Limona je rumeno citrusno sadje, ki je kislo, a polno vitamina C in antioksidantov. Pomaga pri zdravju, na primer pri preprečevanju ledvičnih kamnov in izboljšanju prebave. Zaradi tega je limonina voda priljubljena pijača, piše index.hr.

Pomaga preprečevati ledvične kamne
Ledvični kamni so trde usedline v ledvicah. Približno desetina ljudi jih dobi. Za preprečevanje lahko v urinu zvišate raven citrata. Limone vsebujejo citronsko kislino, ki je oblika citrata in pomaga zvišati njegovo raven. Citronska kislina preprečuje rast kalcijevih kamnov. Pitje razredčenega limoninega soka lahko pomaga pri preprečevanju. Če je urin preveč kisel, je morda boljši alkalni citrat, kot je kalijev citrat. Pogovorite se z zdravnikom o najboljšem načinu preprečevanja.

Podpira zdravje srca
Limona je odličen vir vitamina C. Vitamin C pomaga ščititi celice pred poškodbami, ki lahko vodijo do težav s srcem, kot je ateroskleroza. Limona vsebuje tudi druge antioksidante, ki pomagajo ohranjati zdrav krvni tlak in normalen pretok krvi ter znižujejo slab holesterol (LDL). Ti dejavniki so pomembni za zdravje srca. Uživanje limone kot del prehrane z veliko sadja in zelenjave lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter druge zdravstvene težave.

Poveča absorpcijo železa
Ena sama limona zagotavlja več kot 30 % priporočenega dnevnega odmerka vitamina C. Vitamin C je ključen za boljšo absorpcijo železa iz rastlinskih virov (nehemsko železo) in obogatenih živil, kot so kruh in žita. Zato je kombinacija živil z vitaminom C in železom še posebej priporočljiva za vegane in vegetarijance, saj jim to pomaga preprečiti anemijo, ki je posledica pomanjkanja železa.

Preprečuje poškodbe celic
Agrumi, kot so limone, so bogati z antioksidanti. Ti pomagajo ščititi celice pred poškodbami, ki lahko povzročijo bolezni srca, ledvic, raka in pljučne bolezni. Lupina agrumov vsebuje celo več antioksidantov kot njihov sok ali meso.

Hranilna vrednost limon
Limona je nizkokalorična, skoraj brez maščob in brez natrija. Vsebuje ogljikove hidrate, vlaknine in beljakovine. Predvsem pa je odličen vir vitamina C (do 34 % priporočenega dnevnega vnosa). Vsebuje tudi kalij, vitamin B6 in tiamin. Vitamin C in druge snovi v limoni, kot so fenolne spojine in karotenoidi, ščitijo telo pred škodljivimi vplivi.

Možna tveganja uživanja limone
Citrusno olje lahko povzroči neželene kožne reakcije na soncu. Nekateri ljudje so občutljivi na agrume, kar se lahko kaže od blagega srbenja do resnih alergijskih reakcij. Limonina kislina lahko poškoduje zobno sklenino, zato si po uživanju limon usta sperite z vodo. Kislost agrumov lahko poslabša tudi simptome refluksa želodčne kisline.

Nasveti za uživanje
Dodajanje limone v vašo prehrano je enostaven način, da dobite več vitamina C in antioksidantov. Limonin sok ali rezino lahko dodate v vodo in čaj, uporabite za pripravo marinad za meso in ribe ali kot dodatek solatnim prelivom za boljšo absorpcijo železa. Prav tako lahko lupinico limone uporabite v juhah in pekovskih izdelkih. Za ohranjanje svežine limone hranite v hladilniku ali pa jih zamrznite, če jih ne boste kmalu uporabili.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV