Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati

PREHRANA

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati

N.R.A.
03.07.2023, 5:00
0

Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Ta članek ni namenjen temu, da bi vas odvračali od prehrane z mesom, saj je uravnotežena in raznolika prehrana ključ do optimalnega zdravja. Ravno zaradi tega pa tokrat predstavljamo še nekaj drugih enostavnih virov beljakovin, ki jih ne smete spregledati, posebej, če si želite uravnotežene obroke!

Leča

Poleg konzerviranih in zamrznjenih možnosti lahko lečo kupite tudi kuhano na pari. Porcija ene skodelice leče zagotavlja približno 18 gramov beljakovin, skupaj s 16 grami vlaknin (več kot 60 % dnevnega cilja!) in obilico vitaminov, mineralov in antioksidantov. 

Za obrok v nekaj minutah prelijte velikodušno pest listnate zelenjave s prelivom iz balzamičnega kisa, mlete gorčice in italijanskih zeliščnih začimb. Na vrh položite lečo, četrtino avokada in nekaj žlic bučnih semen. In že imate pripravljen zdrav obrok, ki ne zahteva pretiranega truda in časa! 

Leča
Leča / FOTO: Thinkstock

Trdo kuhana jajca

Trdo kuhana jajca so enostavna za pripravo. Vsako celo jajce vsebuje približno 6 gramov beljakovin. Poleg tega novejše raziskave kažejo, da holesterol v jajcih, ki ga v celoti najdemo v rumenjaku, malo ali sploh negativno vpliva na holesterol v krvi!

Ena študija je celo pokazala, da pri zdravih odraslih osebah do tri cela jajca na dan povečajo raven 'dobrega' HDL holesterola in znižajo 'slab' LDL holesterol. Rumenjak vsebuje tudi večino hranilnih snovi jajca, ki vsebuje vsaj 90 % ali celoten holin, vitamin D, kalcij, železo, cink, vitamin B12, antioksidante in omega-3 maščobne kisline.

Kuhano jajce.
Kuhano jajce. / FOTO: Dreamstime

Rastlinski beljakovinski prah

Tukaj je ena predelana hrana, ki jo je mogoče pripraviti iz preprostih, čistih sestavin, uporabite pa jo lahko na najrazličnejše načine. Ena merica rastlinskih beljakovin v prahu lahko zagotovi vsaj 20 gramov beljakovin z malo ogljikovih hidratov in maščob. Poleg dodajanja v smutije lahko navadne rastlinske beljakovine v prahu brez okusa dodate v ovsene kosmiče in oves, v bananine palačinke, slane juhe in denimo v cvetačno kašo.

Rastlinski beljakovinski prah
Rastlinski beljakovinski prah / FOTO: Adobe Stock

Fižol

Ena skodelica fižola vsebuje približno 12 gramov beljakovin in vlaknin. Za hiter obrok postrezite fižol z zamrznjenim brokolijem, prelitim s pestom brez mlečnih izdelkov. 

Fižol
Fižol / FOTO: iStock

Grški jogurt

Sicer odvisno od blagovne znamke, ena posamezna posodica grškega jogurta zagotavlja približno 11–14 gramov beljakovin. 

Grški jogurt
Grški jogurt / FOTO: Thinkstock


Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: health