujajo izločanje prebavnih sokov in uravnavajo gibanje črevesja, zato telo lažje izloča toksine, še posebej pa se priporoča ljudem, ki trpijo zaradi zaprtja. 

Spodbujajo lahko hujšanje 

Redkvice imajo visoko vsebnost vode in zelo malo kalorij, zato so idealne za tiste, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, nabranih v zimskih mesecih. 

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke
Preberi še
Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke

Pomirijo lahko oteklino in srbenje po pikih žuželk

Sok redkvice lahko uporabite kot učinkovito zdravilo za pike žuželk, kot so čebele, sršeni in/ali ose. Njihov sok lahko zmanjša bolečino in oteklino po pikih žuželk.

Priporočila za nakup in shranjevanje 

Pri nakupu pazimo, da so redkvice čvrste in rdeče. Trdota je znak, da so sveže nabrane, ko so mehke, pa so verjetno že grenke. V hladilniku jih lahko hranimo pet do sedem dni. Pomembno je odstraniti zelene liste, saj povzročajo nastajanje vlage, ki uničuje hranila.

Povzeto po miss7zdrava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662