Kaj je nikotin?
Nikotin je alkaloid, ki ga najdemo v nekaterih rastlinah, kot je rastlina Nicotiana tabacum, ki se uporablja za proizvodnjo tobačnih izdelkov. Nikotin naj bi izmenično deloval kot stimulans in depresiv, povzroča pa tudi močno odvisnost.
Nevarnosti nikotina
Nikotin lahko povzroči zvišanje krvnega tlaka, srčni utrip, pretok krvi v srce in zoženje arterij. Povzroča sproščanje dopamina v možganih, zaradi česar se ljudje dobro počutijo. Sčasoma začnejo možgani hrepeneti po tem občutku zaradi nikotina. Ni dokazov, da lahko hrana, ki vsebuje nikotin, pomaga pri hrepenenju.
Če poskušate opustiti kajenje, se izogibajte mesnim izdelkom, kavi in alkoholu, saj so raziskave pokazale, da imajo cigarete boljši okus ob njih. Glede na raziskavo ameriškega združenja za boj proti raku začinjena in sladka hrana še bolj poveča željo po cigaretah.
Ima lahko nikotin v hrani podobne učinke kot tobak?
Nikotin v hrani nima podobnega učinka kot tobak. Čeprav oba vsebujeta nikotin, sta količini zelo različni in se absorbirata na različne načine. Ko uživate živila, ki vsebujejo nikotin, majhne koncentracije nikotina potujejo skozi črevesje in telo ga zlahka prebavi. Nikotinski izdelki pa imajo veliko večje količine nikotina, ki se absorbirajo v krvni obtok.
Po raziskavah lahko uživanje hrane, ki vsebuje naravno prisoten nikotin, pomaga celo zmanjšati tveganje za Parkinsonovo bolezen.
Živila, ki vsebujejo nikotin
Jajčevec
Jajčevci ali melancani vsebujejo približno 100 mikrogramov nikotina na jajčevec. Vendar bi morali pojesti 10 kilogramov tega vijoličnega sadja, da bi zaužili enako količino nikotina kot ga je v cigareti.
Zelena paprika
Medtem ko zelena paprika vsebuje nikotin, je to le majhna količina, in sicer od 7,7 do 9,2 mikograma na papriko.
Paradižnik
Zrel paradižnik vsebuje približno 7,1 mikrograma nikotina na paradižnik. Vsebnost nikotina v paradižniku se z zorenjem zmanjša. Nezreli paradižniki vsebujejo približno petkrat več nikotina kot zrele sorte.
Krompir
V povprečju lahko en krompir vsebuje približno 15 mikrogramov nikotina. Zoreč ali zelen krompir vsebuje večjo koncentracijo nikotina (približno 42 mikrogramov na krompir). Če krompir pretlačite v pire, lahko koncentracija nikotina naraste na 52 mikrogramov.
Cvetača
Cvetača vsebuje približno 16,8 mikrograma nikotina na glavo.
Čaj
Koncentracija nikotina v čajih se giblje med 100 in 285 mikrogrami.
Vizita e-novice
Vir: starsinsider
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV