Priznamo ali ne, vsi kdaj povonjamo hrano, da bi ugotovili, če je ta še užitna. Pri mleku lahko denimo z vonjem dokaj hitro ugotovimo, če je še užitno ali že pokvarjeno. Obstajajo tudi druga živila, kjer je vonjanje celo zaželeno in lahko z njim hitro preverimo varnost hrane.
Mikrobov, ki so najpogosteje povezani z boleznimi, ki se prenašajo s hrano, kot sta Listerija in Salmonela, pa je skoraj nemogoče odkriti s testom za vohanje.
Tudi če bi bile prisotne, tveganje je na srečo razmeroma majhno, bi bile te bakterije verjetno v tako majhni količini v hrani, da bi bilo kakršno koli presnovno delovanje za naše nosove popolnoma neopazno.
Seveda pa obstaja hrana, pri kateri je celo zaželeno, da je živilo 'smrdi' – denimo vsem dobro poznani siri.
Bolj kot na vonjanje bi se morali fokusirati na shranjevanje živil pri pravi temperaturi, ustreznem in pravilnem kuhanju ter seveda upoštevanje roka trajanja živil.
Vizita e-novice
Vir: theconversation
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV