Živila, ki jih ne bi smeli jesti po 40. letu

PREHRANA

Živila, ki jih ne bi smeli jesti po 40. letu

Nezdrava hrana lahko s staranjem povzroči škodo vašemu telesu. Vsekakor je dejstvo tudi to, da s staranjem določena živila in hrano ne prenašamo tako dobro, kot smo jo včasih.

Ste opazili, da hitre hrane ne prebavljate tako zelo dobro, kot ste jo v mladosti? Ali pa, da določena živila, ki prej nikoli niso povzročala problemov, kar naenkrat predstavljajo težavo? Poglejmo si, katera živila je po navedbah portala thehealthy morda bolje, da s staranjem, predvsem po štiridesetem letu omejimo.

Hrenovke in pomfri
Hrenovke in pomfri / FOTO: iStockphoto

Hrenovke

Ne samo hrenovke, vso visoko predelano meso je lahko po štiridesetem letu problematično za našo prebavo. Predelano meso vsebuje veliko natrija, nasičenih maščob in nitratov, kar lahko negativno vpliva na zdravje. Visok vnos predelanega mesa povezujejo z večjo možnostjo za nastanek bolezni srca, sladkorne bolezni in raka na želodcu. S staranjem že imamo povečano tveganje za te bolezni. Če že izberete predelano meso, se odločite za meso brez nitratov in izberite vrste z nižjo vsebnostjo maščob in natrija, kadar je to mogoče.

Cvrto meso

Pečenje mesa pri zelo visokih temperaturah lahko poveča raven HCA (kemikalij, imenovanih heterociklični amini) v beljakovinah, ki so lahko rakotvorne. Nekatere študije, čeprav je treba poudariti, da ne vse, povezujejo visoko porabo ocvrtega mesa ali mesa z žara z rakom debelega črevesa in danke, trebušne slinavke in prostate. Čeprav raziskave še potekajo, je najbolje, da ste previdni, ko gre za povečanje tveganja za raka, ki običajno prizadene starejše ljudi. Omejite se na eno ali manj porcij na teden in marinirajte svoje meso pred peko na žaru, da zmanjšate nastajanje teh spojin.

Cvrtje
Cvrtje / FOTO: iStock

Živila z nizko vsebnostjo maščob

Čeprav se vsekakor želite izogniti nasičenim in transmaščobam, ne izključite vseh maščob iz svoje prehrane. Po podatkih Ameriškega združenja za srce zdrave maščobe (enkrat ali večkrat nenasičene) dejansko zmanjšujejo zdravstvene težave, povezane s staranjem, kot so bolezni srca in visok holesterol, pa tudi sladkorno bolezen. Poleg tega živila z nizko vsebnostjo maščob pogosto nadomestijo izgubljeno maščobo s sladkorjem. 

Telo potrebuje nekaj prehranske maščobe v zmernih količinah, da pomaga pri absorpciji hranil, topnih v maščobah, kot so vitamini A, D, K in E. Poleg tega lahko zdrave maščobe, kot so omega-3 maščobne kisline, igrajo vlogo pri ohranjanju zdravja starajočih se možganov.

Beljakovine in zdrave maščobe
Beljakovine in zdrave maščobe / FOTO: iStock

Živila brez glutena

Preden svoj beli kruh zamenjate za brezglutensko različico, še enkrat premislite. Namesto tega zamenjajte rafinirana zrna za cela. Številne polnozrnate žitarice, ki vsebujejo gluten, nudijo koristi za zdravje, kot so vlaknine in magnezij. Raziskave kažejo, da vlaknine pomagajo pri zdravju debelega črevesa in prebave, ko se staramo, poleg tega znižujejo holesterol in upočasnjujejo absorpcijo ogljikovih hidratov, da ohranjajo krvni sladkor in težo. Magnezij deluje protivnetno in tako lahko zmanjša tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen in raka; pomaga tudi pri preprečevanju osteoporoze. Glutena ni treba odstraniti iz vaše prehrane, razen če imate alergijo ali intoleranco.

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem
PREBERI ŠE

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem

Pomfri

Ko se staramo, naš upočasnjeni metabolizem preprosto ne prenese dodatnih kalorij, ki prihajajo iz mastne hrane, kot je ocvrt krompirček oz. pomfri. Prehranske smernice odražajo manjšo potrebo po kalorijah, ko se staramo, in raziskave so pokazale, da je lahko predelava energije pri starejših osebah dejansko učinkovitejša z manj kalorijami na dan. Posezite raje po zdravih alternativah. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: thehealthy