Vsa potrebna hranila bomo vnesli v svoje telo z uravnoteženo in pestro prehrano, medtem ko lahko svoj jedilnik obogatimo tudi s kakšnimi novimi živili, ki jih najdemo pod imenom superživila. Pogosto jih narobe povezujemo samo z eksotičnim sadjem, prehranskimi dopolnili, čudežnimi praški in podobno, a v resnici jih lahko najdemo celo na domačem vrtu.
Katera živila najpogosteje nosijo oznako superživila?
Gre za živila, ki so bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, esencialnimi maščobami ali koristnimi beljakovinami. In to so glavni razlogi, da jim pripisujemo blagodejne učinke na naše zdravje ter jih radi označujemo kot superživila.
Chia semena
Drobna črna semena z blagim okusom naj bi uporabljali že Inki in Maji z namenom, da bi izboljšali svojo vzdržljivost in moč pred bitkami, a danes jih cenimo predvsem zaradi ustreznega razmerja omega-3 in omega-6-maščobnih kislin. Omega-3-nenasičene maščobne kisline so najbolj znane po tem, da krepijo imunski sistem, delujejo protivnetno, spodbujajo kognitivne sposobnosti, pomagajo pri preprečevanju srčnih bolezni in tako naprej. Poleg tega, da chia semena veljajo za bogat vir omega-3, vsebujejo tudi beljakovine, vlaknine, fosfor, kalcij, kalij, natrij in mangan. Priporočljivo jih je uživati surove, saj s tem ohranjamo vse njihove hranilne snovi.
Goji jagode
Poznane so tudi po imenom volčje jagode in spadajo v družino razhudnikovk, kamor uvrščamo še krompir, papriko, paradižnik in podobno. Izvirajo iz Azije in njihova pridelava je danes priljubljena tudi pri nas, še posebej, ker vsebujejo veliko antioksidantov, ki so znani po tem, da uničujejo škodljive proste radikale, zmanjšujejo tveganje za bolezni srca, raka in upočasnjujejo staranje kože. Najdemo jih v njihovih plodovih, ki jih lahko vsestransko uporabljamo v prehrani, hkrati pa naj bi zviševale tudi našo odpornost.
Maca
Maca je dvoletna rastlina oziroma trajnica in prihaja iz Andov ter je po svoji sestavi podobna žitom, ki so jo domačini radi uporabljali v svoji prehrani, ker je polna hranil. Njene korenine vsebujejo vitamine, minerale, maščobne kisline in pomembnejše aminokisline. Nekateri ji pripisujejo lastnosti naravnega afrodiziaka, saj naj bi povečevala spolno slo, a še nimamo dovolj trdnih znanstvenih dokazov, ki bi to zanesljivo potrdili.
Šitake
Šitake so gobe, ki rastejo predvsem v Aziji in vsebujejo veliko vitamina D, kalcij, fosfor in različne aminokisline, medtem ko ponekod veljajo celo za zdravilne. Zaradi svoje hranilne vrednosti in značilnega okusa so vse bolj priljubljene na naših jedilnikih. Vsebujejo veliko vlaknin in malo maščob, hkrati pa so zaradi kakovostnih beljakovin in vitamina B12 zaželene tudi med vegetarijanci. Naše telo namreč nujno potrebuje vitamin B12 in velikokrat ga primanjkuje ljudem, ki se izogibajo mesa, saj ga najpogosteje najdemo v živilih živalskega izvora.
Superživila, ki jih vsi poznamo
Pod superživili najpogosteje najdemo zveneča tuja imena, a pogosto pozabljamo na lokalna superživila, ki jih imamo pri nas doma. Naša superhrana ima pogosto celo višjo biološko in hranilno vrednost zaradi optimalne zrelosti ter krajše poti od proizvodnje do potrošnika, zaradi česar je manj obremenjena z najrazličnejšimi dodatnimi sredstvi. Za piko na i je večkrat cenovno ugodnejša, čeprav je enako ali včasih še bolj koristna. Na primer, laneno olje je izjemen vir omega-3-maščobnih kislin, medtem ko ne smemo pozabiti niti na vsa ostala koristna živila, kot so jabolka, česen, paradižnik, stročnice in še in še, ki so prav tako bogata z najrazličnejšimi vitamini, vlakninami, antioksidanti, minerali in tako naprej, zato bi jim tudi lahko rekli domača superživila.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV