''Sadje in zelenjava spadata med nepogrešljivi del uravnotežene prehrane in imata biološko zelo visoko vrednost. Bogata sta z vlakninami, vitamini, minerali, antioksidanti in številnimi drugimi rastlinskimi snovmi,'' poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kaj se dogaja v našem telesu in z našim telesom, če ne uživamo dovolj sadja in zelenjave?
Hitro vam lahko začne primanjkovati vitaminov in mineralov
Sadje in zelenjava vsebujeta nekaj najpomembnejših hranil za naše zdravje, vendar je študija iz Centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Ameriki pokazala, da le eden od desetih odraslih poje vsaj tri porcije zelenjave in dve porcije sadja na dan. Kaj se torej lahko zgodi, če ne dobite dovolj sadja in zelenjave? Kot pravi Laura Moore, registrirana dietetičarka na Zdravstvenem centru Univerze v Teksasu, zaradi prehranske pomanjkljivosti lahko pride do neprijetnih stranskih učinkov.
Lahko se pojavijo težave s prebavo
Brez sadja in zelenjave ste bolj nagnjeni k prebavnim boleznim in določenim stanjem, kot so zaprtje, hemoroidi in divertikuloza. "Sadje in zelenjava vsebujeta celulozo, ki poveča težo blata, olajša prehod le-tega in skrajša tranzitni čas," pojasnjuje Moorejeva. Poleg tega vsebujejo vlaknine, za katere Moore pravi, da ''pomagajo lajšati ali preprečevati zaprtje, stimulirajo mišice prebavil, tako da ohranijo svojo moč in se upirajo izboklinam v vrečke, imenovane divertikule, in zmanjšujejo pritisk na spodnji del črevesja, zaradi česar je manj možnosti, da bi rektalne vene nabreknile in povzročile hemoroide.'' Študija s Harvard Medical School je dodatno pokazala, da prehrana z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, ki jih nudita sadje in zelenjava, zmanjšuje tveganje za divertikulitis.
Tveganje za raka se poveča
Po mnenju Ameriškega inštituta za raziskave raka (AICR) vas nobena hrana ne more zaščititi pred rakom, vendar prehrana, ki je v prvi vrsti bogata z rastlinsko hrano, lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka. "Antioksidanti, kot so vitamin E, vitamin C in karotenoidi, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka z zaščito zdravih celic pred prostimi radikali," pravi Moorejeva. "Karotenoidi - pigmenti, vključno z betakarotenom, ki jih najdemo v špinači in drugi temnolistni zelenjavi, temno oranžnem sadju, sladkem krompirju, buči in korenju - lahko ščitijo pred celičnimi poškodbami in so povezani z nižjo stopnjo raka."
Lahko se zredite
Če ne jeste sadja in zelenjave, se verjetno namesto tega prehranjujete z visoko kalorično hrano, ki vsebuje veliko maščob. Raziskovalci s Harvarda so ugotovili, da več sadja in zelenjave, kot uživamo, manj možnosti imamo, da se zredimo - razen seveda, če je edina zelenjava, ki jo jemo, škrobnata. "Prehrana, ki vsebuje hrano z visoko energijsko gostoto, kar pomeni večjo količino kalorij na gram, navadno vodi do prenajedanja in povečanja telesne mase," pravi Laura Moore. "Sadje in zelenjava imata malo kalorij in nizko energijsko gostoto. Zato lahko človek poje več in se počuti bolj zadovoljen z manj kalorijami."
Možnosti za diabetes naj bi bile večje
Ker je povečanje telesne mase povezano s sladkorno boleznijo, se s pomanjkljivo prehrano viša tudi tveganje za sladkorno bolezen, če seveda namesto sadja in zelenjave jeste maščobno, predelano hrano. ''Ker je prekomerna telesna teža najpomembnejši dejavnik tveganja za sladkorno bolezen tipa 2, so študije pokazale, da bi povečana poraba zelenjave in sadja lahko posredno zmanjšala pojavnost te bolezni," pravi Moore. Študija, objavljena v Journal of Diabetes Investigation, je pokazala, da je uživanje več pridelkov - zlasti listnatih zelenjadnic, jagodičja ter rumene in križne zelenjave (denimo brokolija) - povezano z manjšim tveganjem za diabetes.
Vizita e-novice
Povzeto po TheHealthy / Nacionalni inštitut za javno zdravje
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV