Vizita.si
Zažgana hrana

Prehrana

To se zgodi, če jeste zažgano hrano

N.R.A.
03. 09. 2024 04.36
2

Kako škodljiva je zažgana hrana v resnici za zdravje? Posledice uživanja takšne hrane nikakor niso optimalne. Znanstveniki opozarjajo, da je zažgana hrana škodljiva našemu zdravju iz več razlogov.

Leta 2002 so znanstveniki na univerzi v Stockholmu odkrili, da pri segrevanju nekaterih živil, vključno s krompirjem, kruhom in piškoti, na več kot 120 stopinj Celzija nastane snov, imenovana akrilamid. Šteje se, da je človeku nevarna na več načinov.

Zažgana hrana
Zažgana hranaFOTO: AdobeStock

Akrilamid je nevrotoksičen. To pomeni, da lahko njegovo uživanje negativno vpliva na živčni sistem, čeprav znanstveniki niso povsem prepričani, kako in zakaj.

Kaj se zgodi, če pojeste plesen?
Preberi še
Kaj se zgodi, če pojeste plesen?

Povečano tveganje za nevrodegenerativne bolezni

Obstajajo teorije, da lahko akrilamid napada strukturne beljakovine v živčnih celicah ali da lahko zavira protivnetne sisteme, ki ščitijo živčne celice pred poškodbami. 

Zažgana hrana
Zažgana hranaFOTO: AdobeStock

Poleg tega obstajajo dokazi iz študij na živalih, ki kažejo, da lahko dolgotrajna izpostavljenost akrilamidu s hrano poveča tveganje za nevrodegenerativne bolezni, kot je demenca.

Teh živil ne bi smeli jesti po 40. letu
Preberi še
Teh živil ne bi smeli jesti po 40. letu

''Akrilamid v prehrani je lahko povezan tudi z nevrorazvojnimi motnjami pri otrocih,'' je razkrila docentka Federica Laguzzi iz Inštituta Karolinska na Švedskem.

Zažgana hrana
Zažgana hranaFOTO: AdobeStock

Ali je akrilamid rakotvoren?

Laguzzi je ugotovila povezavo med večjim vnosom akrilamida pri nosečnicah in povečanim tveganjem za nizko porodno težo, obsegom glave in dolžino novorojenčkov. Največja posledica uživanja zažgane hrane pa je povečano tveganje za raka. 

To so najbolj nezdrava živila na svetu
Preberi še
To so najbolj nezdrava živila na svetu

Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane akrilamid lahko poveča tveganje za nastanek raka pri ljudeh, zlasti pri otrocih. 

Zažgana hrana
Zažgana hranaFOTO: AdobeStock

Vendar pa 30 let po tem, ko je bil razvrščen kot 'verjetna rakotvorna snov za ljudi', še vedno obstajajo nedosledni dokazi, da akrilamid povzroča raka pri ljudeh, predvsem pa ostajajo neodgovorjena vprašanja v povezavi s tem, koliko, v kakšnih količinah, kdaj in pri katerih ljudeh.

Vir: net.hr/magazin

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650