Vizita.si
Šparglji

Prehrana

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete

N.R.A.
15. 03. 2023 05.00
0

Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

Sezona špargljev 

Sezona špargljev se uradno začne s toplejšimi temperaturami. Nekaj smo jih bili že deležni, tiste, še višje, pa šele prihajajo. Šparglje torej v naravi najdemo vse od marca do julija. Cenjeni so po svojem izvrstnem okusu in zdravilnih lastnosti, že vse od obdobja starega Rima, ko so celotne flote ladij hodile po šparglje za cesarje. Mogoče zato šparglje včasih imenujejo 'carska zelenjava'. 

Šparglji
Šparglji FOTO: iStock

Danes lahko uživamo to pusto, mesnato zelenjavo, ne da bi se zatekli h kraljevskim zalogam. Ker je ustrezna priprava zelo pomembna za pridobivanje najboljšega okusa in hranilne vrednosti iz belušev, želimo z vami deliti skrivnost kuhanja špargljev po metodi 'najbolj zdravega načina kuhanja', ki so jih zajeli na portalu miss7zdrava. V samo 5 minutah boste lahko okrepili okus špargljev in izvlekli najvišjo hranilno vrednost. 

Šparglji sestava

Šparglji so znani kot odličen vir folne kisline, vitamina B, ki je bistvenega pomena za pravilno delitev celic in sintezo DNK ter bistvenega pomena za zdravje srca in ožilja. Šparglji so tudi vir za zdravje koristnih fitohranil, kot so betakaroten, lutein in zeaksantin, ki lahko delujejo kot močni antioksidanti in ščitijo celice pred oksidativnimi poškodbami zaradi delovanja prostih radikalov. Na tem mestu lahko še poudarimo, da imajo visoko vrednost hranil in izjemno majhno vrednost kalorij. 

Šparglji zdravstvene vrednosti

Šparglji lahko izboljšajo zdravje prebavnega sistema 

Šparglji vsebujejo posebno vrsto ogljikovih hidratov – inulin. Ta se ne more prebaviti, razgradijo pa ga bakterije debelega črevesa, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Ko naša prehrana vsebuje zadostne količine inulina, se rast in aktivnost teh prijaznih bakterij poveča. Ko je populacija teh za zdravje koristnih bakterij velika, sovražne bakterije veliko težje živijo v našem prebavnem sistemu. Šparglji so tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavni sistem in lahko pomagajo zaščititi pred rakom debelega črevesa. 

Šparglji imajo naravne diuretične lastnosti 

Šparglji so zelo dober vir kalija, hkrati pa so sorazmerno revni v natriju. Njihov prehranski profil v kombinaciji z aminokislinami, ki jih vsebujejo, naredi šparglje močan diuretik. V preteklosti so šparglje uporabljali za zdravljenje oteklin, vključno z artritisom in revmo ter za preprečevanje zadrževanja vode, ki jo povzroča denimo PMS. 

Šparglji izboljšujejo zdravje srca 

Šparglji so odličen vir folne kisline in zelo dober vir vitamina B6, hranil, ki so zaradi učinka na raven homocisteina pomembni za zdravje kardiovaskularnega sistema. Ko so ravni teh vitaminov B nizke, se raven homocisteina v krvi zviša – to stanje pa znatno povečuje tveganje za srčne bolezni. 

Šparglji izboljšujejo zdravje kosti 

Šparglji so bogati tudi s hranili, ki blagodejno vplivajo na zdravje kosti. So odličen vir vitamina K ter dober vir kalcija in magnezija. Vitamin K aktivira osteokalcin, ki je odgovoren za integracijo kalcija v kosti, in je ključnega pomena za zagotavljanje pravilne koagulacije krvi. 

Šparglji
ŠpargljiFOTO: Shutterstock

Šparglji spodbujajo proizvodnjo energije 

Šparglji so zelo dober vir mangana, minerala v sledovih, ki je bistveni kofaktor superoksid dismutaze, encima, ki sproža proste radikale, ustvarjene v mitohondrijih, in omogoča nemoten postopek proizvodnje energije. Šparglji so tudi dober vir tiamina, riboflavina in niacina, treh vitaminov B, ki so bistveni za pretvorbo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v energijo. Šparglji so zelo dober vir fosforja, bistvene sestavine ATP, goriva, ki ga celice porabijo za energijo. So tudi dober vir železa, ključnega elementa hemoglobina, beljakovine, ki omogoča prenašanje kisika v krvi. 

Šparglji: dodatne zdravstvene koristi

Šparglji so tudi zgoščen vir drugih hranil, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Med te hranilne snovi sodijo beljakovine za gradnjo mišic, baker, ki odstranjuje proste radikale, in triptofan, ki je odgovoren za zdrav spanec. Ker ena skodelica belušev vsebuje le 43 kalorij, so idealno živilo za nadzor telesne teže.

Šparglji vrste

Šparglji (Asparagus officinalis) so trajna, skoraj brezlistna zelenjava iz družine lilij. Poganjki so oblikovani iz podzemne krone. Potrebujejo do tri leta, da krona začne proizvajati užitne poganjke, nato pa jih ta prideluje naslednjih 20 let. Obstaja več kot 300 vrst špargljev, čeprav je le 20 užitnih. Delimo jih na tri vrste: 

Šparglji
Šparglji FOTO: Profimedia

Zeleni: Ta vrsta belušev je blagega okusa, spomladi zraste na približno 20 cm višine in jo najpogosteje najdemo v lokalnih trgovinah. 

Beli: Beli šparglji so zaradi dela, ki je potrebno za njihovo pridelavo, veliko dražji od drugih vrst. Ko rastejo, poganjki ostanejo pokriti in skriti čim dlje od sonca, da preprečijo nastanek klorofila, ki daje zelenim belušem barvo. Beli šparglji so mehkejši, a po okusu šibkejši od zelenih in vijoličastih. Nekateri kuharji pa jih pripravljajo raje kot zelene, ker so bolj specifični in unikatni. 

Vijoličasti: Ta vrsta zraste približno 2,5  do 8 cm, je skoraj brez vlaken, nekateri pa pravijo, da je najbolj svežega okusa. Hitro se kuha, ima saden okus, dodatno zdravstveno vrednost pa ji dajejo fitohranila antocianini, ki so prav tako odgovorni za njihovo vijoličasto barvo. Pri daljšem kuhanju se barva izgubi.

Šparglji: najboljši načini za shranjevanje

Šparglji bodo postali prožni in slabše kakovosti, če jih ne bomo pravilno shranili. Če želite ohraniti njihovo aromo in hranila, morate upoštevati priporočila za pravilno shranjevanje (sicer lahko zlahka izgubijo do 30 odstotkov nekaterih vitaminov). Šparglji bodo ob pravilnem shranjevanju ostali sveži 7 dni. Šparglje shranite v hladilniku. Nižje temperature bodo upočasnile pogostost 'dihanja' in pomagale ohranjati hranila in svežino dlje časa. 

Najboljše recepte za jedi iz špargljev najdete TUKAJ

Povzeto po miss7zdrava

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631