Prehrana in življenjski slog sta ključna dejavnika zdravja človeka. Pogosto se zavedamo, da z nepravilno prehrano škodimo zdravju, manj pa je znano, da lahko s pravilnim izborom živil veliko prispevamo k ohranjanju dobrega počutja in splošnega zdravja. Zato lahko tudi, ko se ne počutimo najbolje, z ustrezno prehransko podporo pomembno vplivamo na boljši in hitrejši proces zdravljenja, saj ima pravilen način prehranjevanja že nasploh pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga. Prav zaradi tega na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani (UKC Ljubljana) deluje posebna služba za bolniško prehrano in dietoterapije, ki se ukvarja s poučevanjem bolnikov o pravilni prehrani in praktičnim izvajanjem dietoterapije.
"V bolnišnici, kjer pripravljamo hrano za ranljivejšo skupino populacije, običajno za kritično bolne bolnike, se pogosto srečujemo s podhranjenimi bolniki. Tem je treba zagotoviti zadostno količino posameznih hranil za učinkovit postopek zdravljenja," poudarja Nataša Trtnik, vodja enote za dietetiko na UKC Ljubljana. O tem, da delajo dobro, priča tudi dejstvo, da je UKC Ljubljana leta 2018 kot prva slovenska bolnišnica prejela certifikat kakovosti proizvodnje varne hrane. Ta dokazuje, da pripravljajo varno in kakovostno hrano, vse od prevzema živil do oblikovanja diet ter dostave obrokov do bolnikov.
Z vsako žlico do boljšega počutja
Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, moramo na krožnik vključiti vsa hranila, ki jih človek potrebuje za normalno delovanje. Ta mora vsakodnevno vključevati tako beljakovine in ogljikove hidrate kot tudi maščobe, vitamine in minerale. Poleg zelenjave, sadja, čim manj predelanih žit, mesa, krompirja, riža in testenin bi morali vsaj enkrat na dan uživati tudi mleko in mlečne izdelke, ki imajo pomembno mesto v uravnoteženi prehrani. Prav zaradi tega se redno znajdejo tudi v prehrani bolnikov, saj predstavljajo vir izkoristljivih in biološko visoko vrednih beljakovin ter drugih mikro in makro hranil.
Res je, da mlečni izdelki vsebujejo tudi maščobo, toda mlečna maščoba vsebuje številne zdravju koristne snovi, esencialne aminokisline ter vitamine in minerale. Beljakovine mleka sodijo med beljakovine z najvišjo biološko vrednostjo, kar pomeni, da so zelo dobro izkoristljive. "Mleko in mlečni izdelki predstavljajo hranilno polnovredno živilo, zato jih je priporočljivo vključiti v celodnevno prehrano. V prehrano bolnikov v UKC Ljubljana jih dnevno vključujemo v obliki jogurtov, kislega mleka, kefirja, skute, mlečnih napitkov oziroma mlečnih jedi. Bolnikom mlečne izdelke ponudimo tudi v obliki narastkov, kaš in drugih jedi. Za povečanje energijskega in beljakovinskega vnosa klinični dietetiki pogosto izbirajo izdelke, kot so skuta, skyr ali skutin napitek," pojasnjuje Nataša Trtnik.
Zakaj je domače boljše od uvoženega?
Pri izbiri mleka in mlečnih izdelkov je pomembna tudi njihova kakovost. Na UKC Ljubljana imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti. "Naše običajne zahteve so, da živila ne vsebujejo konzervansov, barvil, arom in ojačevalcev okusov. Pri mlečnih izdelkih smo med drugim pozorni na dodane sladkorje v izdelku in vsebnost mlečne maščobe," pojasnjuje vodja enote za dietetiko na UKC Ljubljana in dodaja, da se trudijo bolnikom ponuditi čim bolj sveže izdelke. "Spodbujamo kratke verige in tako podpiramo domače proizvajalce. Že več let sodelujemo s slovenskimi kmetijami pri dobavi sadja in zelenjave ter s slovenskimi mlekarnami, ki imajo mleko lokalne ali celo ekološke pridelave."
Izpostaviti velja, da je slovensko mleko tako po kemični sestavi kot po higienski kakovosti v samem evropskem vrhu. In glede na to, da gre za zelo občutljivo surovino, katere kakovost se z dolgim prevozom, skladiščenjem in prečrpavanjem hitro niža, je izbira mlečnih izdelkov domačih proizvajalcev logična odločitev. In ko se odločate za pravi mlečni izdelek glede na vsebnost maščobe, izberite raje polnomastnega. Polnomastno mleko ima namreč najvišjo hranilno vrednost, a še vedno nizko energetsko gostoto, poleg tega je veliko bogatejšega okusa, kar pomeni, da bo okusnejša tudi hrana, ki jo boste pripravili iz njega. Ker, saj veste: "Najboljše imamo doma!"
Sponzorirana objava