Vizita.si
Peteršilj

Prehrana

To skromno zelišče je močnejše, kot si predstavljate

N.R.A.
21. 05. 2025 03.03
0

Peteršilj je več kot le začimba. Ta skromna rastlina je polna vitamina C, pomembnega za imunski sistem, ter vitaminov A in K za zdravje oči in kosti. Deluje kot naravni diuretik, podpira prebavo ter je bogat z antioksidanti, ki ščitijo telo pred kroničnimi boleznimi. Je tudi učinkovit pri osveževanju zadaha. Poglejmo si podrobneje.

Vir vitaminov, ki krepijo imunski sistem

Peteršilj je izjemno bogat z vitaminom C – celo več kot limone! Samo dve žlici svežega peteršilja vsebujeta približno 16 % priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, ki je bistvenega pomena za normalno delovanje imunskega sistema in obrambo telesa pred okužbami, piše index.hr. Poleg tega je peteršilj dober vir vitaminov A in K – pomembnih za zdravje oči, zdravje kosti in strjevanje krvi.

Čaj iz peteršilja lahko lajša marsikatero tegobo
Preberi še
Čaj iz peteršilja lahko lajša marsikatero tegobo

Čisti telo in podpira prebavo

Peteršilj deluje kot naravni diuretik – spodbuja izločanje odvečne tekočine in toksinov iz telesa. Zaradi tega je uporaben zaveznik za tiste, ki se spopadajo z zadrževanjem vode ali blagim otekanjem. Poleg tega lahko eterična olja peteršilja, zlasti apiol in miristicin, zmanjšajo napihnjenost in pomagajo pri boljši prebavi.

Peteršilj
PeteršiljFOTO: Thinkstock

Bogat z antioksidanti

Peteršilj vsebuje močne antioksidante, kot so flavonoidi (kot je luteolin), karotenoidi in vitamin C, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu. Redno uživanje teh spojin lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, vključno z boleznimi srca in sladkorno boleznijo.

Ste že poskusili to močno mešanico, ki lahko pomaga pri različnih obolenjih?
Preberi še
Ste že poskusili to močno mešanico, ki lahko pomaga pri različnih obolenjih?

Prijatelj v boju proti slabemu zadahu

Zahvaljujoč svežemu okusu in naravnim oljem lahko peteršilj pomaga nevtralizirati slab zadah – nekaj, kar so naši predniki dobro poznali, saj so ga prav v ta namen uporabljali po obrokih, bogatih s česnom ali čebulo.

Peteršilj
PeteršiljFOTO: Thinkstock

Kako ga najbolje uporabiti?

Največ koristi od peteršilja dobimo, če ga uživamo svežega. Dodajte ga na koncu kuhanja juham, enolončnicam, omakam ali pa ga potresite po solatah. Lahko ga dodate tudi smutijem, uporabite kot osnovo za zeleni sok ali pa naredite pesto s peteršiljem namesto bazilike.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 944