Vir vitaminov, ki krepijo imunski sistem
Peteršilj je izjemno bogat z vitaminom C – celo več kot limone! Samo dve žlici svežega peteršilja vsebujeta približno 16 % priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, ki je bistvenega pomena za normalno delovanje imunskega sistema in obrambo telesa pred okužbami, piše index.hr. Poleg tega je peteršilj dober vir vitaminov A in K – pomembnih za zdravje oči, zdravje kosti in strjevanje krvi.

Čisti telo in podpira prebavo
Peteršilj deluje kot naravni diuretik – spodbuja izločanje odvečne tekočine in toksinov iz telesa. Zaradi tega je uporaben zaveznik za tiste, ki se spopadajo z zadrževanjem vode ali blagim otekanjem. Poleg tega lahko eterična olja peteršilja, zlasti apiol in miristicin, zmanjšajo napihnjenost in pomagajo pri boljši prebavi.

Bogat z antioksidanti
Peteršilj vsebuje močne antioksidante, kot so flavonoidi (kot je luteolin), karotenoidi in vitamin C, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu. Redno uživanje teh spojin lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, vključno z boleznimi srca in sladkorno boleznijo.

Prijatelj v boju proti slabemu zadahu
Zahvaljujoč svežemu okusu in naravnim oljem lahko peteršilj pomaga nevtralizirati slab zadah – nekaj, kar so naši predniki dobro poznali, saj so ga prav v ta namen uporabljali po obrokih, bogatih s česnom ali čebulo.

Kako ga najbolje uporabiti?
Največ koristi od peteršilja dobimo, če ga uživamo svežega. Dodajte ga na koncu kuhanja juham, enolončnicam, omakam ali pa ga potresite po solatah. Lahko ga dodate tudi smutijem, uporabite kot osnovo za zeleni sok ali pa naredite pesto s peteršiljem namesto bazilike.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV