Vizita.si
palacinke

Prehrana

Takšen zajtrk bo na žalost dvignil vaš krvni sladkor

N.R.A.
04. 03. 2025 04.09
0

Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročijo povišanje sladkorja v krvi, kot so prehrana, stres, spanje, visokointenzivna vadba in zdravila. Normalno je, da sladkor začasno poskoči. Običajno se krvni sladkor dvigne in kmalu zatem se vrne v normalno območje. Težava nastane, ko se krvni sladkor ne zniža.

Trenutno je sladkorna bolezen deveti najpogostejši vzrok smrti po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije. Obstajajo štiri glavne vrste: sladkorna bolezen tipa 1, sladkorna bolezen tipa 2, gestacijski diabetes (sladkorna bolezen med nosečnostjo) in preddiabetično stanje, pri katerem imate raven glukoze v krvi višjo od običajne, vendar ne dovolj visoko, da bi jo opredelili kot sladkorno bolezen tipa 2, piše eatthis.

Zakaj ne bi smeli zajtrkovati pred telovadbo?
Preberi še
Zakaj ne bi smeli zajtrkovati pred telovadbo?

Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 telo preneha proizvajati inzulin, ker imunski sistem pomotoma napade in uniči zdrave celice trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 trebušna slinavka proizvaja insulin, vendar telo postane odporno nanj.

Na začetku se proizvodnja insulina dejansko poveča, da bi nadomestila njegov nezadostni učinek, vendar se sčasoma celice, ki proizvajajo insulin, izčrpajo in proizvodnja insulina upade, kar pogosto zahteva zdravljenje z insulinom tudi v poznih fazah sladkorne bolezni tipa 2. Za razliko od sladkorne bolezni tipa 1 bi lahko veliko primerov sladkorne bolezni tipa 2 preprečili z dieto in telesno dejavnostjo.

Zajtrk
ZajtrkFOTO: AdobeStock

Sladkorna bolezen je zdravstvena težava, ki lahko povzroči resne zaplete. Če se sladkorna bolezen tipa 1 ne zdravi, lahko – pogosto tudi po zdravljenju z insulinom – poškoduje oči, ledvice, živce in srce ter lahko povzroči komo in smrt. Zato je treba sladkorno bolezen tipa 1 zdraviti z dnevnim režimom zdravljenja z insulinom ali s presaditvijo celic, ki proizvajajo insulin, bodisi kot presaditev trebušne slinavke bodisi kot celično zdravljenje (presaditev otočkov trebušne slinavke).

7 znakov visokega krvnega sladkorja
Preberi še
7 znakov visokega krvnega sladkorja

Prehrana ima velik vpliv pri sladkorni bolezni, in veliko živil lahko zviša vaš krvni sladkor. Vedeti, katero hrano omejiti, je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in obvladovanje sladkorne bolezni. 

Kaj morate vedeti, če ne jeste zajtrka?
Preberi še
Kaj morate vedeti, če ne jeste zajtrka?

Zakaj je nevarno, da vam poskoči krvni sladkor?

Zvišanje krvnega sladkorja lahko povzroči resne težave, kot so bolezni srca, težave z ledvicami in poškodbe živcev. Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročijo povišanje sladkorja, kot so prehrana, stres, spanje, visokointenzivna vadba in zdravila. Normalno je, da sladkor začasno poskoči. Običajno se krvni sladkor dvigne in kmalu zatem vrne v normalno območje.

Sladkor
SladkorFOTO: Adobe Stock

Vendar pa lahko dolgotrajno povišan krvni sladkor povzroči poškodbe ledvic, živčnih končičev, vida in srca. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1, tipa 2 ali preddiabetičnim stanjem težje uravnavajo raven sladkorja v krvi, bodisi zaradi nezmožnosti telesa, da proizvede inzulin, bodisi zaradi odpornosti proti inzulinu.

6 načinov, kako vam lahko zajtrk pomaga pri izgubi teže
Preberi še
6 načinov, kako vam lahko zajtrk pomaga pri izgubi teže

Kako nekatera živila povzročijo povišanje krvnega sladkorja?

Obstajajo tri glavna makrohranila: ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Ogljikovi hidrati so lahko odgovorni za povišanje krvnega sladkorja, medtem ko imajo beljakovine in maščobe majhen ali nikakršen učinek.

Enostavni ogljikovi hidrati običajno dvignejo krvni sladkor hitreje in višje, medtem ko kompleksni ogljikovi hidrati običajno dvignejo krvni sladkor počasneje in zmerneje. Enostavni ogljikovi hidrati so izdelki, kot so sokovi, gazirane pijače, bonboni, sladice, rafinirana žita, kot je beli kruh, nekateri kosmiči in krekerji ter sadje.

Sladkorna bolezen
Sladkorna bolezenFOTO: Dreamstime

Kompleksni ogljikovi hidrati so živila, kot so cela zrna, zelenjava, fižol in stročnice. Glavna razlika med tema dvema skupinama je vsebnost vlaknin. Vlaknine pomagajo, da se ogljikovi hidrati počasneje prebavijo in upočasnijo skok krvnega sladkorja. Vrste ogljikovih hidratov in količina ogljikovih hidratov so pomembni za nadzor skokov krvnega sladkorja. Prehrana, ki vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov, lahko povzroči skok krvnega sladkorja.

Kava z dodatki

Kava je običajna jutranja rutina, vendar, če jo napolnite s smetano in sladkimi okusi, lahko postane krivec za dvig krvnega sladkorja! Uživajte kavo, vendar poskusite brez dodanega sladkorja, mleka ali smetane.

Učinki kofeina na najstniško telo
Preberi še
Učinki kofeina na najstniško telo

Vaflji

Zaradi hrustljave zunanjosti s kvadratnimi žepki in mehke notranjosti so vaflji idealni za prelive, kot so sadje, sirup in stepena smetana, vendar pozor. Ta poslastica za zajtrk je zanesljiv način za dvig krvnega sladkorja. Vaflji so živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, in ogljikovi hidrati so makrohranila, ki imajo največji učinek na raven sladkorja v krvi.

Sadni smutiji

Mnogi se poslužujejo sadnih smutijev kot načina za povečanje vnosa beljakovin in drugih vitaminov, vendar so lahko za diabetike škodljivi. Medtem ko so sadni smutiji običajno dober vir hranil, lahko na žalost povzročijo tudi strmo povišanje krvnega sladkorja. Poleg čudovite palete vitaminov in antioksidantov v sadju vsebujejo tudi naravno prisotne sladkorje. Ti sladkorji so tisti, ki zagotavljajo njihov sladek okus, vendar pa tudi zvišujejo raven sladkorja v krvi.

Smuti
SmutiFOTO: Dreamstime

Pecivo

Pecivo poskrbi za hitro in sladko zadovoljstvo, a ni dobro za vaš krvni sladkor, tudi brez sadnega nadeva. Pecivo je živilo z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki pogosto vsebuje nasičene maščobe. Živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko povzročijo skok krvnega sladkorja.

Francoski toast

Francoski toast je preprosta, a tolažilna jed, ki je okusna, a zaskrbljujoča za krvni sladkor. Francoski toast je pogosto narejen s popečenim kruhom kot osnovo. Kruh je pogosto zmešan z različnimi sestavinami, pogosto s sladkorjem, da se ustvari hrustljava skorjica. Če ga prelijemo s sirupom za zajtrk ali sadjem, lahko povzroči povišanje krvnega sladkorja.

Sladkorna bolezen: vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja
Preberi še
Sladkorna bolezen: vzroki, simptomi in možnosti zdravljenja

Palačinke

Palačinke so priljubljen zajtrk zaradi svoje vsestranskosti in širokega izbora nadevov. Nekateri uživajo v slanih palačinkah, drugi pa jih napolnijo s sladkimi sladkarijami, in tu se lahko pojavijo težave. To živilo z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov je pogosto prelito s sladkanim sadjem, kar lahko povzroči povišanje krvnega sladkorja.

6 razlogov, zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva
Preberi še
6 razlogov, zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva

Jogurti z okusom

Jogurt pogosto velja za zdravo možnost zajtrka, vendar ne, če izberete napačnega. Nekatere vrste aromatiziranih jogurtov lahko vsebujejo več gramov sladkorja kot gazirane pijače. Poleg tega običajno nimajo dovolj beljakovin ali zdravih maščob, da bi upočasnile dvig krvnega sladkorja.

Vir: eatthis

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 754