Vizita.si
Žensko telo

Prehrana

To je pogosto spregledan razlog, da ste brezvoljni

Ma.K.
14. 06. 2021 06.00
0

Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje. Še posebej to velja za nekatere minerale, ki jih za razliko od vitaminov telo ne more proizvesti samo in je njihova vsebnost odvisna od hrane in tekočine, ki ju uživamo. Prav zaradi tega se je treba prehranjevati zdravo in uravnoteženo, zajeten delež mineralnih snovi pa lahko pridobimo tudi s premišljeno izbiro tekočine, s katero vsakodnevno odžejamo svoj organizem.

Minerali so dragocene rudninske hranilne snovi, ki so življenjskega pomena za optimalno delovanje našega organizma. So anorganskega izvora in predstavljajo kar 4,5 odstotka naše telesne mase. A za razliko od prav tako pomembnih vitaminov jih telo ne more proizvesti samo, zato moramo za zadostne količine vse življenje skrbeti z vnosom ustrezne hrane, tekočine in prehranskih dodatkov. Minerale namreč nujno potrebujemo za tvorbo encimov, hormonov, hemoglobina in vitaminov, prek katerih posredno vplivajo na sestavo in delovanje celotnega človeškega organizma. Če nam jih primanjkuje, smo lahko utrujeni, brezvoljni, izgubimo lahko apetit ali imamo motnje spanja, vse to pa nas močno omejuje pri premagovanju vsakodnevnih izzivov. Zato je pomembno, da smo pozorni na to, kaj se znajde na našem krožniku ter v kozarcu. 

Če nam primanjkuje mineralov, smo lahko utrujeni, brezvoljni, izgubimo lahko apetit ali imamo motnje spanja.
Če nam primanjkuje mineralov, smo lahko utrujeni, brezvoljni, izgubimo lahko apetit ali imamo motnje spanja.FOTO: Arhiv naročnika

Minerali so ključnega pomena za dobro prebavo

Strokovnjaki opozarjajo, da je vsak mineral na svoj način pomemben za pravilno izvajanje procesov v našem organizmu in pomanjkanje katerega koli izmed njih lahko privede do številnih težav. Tudi prebava je eden od procesov, pri katerem igrajo minerali nepogrešljivo vlogo. Velja za center našega počutja, za njeno pravilno delovanje pa sta po besedah nutricionistke mag. Kristine Aralica Tušak pomembna predvsem dva minerala: kalcij in magnezij. Magnezij je vsem dobro znan po tem, da pozitivno vpliva na delovanje mišic, zmanjšuje krče in utrujenost ter uravnava živčne funkcije. Malokdo pa pozna njegovo vlogo v prebavnem sistemu. Pomemben je za sprostitev mišic prebavnega trakta, ki na ta način prebavnim encimom ter žolču omogočijo, da pridejo do tankega črevesja in tam opravljajo svoje funkcije, pojasni strokovnjakinja in se ob tem naveže na kalcij. Ta je sestavni del prebavnih encimov, v prvi vrsti amilaze, ki polisaharid škrob razgrajuje do enostavnih sladkorjev, v našem telesu pa jo izloča trebušna slinavka. Kalcij je torej ključen za proces razgradnje hrane, saj lahko le tako telo v celoti izkoristi vse hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje.

Obe rudnini najdemo v naravni mineralni vodi Donat, ki vsebuje edinstveno kombinacijo petih mineralov iz raztapljajočih se kamnin in ob vsakodnevnem uživanju klinično dokazano podpira delovanje prebave. Poleg že omenjenih magnezija ter kalcija tako v Donatu najdemo tudi natrij, hidrogenkarbonate ter sulfate. Hidrogenkarbonati nevtralizirajo želodčno kislino in skrbijo za pravo pH-ravnovesje požiralnika in želodca, sulfati pa po eni strani po principu osmoze posrkajo vodo iz celic črevesne stene, zaradi česar se volumen vsebine črevesja poveča. S tem na povsem naraven način spodbujajo peristaltiko, kar je v pomoč zlasti ljudem, ki trpijo zaradi funkcionalnega zaprtja. Po drugi strani pa sulfati omogočajo pretok žolča iz jeter, krčenje žolčnega mehurja in na ta način preprečujejo nastanek žolčnih kamnov. In ker smo ravno pred poletjem, morda še ena zanimiva ter koristna informacija za vse, ki bi pred skokom v kopalke radi izgubili kak kilogram ali dva: Rezultati opravljenih raziskav nakazujejo, da lahko Donat zaradi vsebnosti sulfatov pomaga pri zaviranju apetita ter nadzoru uživanja hrane. Ta vrsta mineralov namreč spodbuja izločanje hormona holecistokinina, ki velja za zaviralca apetita. Več pa v spodnjem video prispevku: 

Kako pravilno piti Donat? 

Vsakodnevno pitje Donata nam torej lahko pomaga do ustreznega ravnovesja mineralov v telesu ter preventive pred številnimi prebavnimi težavami. A za kar največji učinek je ključnega pomena tudi pravilno pitje. Za podporo prebavnemu sistemu in za preventivo ga lahko pijemo stalno in dolgoročno, trikrat na dan, počasi in pri sobni temperaturi: od 2 do 3 decilitre zjutraj, na prazen želodec, deciliter pred kosilom in še od 1 do 2 pred večerjo. Za nadomeščanje magnezija ter odpravljanje težav z zgago je priporočljivo popiti od 1 do 2 decilitra Donata približno pol ure pred vsakim obrokom, ohlajenega ali sobne temperature. Pri težavah z zaprtjem ga je priporočljivo popiti od 2 do 3 decilitre pred zajtrkom na prazen želodec in še 2 decilitra pred večerjo. Piti ga je treba hitro, zjutraj ogretega na 30–37 C, zvečer pa sobne temperature. S to naravno mineralno vodo si torej lahko pomagamo v boju proti številnim tegobam v prebavnem sistemu, pri tem pa nam je lahko v pomoč aplikacija, ki si jo preprosto naložimo na svoj pametni telefon ali napravo. V meniju nato izberemo, po katerem programu bi želeli piti Donat, in aplikacija bo poskrbela, da nikoli ne bomo pozabili popiti priporočene količine te edinstvene mineralne vode.

 

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650