Vizita.si
Velikonočne jedi

Prehrana

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni

N.R.A.
03. 04. 2023 05.00
0

Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Velika noč je največji in najpomembnejši praznik krščanstva, na katerega se verniki pripravljajo duhovno, z molitvijo, dobrimi dejanji in postom. Priprave na veliko noč se začnejo s postom, pri katerem načeloma verniki ne uživajo mesa. Tradicionalni velikonočni jedilnik pa se nato začne z zajtrkom, ko se postreže kuhana jajca, šunko, slanino, klobaso, mlado čebulo, hren in pecivo. Sledi tradicionalno kosilo, navadno sestavljeno iz piščančje juhe, pečenke, šunke, mlade jagnjetine, krompirja, solate in različnih sladic. Vendar moramo tudi za veliko noč poskrbeti za svoje zdravje, naj si bo govora o izbiri živil ali njihovi količini. 

Velikonočne dobrote
Velikonočne dobrote FOTO: Dreamstime

Vedno jejte zdravo

Vsi že vemo, da je pravilna izbira prehrane pomembna za zdrav način življenja in dobro zdravje. Ne pravijo brez razloga, da smo, 'kar jemo'. Hrana mora biti v ravnovesju s telesnimi potrebami po različnih hranilih. Priporočljivo je jesti dobro, svežo in zdravo hrano, osnovno pravilo zdrave prehrane pa je pestrost le-te. Ker je smisel različnih praznikov tudi v različnih kulinaričnih dobrotah, se je seveda težko vzdržati. Kako lahko torej brezskrbno uživamo, še vseeno pa ne 'pretiravamo'?

Bodite zmerni v nezmernosti 

Nekateri ljudje prisegajo na stalno zdravo prehrano (kar je vsekakor najboljša izbira, vendar ni vedno izvedljiva, kajne?), drugi prisegajo na občasne pregrehe, spet tretji menijo, da zdrav način preprosto ni za njih. Ne glede na to, v katero skupino spadate, bodite zmerni v nezmernosti. Kar to pomeni je: če ne jeste vsak dan mastnih in velikih obrokov ali določenih živil, denimo jajc, v času praznikov posezite po enem ali dveh, ne desetih. Nobena hrana ni 'slaba' hrana, če jo znamo kombinirati, pripraviti in navsezadnje, če v hranjenju ne pretiravamo. 

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?
Preberi še
Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?

Izogibajte se živilom, ki vam škodujejo

Brez razloga se je izogibati določenim živilom, ker imajo oznako 'slaba'. Nobena stvar v življenju ni, kot že omenjeno, škodljiva, če imamo le pravo mero. Če vam denimo škodujejo jajca ali pa veste, da vas po njih boli trebuh, se jim raje izognite in posezite po drugih dobrotah. 

Pripravite živila na zdrav način 

Kot smo že omenili, veliko živil sploh ni slabih, če jih znamo pripraviti na zdrav in okusen način, hkrati pa jih znamo 'kombinirati'. Če ste med tistimi, ki prisegajo na zdrav način življenja, lahko svoje obroke prilagodite, za vse tiste, ki pa radi uživate v občasnih (morda tudi stalnih) pregrehah, pa so lahko letošnji prazniki morda prvi, med katerimi poskusite nekaj drugačnega. 

Privoščite si zdrave in naravne pirhe
Preberi še
Privoščite si zdrave in naravne pirhe

Kaj vam lahko pomaga, če naletite na težave zaradi slabega prehranjevanja v času praznikov?

Medicinski izdelki so običajno sestavljeni iz kombinacije različnih snovi. Pred njihovo uporabo je treba biti pozoren na indikacije, navodila za uporabo in odmerjanje, kontraindikacije ali preobčutljivost za zdravilne učinkovine ali katero koli pomožno snov. V primeru kontraindikacij ali preobčutljivosti je treba uporabiti druge primerne izdelke ali zdravila, ki jih ne vsebujejo. Lahko so učinkovite pomožne snovi, hitro in dokazano delujejo in so ob upoštevanju navodil razmeroma varne za uporabo.

Tudi tu velja pravilo, ki ga ne smete obiti: če začnete čutiti resnejše simptome v prebavnem sistemu, se čim prej obrnite na svojega zdravnika za nadaljnjo diagnostično zdravljenje in samo obravnavo. Uporaba medicinskih izdelkov, zdravil ali katere koli druge oblike zdravljenja prebavnega sistema ni popolna rešitev. 

Velika noč
Velika noč FOTO: iStock

Antacidi

To so spojine, ki nevtralizirajo kislino v želodčnem soku. Uporabljajo se za preprečevanje in lajšanje bolečin zaradi gastritisa, peptičnega čira, dispepsije in GERB. Količine izločene klorovodikove kisline ne zmanjšajo, temveč le izločijo. Jemljejo jih med obroki ali pred spanjem, kadar se običajno pričakuje bolečina v želodcu. Kot antacidi se uporabljajo magnezijeve, natrijeve, kalcijeve in aluminijeve soli karbonatov, silikatov ali hidroksidov.

Probiotiki

Probiotiki so živi mikroorganizmi, tako imenovane dobre bakterije, ki ob pravilni uporabi dobrodejno vplivajo na zdravje gostitelja. Prebavni sistem je kompleksen ekosistem, v katerem se vzpostavi ravnovesje med gostiteljico in črevesno mikrofloro. Probiotiki lahko pomagajo telesu z opravljanjem enakih funkcij kot naravna flora, to pomeni, da lahko naravni flori omogočijo dovolj časa, da si opomore, in pomagajo vzpostaviti ravnovesje med 'dobrimi' in 'slabimi' bakterijami v črevesju. 

Prebiotiki

V tej skupini so neprebavljive živilske sestavine, predvsem oligosaharidi, ki blagodejno vplivajo na gostitelja s spodbujanjem rasti in aktivnosti probiotikov in imajo z njimi sinergijski učinek. Najbolj znan prebiotik je inulin.

Seveda si lahko pomagate tudi z nekaterimi domačimi pripravki, a bodite pri tem pozorni. V primeru resnejših težav se vedno obrnite na svojega osebnega zdravnika! 

Povzeto po Adiva.hr 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650