Kalcij je eden izmed najpogostejših mineralov v našem telesu, večino pa ga najdemo v kosteh in zobeh. Na nacionalni spletni strani Prehrana.si je zapisano, da je vnos tega minerala ključen za marsikatero delovanje v našem telesu: ''Kalcij ima v telesu številne druge vloge – potreben je za celično signalizacijo, za specializacijo celic, prevajanje živčnih signalov, pravilno delovanje mišic, strjevanje krvi, prispeva pa tudi k normalnemu sproščanju energije pri presnovi in delovanju prebavnih encimov. Priporočen dnevni vnos (PDV) kalcija za odraslega človeka je okrog 800 mg. Le kot primer – takšno količino kalcija v telo vnesete, če tekom dneva zaužijete tekoči jogurt (250 g), jajce (68g), 150 g kuhane špinače in 30 g sira.''
V zadnjem času pa so postale priljubljene različne diete, ki ne vsebujejo mleka in mlečnih izdelkov. Kje vse še najdemo kalcij in kako lahko svojemu telesu zagotovimo, da ga bo imelo dovolj?
1. Semena
Chia semena vam bodo priskrbela 177 mg kalcija v eni žlici, zato bodo 3 žlice nadomestile en kozarec mleka. Ta mineral vsebuje tudi sezamovo in makovo seme. Enostavno jih je dodajati solatam, sendvičem in pijačam. Prav tako so bogata z omega-3-maščobnimi kislinami.
2. Sardine
So eden najboljših virov kalcija. Le 85 g sardel bo zadostilo 33 odstotkom potrebnega dnevnega vnosa. Kot zanimivost lahko povemo, da naj bi se največ kalcija v sardinah skrivalo v kosteh.
3. Mandlji
Vsebujejo največ kalcija od vseh oreščkov. Jejte jih surove, da se izognete uživanju odvečnega sladkorja in maščob, dodate pa jih lahko tudi v skoraj vsako jed.
4. Zelena zelenjava
Temnejši kot so listi, večja je koncentracija kalcija v zelenjavi. Samo ena skodelica zelenjave zadostuje za zaužitje 266 mg kalcija. Največ ga vsebujejo špinača, ohrovt in brokoli.
5. Stročnice
Fižol je znan po veliki količini beljakovin in vlaknin, vsebuje pa tudi druga mikrohranila. Najboljši viri kalcija so grah, beli fižol in soja. Samo 130 g fižola bo zadostilo četrtini potrebne količine kalcija. Ker so stročnice polne hranil, lahko znižujejo tudi holesterol.
6. Pomaranča
130 g svežega pomarančnega soka ponuja približno 74 mg kalcija. Pomaranče so znane so tudi po visoki vsebnosti vitamina C, ki bo telesu pomagal lažje absorbirati kalcij. Pri tem je treba poudariti, da so naravni pomarančni sokovi vsekakor boljši kot kupljeni.
7. Jogurt
Jogurt je naravnost odličen vir kalcija. 1 skodelica navadnega jogurta ponuja tretjino dnevno potrebnega kalcija. Večina jogurtov vsebuje tudi probiotike, ki so majhna zakladnica neverjetnih koristi za telo.
8. Kvinoja
Polnozrnato žito, polno beljakovin in aminokislin! 130 g kuhane kvinoje telesu zagotavlja 100 mg kalcija ter velike količine cinka in kalija. Je tudi zdrav in odličen nadomestek riža. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin pa boste po uživanju kvinoje še dolgo siti.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr / Prehrana.si
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV