Rastlina rožič ali Ceratonia siliqua je doma v sredozemskih deželah; rožiči so plod zimzelenega drevesa rožičevca, njegovi stroki pa so temno rjave barve in v dolžino merijo od 10 do 15 centimetrov. V strokih se nahaja sladka in popolnoma užitna pulpa, rožičev sirup. V presnem stanju je njegova tekstura mehka in lepljiva, podobna karameli.
Rožiči so odličen nadomestek čokolade, so sladki, saj vsebujejo do petdeset odstotkov sladkorja, vendar so v primerjavi s čokolado trikrat bogatejši s kalcijem in imajo tretjino manj kalorij ter sedemnajstkrat manj maščob. Čeprav je njihov okus prijeten, saj je sladek, imajo rožiči poseben, za nekatere neprijeten vonj.
Sestavljeni so iz beljakovin in vitaminov A, B, B2, B3 in D, vsebujejo pa tudi precej škroba. Rožiči v primerjavi s kakavom ne vsebujejo poživil, vsebujejo pa precej več kalcija. Bogati so tudi z drugimi minerali, denimo fosforjem, kalijem, magnezijem, cinkom, v njih so še železo, mangan, barij, baker, nikelj. So tudi odličen vir selena, ki nam pomaga ohranjati zdravo ščitnico, ter kalcija, ki skrbi za naše zdrave kosti.
Rožiči so tudi dober vir antioksidantov in čeprav so zelo sladki, ne vsebujejo holesterola, z njihovim uživanjem pa naj bi poskrbeli, da se nivo slabega holesterola v telesu zniža. Rožičev prah namreč vsebuje polifenole, ki se vežejo na holesterol v želodcu in pomagajo iti skozi naš organizem, zato jih lahko uživajo tudi diabetiki. So tudi odlična rešitev za številne ljudi, ki bi želeli nadomestiti kakšen sladek priboljšek s čim bolj zdravim, predvsem pa dobra alternativa za otroke, ki so alergični na kakav.
Rožiči že v črevesju nase vežejo strupene snovi in naj bi bili zato v veliko pomoč pri različnih prebavnih težavah. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin, ki igrajo ključno vlogo pri dobri prebavi, so rožiči živilo, ki bi moralo biti pogosteje v naši prehrani. Vitamin E, ki se nahaja v njih, pomaga okrepiti lase in skrbi za lepo in zdravo kožo. Z njimi se je mogoče boriti celo proti gubicam, saj sestavine v njih upočasnjujejo procese staranja. Z drobno mleto rožičevo moko lahko zelo dobro nadomestimo kakav in pripravimo različne čokoladnim podobne jedi. Lahko jih uporabimo tudi za pripravo kave ali pa pri peki tradicionalne rožičeve potice.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV