Nezdrava hrana z visoko vsebnostjo maščob in ogljikovih hidratov bi lahko bila tako zasvojljiva kot druge sicer dovoljene snovi za odrasle, kaže nova študija. Nova študija kaže, da je hrepenenje po vaši najljubši hitri hrani lahko znak zasvojenosti.
Glede na študijo, ki so jo izvedli raziskovalci v Združenih državah, Španiji in Braziliji in je bila objavljena v posebni izdaji British Medical Journal, so bili znaki zasvojenosti z ultra procesirano hrano odkriti pri 14 % odraslih in 12 % otrok, kot je bilo ugotovljeno po Yalejevi lestvici odvisnosti od hrane.
Raziskovalci so pridobili statistične podatke iz 281 študij v 36 državah in ugotovili, da so te številke podobne stopnjam zasvojenosti z drugimi dovoljenimi substancami pri odraslih, vključno s 14 % pri alkoholu in 18 % pri tobaku, in da je stopnja implicitne zasvojenosti brez primere za otroke.
Ultra predelana živila, ki vključujejo glavne izdelke nezdrave hrane, kot so čips, sladkarije in sladkani kosmiči za zajtrk, vsebujejo veliko sestavin, kot so maščobe in ogljikovi hidrati. Raziskovalci so izjavili, da je lahko hitrost, s katero ultra predelana hrana dovaja sestavine v črevesje, ključnega pomena za njihov potencial zasvojljivosti, saj deluje hitreje kot minimalno predelana hrana in lahko tudi hitreje vplivajo na možgane. Dodatki, kot sta okus in tekstura, so lahko tudi dejavniki, ki prispevajo k temu.
Raziskovalci so ugotovili, da lahko vedenje v zvezi z ultra predelano hrano ustreza merilom za diagnozo motnje uživanja snovi pri nekaterih ljudeh.
Glede na Heathline lahko simptomi zasvojenosti s hrano med drugimi znaki vključujejo željo po hrani, ko so siti, in uživanje več le-te, kot je predvideno. Zasvojenost s hrano trenutno ni razvrščena v Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj, ki ga zdravstveni delavci uporabljajo za diagnosticiranje duševnih motenj.
Drugi strokovnjaki pravijo, da razglasitev določene hrane za zasvojljivo ni preprost postopek. Erin Palinski-Wade, registrirana dietetičarka nutricionistka, je za Fox Digital News povedala, da so želje po hrani zapletene in povezane ne le s prehranskim profilom hrane, ampak tudi s čustvi in naučenim vedenjem v zvezi z jedjo.
Palinski-Wadova je tudi opozorila, da so živila z visokimi količinami dodanih sladkorjev in maščob običajno povezana z visokimi stopnjami hrepenenja, kar lahko vodi v prehranjevalno vedenje, podobno zasvojenosti. Erin sicer ni bila vključena v prvotno študijo.
Drugi dejavniki lahko privedejo do izbire ultra predelane hrane namesto minimalno predelane hrane. V pogovoru z Medical News Today je registrirana dietetičarka nutricionistka Kelsey Costa, ki prav tako ni bila vključena v prvotno študijo, predlagala, da bi lahko bolj zdrave možnosti prehranjevanja z reformami politike pomagale pri tej težavi.
Čeprav zasvojenost z ultra predelano hrano ni uradna diagnoza, kot ponavlja študija, raziskovalci pišejo, da bi lahko razvrstitev kot take na koncu koristila in vodila do novih pristopov na področjih, kot sta socialna pravičnost in klinična oskrba.
Na OKUSNO.JE si lahko preberete izjemen intervju z Grušo Zorn.
Vizita e-novice
Vir: people
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV