Vizita.si
Vonjanje

Prehrana

Vohanje ni vedno zanesljiv test za preverjanje varnosti hrane

N.R.A.
25. 07. 2024 04.14
0

Ste med tistimi, ki vonjajo hrano, da preverijo, če je ta še vedno užitna oz. varna za uživanje? Poglejmo si, zakaj ta 'test' ni zanesljiv.

Priznamo ali ne, vsi kdaj povonjamo hrano, da bi ugotovili, če je ta še užitna. Pri mleku lahko denimo z vonjem dokaj hitro ugotovimo, če je še užitno ali že pokvarjeno. Obstajajo tudi druga živila, kjer je vonjanje celo zaželeno in lahko z njim hitro preverimo varnost hrane. 

Pomanjkanje vitamina B12 lahko škoduje duševnemu zdravju in celo povzroči paranojo
Preberi še
Pomanjkanje vitamina B12 lahko škoduje duševnemu zdravju in celo povzroči paranojo

Mikrobov, ki so najpogosteje povezani z boleznimi, ki se prenašajo s hrano, kot sta Listerija in Salmonela, pa je skoraj nemogoče odkriti s testom za vohanje. 

8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak
Preberi še
8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak

Tudi če bi bile prisotne, tveganje je na srečo razmeroma majhno, bi bile te bakterije verjetno v tako majhni količini v hrani, da bi bilo kakršno koli presnovno delovanje za naše nosove popolnoma neopazno.

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?
Preberi še
Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

Seveda pa obstaja hrana, pri kateri je celo zaželeno, da je živilo 'smrdi' – denimo vsem dobro poznani siri.

Bolj kot na vonjanje bi se morali fokusirati na shranjevanje živil pri pravi temperaturi, ustreznem in pravilnem kuhanju ter seveda upoštevanje roka trajanja živil. 

Vir: theconversation

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650