Vizita.si
Sladek krompir

Prehrana

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil

N.R.A.
10. 05. 2022 05.00
0

V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Čeprav smo ga pri nas začeli pogosteje uporabljati šele pred kratkim, ima sladki krompir, ki izvira iz Srednje Amerike, dolgo zgodovino uporabe tako v kulinariki kot ljudski medicini. Afriška plemena uporabljajo njegove liste kot pomoč pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, v Braziliji ga uporabljajo za lajšanje vnetnih sprememb v ustni votlini. Zanimivo je tudi, da na Japonskem surov sladek krompir jemljejo proti slabokrvnosti, visokemu krvnemu tlaku in sladkorni bolezni.

Sladki krompir
Sladki krompir FOTO: Dreamstime

Obstajajo različne vrste sladkega krompirja 

Sorte sladkega krompirja so številne, zato se njegova barva razlikuje od svetlo rumene do oranžne, rdeče in vijolične do rjave. Notranjost je lahko zelo svetlo rumena, roza, oranžna, rdeča ali vijolična. Danes ga v industriji uporabljajo kot surovino za pridobivanje škroba, predvsem pa je cenjena priloga k mesnim in zelenjavnim jedem ter najljubši prigrizek.

Prehranska sestava

Sladki krompir je vir ogljikovih hidratov in s tem energije. Večina slednje se nanaša na kompleksni ogljikov hidratni škrob, prisotnost preprostih sladkorjev pa mu daje značilen in zelo privlačen sladek okus. Obstaja tudi cela vrsta mikrohranil, med katerimi je treba izpostaviti beta-karoten, pa tudi vitamine B2, C in E. 

Sladki krompir
Sladki krompir FOTO: Dreamstime

Ne vsebuje nasičenih maščobnih kislin in holesterola. Po drugi strani je vir vlaknin in antioksidantov in je uporaben pri dietni terapiji pri številnih boleznih, zlasti pri jetrnih in želodčnih. Poleg tega je struktura škroba v sladkem krompirju takšna, da se razgrajuje počasneje kot krompirjev škrob in prispeva k občutku sitosti in uravnavanju krvnega sladkorja.

Užitni naj bi bili tudi njegovi listi 

Treba je omeniti, da imajo listi sladkega krompirja zanimivo prehransko sestavo. Vsebujejo beljakovine, vlaknine, vitamin C, karotenoide, cink, kalij, mangan, kalcij, magnezij, železo in druge.

Med karotenoidi izstopa lutein, ki blagodejno vpliva na oči, preprečeval pa naj bi celo degeneracijo makule in pojav katarakte. Druge fitokemikalije v listih sladkega krompirja, na primer fenolne kisline in flavonoidi, krepijo tudi imuniteto, zdravje žil in preprečujejo prezgodnje staranje in raka, predvsem želodca in debelega črevesa. 

Povzeto po Adiva.hr 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650