Kot otroku so vam starši verjetno govorili, da pri pripravi sladic ne smete jesti surovega testa za piškote ali lizati mešanice za palačinke iz sklede. Razlog? Surova jajca. Kot pri mnogih stvareh so imeli starši prav. Surova jajca niso varna za uživanje, razen, če jih pasterizirate. To pomeni, da lahko v surovem stanju vsebujejo škodljive bakterije.
Preden naslednjič zlomite lupino in začnete 'goltati' ali 'piti' surovo jajce, zato upoštevajte opozorila strokovnjakov klinike Cleveland. In glede tega so nedvoumni. "Nikomur ne bi svetovala uživanja surovih jajc," jasno opozarja nutricionistka Beth Czerwony.
Ali lahko dobimo salmonelo z uživanjem surovih jajc?
Odgovor na to vprašanje je – redko. Še vedno pa obstaja možnost okužbe s salmonelo z uživanjem surovih jajc. Na srečo lahko zmanjšate tveganje za okužbo s salmonelo, če upoštevate recepte in se popolnoma izogibate surovim jajcem. Surovim jajcem se morajo predvsem izogibati starejši od 65 let, bolniki z oslabljenim imunskim sistemom (npr. rakavi bolniki ali okuženi s HIV) in ljudje z vnetnimi črevesnimi boleznimi (npr. kolitis ali Crohnova bolezen).
"Ni zelo pogosto, vendar eno od 20.000 jajc vsebuje salmonelo," ugotavlja Czerwony, "in zagotovo niste eden od tistih, ki bi želel preveriti, ali je ravno točno določeno jajce okuženo."
Ali ima uživanje surovih jajc kakšne koristi?
Jajca so sama po sebi vir zdravih hranil. Jajčni beljak vsebuje veliko beljakovin in nič maščob. Rumenjak je poln hranil, kot so zdrave maščobe ter vitamini A, D in E. Rumenjak vsebuje tudi holin, ki blagodejno vpliva na zdravje oči.
"Če se odločite za uživanje surovih jajc, boste dejansko izkoristili prednosti rumenjaka," prizna Czerwony. Vendar kuhana jajca nudijo enake koristi za zdravje. "S prehranskega vidika ni nobene koristi, ki bi jo imela surova jajca pred kuhanimi," poudarja Czerwony. S kuhanjem jajc ne izgubite njihove hranilne vrednosti. Poleg tega s kuhanjem jajc učinkovito uničite bakterije.
Kaj se zgodi, če pojeste surovo jajce?
Dokler ne vsebuje salmonele, uživanje surovega jajca ni škodljivo za zdravje. Morda čutite samo gnus. "Surovo jajce povzroča gnus, ker je sluzasto," pravi Czerwony. "Vendar so surova jajca večinoma beljakovine. Zato jih ljudje večinoma uživajo, da dobijo dodatno količino beljakovin, ne da bi jim bilo treba pripraviti športne šejke."
"Dovolj je, da naredite eno napako in škodujete svojemu zdravju," zaključuje Czerwony.
Vizita e-novice
Povzeto po adiva.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV