Ste že kdaj čutili napihnjenost, slabost ali splošno nelagodje po zaužitju mlečnih izdelkov, kot so jogurt, sir ali smetana? Če ste imeli simptome, kot so slabost, driska ali bolečine v trebuhu, ste morda intolerantni na laktozo ali celo alergični na mlečne izdelke.
Obstaja pa veliko nadomestkov in alternativnih virov hranil, ki jih lahko vključite v svojo prehrano.
Poljska dietetičarka Karolina Topolska trdi, da je omejitev ali izključitev mlečnih izdelkov lahko koristna za tiste, ki po njihovem zaužitju čutijo nelagodje. Namesto tega lahko razmislite o alternativah, kot so izdelki brez laktoze ali rastlinski mlečni napitki, kot sta sojino ali mandljevo mleko.
Nadomestki za mlečne izdelke
Ko se odločite za zamenjavo mlečnih izdelkov, je pomembno zagotoviti, da v svoji prehrani še vedno dobite potrebna hranila. Kalcij, vitamin D in beljakovine so nujni za zdravje kosti, mišic in celotnega organizma.
Na primer: kalcij najdemo v semenih, oreščkih, brokoliju, peteršilju, fižolu, soji in ohrovtu. Vitamin D najdemo v mastnih ribah in jajcih.
Ne pozabite na beljakovine, ki so pomembne za izgradnjo in vzdrževanje mišic. Poleg stročnic, kot so fižol, leča in čičerika, so bogati viri beljakovin meso, ribe in jajca.
Vizita e-novice
Vir: net.hr/magazin/zdravlje
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV