Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

PREHRANA

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

Vizita.si
21.05.2020, 10:00
4

Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Hrana, ki upočasni prebavo

Čili - lahko draži požiralnik in povzroči zgago, kar lahko predstavlja težave pri sindromu razdražljivega črevesja ali kronični zgagi.

Mleko - kalcij je bistven v prehrani in ga najlažje dobimo z uživanjem mlečnih izdelkov, na primer mleka ali sira. Če pa ne prenašate laktoze, lahko povzroči drisko, pline, napihnjenost in krče. Intoleranca za laktozo je pogosta težava in se pojavi, kadar ljudje nimajo dovolj laktaze, encima, ki razgradi laktozo (sladkor, ki ga najdemo v mleku). Celiakija, Crohnova bolezen ter kemoterapija tudi lahko poškodujejo črevesje, kar vodi tudi v laktozno intoleranco.

Alkohol - sprošča telo, pa tudi požiralnik, to lahko povzroči zgago. Prav tako lahko privede do vnetja želodčne sluznice, moti nekatere encime in preprečuje absorpcijo hranil. Preveč alkohola povzroča drisko in krče.

Jagode in semena - jagode in semena so dobra za zdravje, vendar lahko hrana z majhnimi semeni povzroča težave ljudem z divertikulitisom (bolezen prebavil, pri kateri pride do vnetja divertikla, izbokline sluznice in podsluznice skozi defekt v mišični plasti debelega črevesa). Če ugotovite, da semena (na primer sončnična ali bučna) dražijo vaše črevesje, se jim izogibajte.

Jagode
Jagode / FOTO: iStock

Čokolada - študija je pokazala, da je čokolada lahko težava za tiste s sindromom razdražljivega črevesja ali kroničnim zaprtjem. Toda težava ni samo v čokoladi, temveč v mleku, ki ga pogosto vsebujejo čokoladne sladice. 

Kava, čaj in brezalkoholne pijače - ne vplivajo le na pretirano sproščajo požiralnika, ampak lahko delujejo kot diuretik, kar vodi do driske in krčev.

Koruza - je bogata z vlakninami, vsebuje pa tudi celulozo, vrsto vlaknin, ki jih ljudje težko prebavijo, ker nimajo potrebnih encimov. Če koruzo dobro prežvečite, jo boste verjetno brez težav prebavili. Če pa jo pogoltnete, ne da bi jo prežvečili dovolj, lahko povzroči napenjanje in bolečine v trebuhu.

Najboljša hrana za prebavo

Jogurt - v črevesju je na milijone bakterij, ki pomagajo pri prebavi, jogurt pa vsebuje nekatere vrste dobrih bakterij.

Zelje - izboljšuje rast zdravih bakterij v debelem črevesu. Prav tako izloča strupe iz črevesja in spodbuja redno gibanje črevesja. Kislo zelje je dobro iz popolnoma istega razloga.

Ingver - ta začimba se že tisoč let uporablja kot naravno zdravilo za lajšanje slabosti, proti bruhanju, napenjanju, izgubi apetita ... Vendar je najbolje, da ga uživate v zmernih količinah. Več kot dva do štiri grame na dan lahko povzročijo namreč zgago.

Pusto meso in ribe - če jeste meso, izberite piščanca, ribe in drugo pusto meso, ker ga boste lažje prebavili kot sočen zrezek. Pustno meso in ribe prav tako niso povezani s povečanim tveganjem za raka debelega črevesa, kot je rdeče meso.

Polnozrnati izdelki - polnozrnat kruh, oves in rjavi riž so dober vir vlaknin, ki pomagajo pri prebavi. Vlaknine dajejo tudi daljši občutek sitosti in znižujejo holesterol, vendar lahko pri ljudeh, ki nenadoma povečajo vnos, povzročijo pline, napihnjenost in druge težave - zato jih je treba v prehrani počasi povečevati.

Banane - normalizirajo delovanje črevesja, še posebej, če imate drisko. Poleg tega telo obnovi izgubljene elektrolite in kalij.

Banana
Banana / FOTO: Thinkstock