Domovina tega sadeža je jugovzhodna Azija, od koder jih še danes veliko izvozijo v preostale dele sveta. Po svetu letno zaužijemo kar 100 milijard banan, kar banane uvršča na četrto mesto najpomembnejših kulturnih rastlin in tudi pri nas so precej priljubljen sadež, ki je na tržnicah in v prodajalnah na voljo skozi vso leto.
Zrele banane sestavljajo pretežko ogljikovi hidrati, od katerih je približno polovica sladkorjev, kar banane uvršča med sadje z več sladkorja. Zaradi visoke vsebnosti kalija so banane koristne za preprečevanje nastanka visokega krvnega tlaka in srčno-žilnih obolenj ter za zdravje ledvic. Sadež vsebuje zelo malo beljakovin in zanemarljivo količino maščob. Banane pa so tudi odličen vir vitamina B6 in kalija, bogate pa so tudi z vitaminom C, manganom, magnezijem in nekaterimi drugimi vitamini iz skupine vitaminov B kompleksa. Vendar kljub vsem pozitivnim učinkom in hranilnim vrednostim banan, le te niso priporočljiva izbira za zajtrk.
Ravno visoka vsebnost sladkorjev namreč znatno vpliva na naše nadaljno počutje tekom dne. Ko banano zaužijemo, se namreč znatno povišata raven sladkorja in energije v krvi, hkrati pa drastično upadeta, je za MSN pojasnil nutricist dr. Darly Gioffre. To pa potem vodi do povečanega občutka lakote, zato ljudje, ki svoj dan začnejo z banano, tekom dne vnesejo več kalorij, kot bi jih sicer. Ravno tako pa po njegovih besedah banane niso ravno idealna izbira za dobro delujočo prebavo. Pri uživanju sladkorja pride do procesa fermentacije, pri kateri se sladkor spremeni v kislino in na ta način blokira prebavo. Zato prepričanje, da banane 'zapirajo' res drži.
Veliko boljša odločitev za zajtrk so torej žitarice in kosmiči, pa tudi zdrav sendvič, medtem ko so banane boljša izbira za malico.
Kdo jih ne bi smel uživati vsakodnevno?
Tisti, ki imajo težave s srcem in uživajo ključna zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja, blokatorje receptorjev beta, ne bi smeli pretiravati z uživanjem banan, saj ni priporočljivo, da v telo vnašajo prevelike količine kalija. Ravno tako velja za vse, ki imajo težave z ledvicami.
Uživanje banane naj bi tudi vzpodbudilo glavobole pri ljudeh, ki se spopadajo z migrenami, zato se za tovrstne velike ljubitelje banan priporoča da namesto cele banane pojedo le polovičko. Ravno tako se bananam odrecite vsi, ki po zaužitju sadeža opazite simptome kot so srbečica, otekanje in oteženo dihanje, saj gre najverjetneje za alergijsko reakcijo.
KOMENTARJI (23)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV