Vizita.si
Kardamom

Prehrana

Ta praznična začimba je tretja najdražja začimba na svetu

S.B.
18. 12. 2019 08.46
0

Kardamom je med najstarejšimi in najdragocenejšimi začimbami, saj ima 5000-letno zgodovino. Izvira iz zimzelenih gozdov Indije ter se uporablja tako pri sladkih kot slanih jedeh, hkrati pa jo cenijo tudi v ajurvedski medicini. Za kaj vse je ta začimba dobra?

Prav v zimskem času bi morali poiskati kakšen dober recept, s katerim boste kardamom vključili v svojo vsakdanjo prehrano. Ta začimba je namreč zelo aromatična ter nas lepo ogreje. Že v majhnih količinah pa nam prinaša številne blagodejne učinke.

Kuhinjska začimba odlično kuri maščobo
Preberi še
Kuhinjska začimba odlično kuri maščobo

Semena kardamoma sušijo, pražijo in meljejo. Na tržišču lahko kupimo semena ali prah, uporabljamo pa ga kot začimbo v sladkih in slanih jedeh in je tudi ena od sestavin karija. Z njim lahko odišavimo kavo ali čaj.

Tople napitke lahko obogatite s kardamomom.
Tople napitke lahko obogatite s kardamomom. FOTO: iStockphoto

Zdravilni učinki kardamoma

Ta začimba ima antiseptične lastnosti, pomaga pri prebavnih motnjah in napetem trebuhu. Je naravni diuretik in uživanje kardamoma lahko čisti mehur, sečne poti, odstranjuje odpadne snovi, sol, odvečno vodo, toksine in patogene. V kolikor imate težave z ustnim zadahom, je ta začimba priporočljiva za uporabo. V Indiji ga namreč po vsakem obroku žvečijo v zrnih, lahko pa ga uporabljate, kadarkoli želite osvežiti zadah.

Deluje tudi proti depresiji, pomaga lahko pri hujšanju, uničuje proste radikale, krepi koncentracijo, pozitivno vpliva na boleče in razboleno grlo, pomaga tudi pri krčih. Če boste kardamom redno dodajali v čaj, zajtrke, sladice in druge obroke, lahko pomagate popolnoma preprečiti simptome sezonskih obolenj.

Pomaga tudi, ko se vas je prehlad že lotil. Blaži kašelj in se uporablja tudi pri bronhitisu. Tako kot ingver in kurkuma (vsi trije so v sorodstvu) ima namreč tudi kardamom protivnetno delovanje, ki blaži bolečine in otekline, še posebej v sluznicah ust in grla. Pomemben podatek pa je, da karadmom nikakor ni priporočljiv za nosečnice in matere, ki dojijo.

Zelišča, ki so zelo učinkovita pri zdravljenju vnetega grla
Preberi še
Zelišča, ki so zelo učinkovita pri zdravljenju vnetega grla
Kardamom
Kardamom FOTO: Dreamstime

Kako ga uporabljati?

Pravilna uporaba kardamoma kot začimbe ali naravnega zdravila daje človeku poživljajoč občutek, saj že njegov vonj napolni naše nosnice s polnim, toplim občutkom in z vonjem neznanih krajev. Kardamom najlažje dodate čaju ali kavi. Njegova semena lahko zmeljete s kavnimi zrni ali ga že zmletega zmešate s kavnim prahom. Kardamom se sme uživati, tako kot vse začimbe, le v majhnih količinah. Priporoča se uporaba enega za eno skodelico kave. Pogosto je del sladkih receptov, dobro se poda k hruškam, jabolkom, pomarančam, stročnicam, topinamburju in večini druge korenaste zelenjave.

Dopolnjuje se s cimetom, čiliji, ingverjem, jogurtom, kavo, klinčki, koriandrovimi semeni, kumino, paprikami, poprom in žafranom, zato ga je mogoče dodajati tudi slanim jedem, posebno piščancu, rižu, stročnicam in bučam. Po svetu ga uporabljajo v različne namene in pri različnih jedeh, za pripravo pikantnih kolačev, drobnega peciva, kruha in občasno celo hamburgerjev in mesnih štruc.

Nas ta začimba lahko spremeni v bolj pametne?
Preberi še
Nas ta začimba lahko spremeni v bolj pametne?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587