Vizita.si
Zaprtje

Zdravje

Preverite, kako hitra je vaša prebava

S.V.
03. 02. 2021 06.00
0

Obstajajo številne preiskave, ki jih lahko opravite kar v domačem "laboratoriju". Ena takih je preverjanje, kako hitro prebavite hrano. To lahko preverite s pomočjo naslednjih dveh preprostih testov.

Dobro je, če hrano prebavimo v roku 12 do 24 ur. Če se hrana dlje časa kopiči v našem črevesju, lahko opazimo simptome, kot je zaprtost, in druge neprijetne občutke. Do lenega črevesja vas lahko pripelje tudi premalo popite vode ali hrana, ki jo uživate. Veliko ljudi ima počasno prebavo, ker v telo preprosto ne vnesejo dovolj tekočine. Črevesje je lahko dehidrirano, obloge pa se tako nabirajo na stenah tankega in debelega črevesa in se preprosto težje premikajo do končnega dela prebavnega trakta, to je v danko, kjer nastaja blato.  

Vas zanima, kako hiter ali počasen je vaš prebavni trakt? Preizkusite test z rdečo peso ali koruzo. 

Rdeča pesa bo vaše blato blago obarvala v rdečo/vijolično barvo.
Rdeča pesa bo vaše blato blago obarvala v rdečo/vijolično barvo. FOTO: Shutterstock

Test z rdečo peso

Vse, kar potrebujete, je približno polovica surove pese ali pa manjša količina konzervirane rdeče pese. Lahko si jo na primer privoščite kot prilogo pri kosilu. Zabeležite si čas, ko ste jo zaužili, in potem opazujte svoje blato. Ko pri odvajanju opazite, da je blato rdečkaste ali vijolične barve, si zabeležite čas. Čas med zaužitjem in obarvanim blatom je pokazatelj trajanja procesa prebave v vašem prebavnem traktu. 

Test s koruzo

Zelo podobno kot z rdečo peso lahko naredite tudi s koruzo. Zaužijete lahko na primer manjši kozarec konzervirane koruze, lahko si jo pripravite v solati ali pa na kakšen drug način. Zabeležite si čas zaužitja. Od tega trenutka naprej opazujte svoje blato, saj se bodo v njem začele pojavljati rumene lupine. Ko jih opazite, si zabeležite čas. Čas med zaužitjem in rumenimi lupinami v blatu je pokazatelj trajanja prebavnega procesa v vašem prebavnem traktu. Zunanji sloj koruznega zrna je večinoma iz celuloze in se ne razgradi zlahka, zato se pojavi v blatu. 

Ko pojeste koruzo, lahko v blatu opazite rumene delce, sej se zunanji ovoj koruznega zrna težje razgradi.
Ko pojeste koruzo, lahko v blatu opazite rumene delce, sej se zunanji ovoj koruznega zrna težje razgradi.FOTO: iStockphoto

Rezultati

Dobra prebava

Če ste spremembe v blatu opazili 12 do 24 ur po zaužitju pese ali koruze, lahko sklepate, da je vaša prebava dobra. 

Hitra prebava

Hitro prebavo imate, če ste spremembe opazili v manj kot 12 urah. Če imate hitro prebavo, imate lahko večkrat težave z mehkim blatom ali drisko. 

Počasna prebava 

Če ste spremembe opazili 24 ur po zaužitju pese ali koruze oziroma kasneje, preverite, ali imate morda težave z zaprtjem, napihnjenostjo in vetrovi. Ob težavah se vedno posvetujte z zdravnikom. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662