Vizita.si
sladkorna
Prehrana

Pitje teh pijač lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

N.R.A.
03. 07. 2025 03.39
0

Pitje teh sladkih pijač, kot so gazirane pijače, energijske pijače, sladkani sokovi in ledeni čaji, lahko resno poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Te pijače vsebujejo velike količine dodanega sladkorja, predvsem fruktoze in glukoze, ki jih telo hitro absorbira. Visoke ravni sladkorja v krvi povzročijo inzulinsko rezistenco, stanje, kjer celice ne odzivajo več pravilno na inzulin, hormon, ki pomaga glukozi vstopiti v celice za energijo, piše express.

Vsakodnevna navada, ki jo ima večina – a pospešuje staranje kože in možganov
Preberi še
Vsakodnevna navada, ki jo ima večina – a pospešuje staranje kože in možganov

Če je telo nenehno izpostavljeno visokim ravnem sladkorja, se pankreas utrudi pri proizvodnji inzulina, kar vodi do kronično povišanega sladkorja v krvi in pojavu sladkorne bolezni tipa 2. Redno uživanje teh sladkih pijač prispeva k povečanju telesne teže, posebej v trebuhu, kar še dodatno poslabša situacijo.

Sladke pijače
Sladke pijačeFOTO: AdobeStock

Sčasoma lahko vodi do večjega razvoja tveganja za pojav sladkorne bolezni in mnogih zdravstvenih zapletov. Posledično lahko ljudje razvijejo dodatne zdravstvene zaplete, kot so srčne bolezni, okvare živcev, ledvične težave in težave z vidom. Da bi zmanjšali tveganje, se priporoča omejevanje uživanja teh pijač, najboljše pa jih je popolnoma izločiti iz prehrane ter zamenjati z vodo, nesladkanimi čaji in kavo.

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem
Preberi še
5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem

Nova študija je pokazala, da lahko nekatere sladke pijače povečajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Ugotovljeno je bilo, da je prehrana z visokim deležem sladkorja že dolgo povezana s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Vendar pa najnovejše ugotovitve kažejo, da vsi sladki izdelki ne predstavljajo enake stopnje nevarnosti. Pionirska raziskava, ki jo je vodila Univerza Brigham Young (BYU) v Združenih državah Amerike, je analizirala podatke več kot 500.000 oseb z različnih kontinentov in razkrila presenetljivo povezavo. S preučevanjem podatkov se je izkazalo, da se je z vsakim dodatnim zaužitim obrokom sladkih pijač v količini 354 ml na dan možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 povečala za 25 %.

Sladke pijače
Sladke pijačeFOTO: AdobeStock

Bistveno je poudariti, da raziskava ni obsegala zgolj pijač z visoko vsebnostjo sladkorja in športnih napitkov, ampak tudi številne druge, široko potrošniško priljubljene brezalkoholne pijače. "To predstavlja prvo študijo, ki jasno prikazuje korelacijo med odmerkom sladkorja iz različnih virov in povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2," je pojasnila Karen Della Corte, glavna avtorica in profesorica na BYU.

Te štiri pijače vam lahko tiho mašijo arterije
Preberi še
Te štiri pijače vam lahko tiho mašijo arterije

To dodatno izpostavlja, zakaj je uživanje tekočih sladkorjev – ne glede na to, ali izvirajo iz gaziranih pijač ali sadnih sokov – bolj škodljivo za zdravje v primerjavi s trdno hrano, ki vsebuje sladkor. Ugotovljeno je bilo, da imajo sladke pijače večji negativni vpliv zaradi tako imenovanih izoliranih sladkorjev, kot pojasnjujejo strokovnjaki.

Gazirane pijače.
Gazirane pijače.FOTO: Adobe Stock

Ti sladkorji dramatično vplivajo na glikemični nadzor jeter, kar lahko spodbuja kopičenje maščobe v jetrih in povečanje inzulinske rezistence, kar je ključni dejavnik pri nastanku sladkorne bolezni tipa 2. Po drugi strani pa raziskovalci trdijo, da prehranski sladkorji, zaužiti s hrano, ne preobremenijo jeter na enak način, kar bi vodilo do bolj enakomernega privzema glukoze v krvi.

10 živil, ki ne dvigujejo glukoze – idealna za ljudi s sladkorno boleznijo
Preberi še
10 živil, ki ne dvigujejo glukoze – idealna za ljudi s sladkorno boleznijo

Zaradi tega tudi na videz bolj 'zdravi' sadni sokovi ne ponujajo enakih koristi kot polno sadje. Pravzaprav so raziskovalci ugotovili tudi, da se z vsakim dodatnim 236 ml (8 oz) porcije sadnega soka in nektarjev, ki jih popijemo dnevno, verjetnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 poveča za 5 %.

Sladkor
SladkorFOTO: Adobe Stock

Vendar je pomembno vedeti, da so te številke "relativne" za vsakega posameznika, ne "absolutne", saj v poštev pride več personaliziranih dejavnikov. Povečana tveganja so se začela že s prvim obrokom, vendar je bilo vse pod določenimi pragovi ocenjeno kot varno.

To živilo jeste vsak dan, a lahko povzroča tiha vnetja v telesu – zdravniki razkrivajo resnico
Preberi še
To živilo jeste vsak dan, a lahko povzroča tiha vnetja v telesu – zdravniki razkrivajo resnico

Profesorica Della Corte je nadaljevala, da ta študija poudarja potrebo po še strožjih priporočilih za tekoče sladkorje, kot so tisti v sladkanih pijačah in sadnih sokovih, saj se zdi, da škodljivo vplivajo na presnovno zdravje. "Namesto, da obsojamo vse dodane sladkorje bi prihodnje prehranske smernice lahko upoštevale različne učinke sladkorja glede na njegov vir in obliko."

Vir: express

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996