V zadnjih letih je kuhanje, tudi na račun številnih kuharskih oddaj, postalo izjemno priljubljeno, celo pri najmlajših. Vedno bolj se namreč zavedamo pomembnosti uživanja zdrave in uravnotežene prehrane, na račun enostavne dostopnosti do najrazličnejših tako klasičnih kot inovativnih receptov na spletu pa lahko tudi manj vešči pripravljajo prave kuharske mojstrovine. Z malce dobre volje, domišljijo, premišljenim izborom sestavin ter pravo mero začimb lahko ne le razvajamo brbončice svojih najbližjih, pač pa poskrbimo tudi za zdravje celotne družine.
Nič ni narobe, če občasno pripravimo tudi sladke in kalorične pregrehe, večinoma pa naj bodo obroki zdravju prijazni, sestavine pa čim bolj naravne in po možnosti ekološko pridelane. To velja tudi za začimbe, ki so pravzaprav pika na i vsake jedi, saj obogatijo okus in imajo številne pozitivne učinke na naše telo. Ščepec kakšne bolj eksotične začimbe lahko celo preproste obroke dvigne na višjo raven. Med pisano paleto najrazličnejših začimb pa še vedno prevladujeta sol in poper. Tokrat bomo pod drobnogled vzeli slednjega, vsem zelo dobro znanega, pa vendarle vedno vznemirljivega. Kljub vsakodnevni uporabi namreč o popru marsikdo ne ve veliko.
Velja za najpogostejšo in najbolj cenjeno začimbo s številnimi pozitivnimi učinki
Čeprav poznamo več vrst popra, je pri nas najbolj razširjena uporaba črnega popra. Le malokdo ve, da gre pri večini le za drugačno pridelavo plodov. Beli poper sestavljajo zrela semena črnega poprovca, črni poper nezrela in posušena semena, ki črno barvo pridobijo s sušenjem, zeleni poper za razliko od črnega takoj po nabiranju vložijo v slano vodo ali posušijo na visoki temperaturi, medtem ko se rdeči poper pridobiva iz druge rastline, akaciji podobnega drevesa (Schinus molle) iz tropske Amerike. Sicer pa je poprovec tropska ovijalka, trajnica, ki v višino zraste do 10 metrov. Največ popra pridelajo v Indiji, okoli 90.000 ton letno, pridelujejo pa ga tudi drugod po svetu ter ga pogosto poimenujejo po pokrajinah, kjer raste, ali pridelovalcu. Z razlogom velja poper za najpogosteje uporabljeno in zelo cenjeno začimbo. Že Rimljani so ga označili za kralja začimb. Pod cesarjem Avrelijem so v Aleksandriji predpisali davek za beli in dolgi poper, v starem veku so ga arabski trgovci tihotapili v gurmanski Rim, v srednjem veku pa je veljal poper marsikje za plačilno sredstvo.
Pozitivni učinki popra
Kroglice intenzivnega in bogatega okusa okusa ter ostrega in močnega vonja imajo torej pestro zgodovino, ponašajo pa se tudi s številnimi pozitivnimi učinki. Nekoč so pomorščaki z njim zdravili infekcijske bolezni ter blažili bolečine in otekline. Zaradi visoke vsebnosti protimikrobnih sestavin so s poprom potresli tudi staro meso, ki je na ta način spet postalo užitno. Poper naj bi pozitivno deloval kot zaščita pred virusi in bakterijami in v zmerni količini vplival na boljše delovanje prebavil, pospešil krvni obtok, izboljšal imunski sistem in znižal povišano telesno temperaturo. Indijski raziskovalci verjamejo, da snov piperonal v črnem popru lahko blaži učinke genov, ki so povezani z ekstremno debelostjo. Mnogi ga uporabljajo v kozmetične in celo gospodinjske namene, na primer pri pranju črnih oblačil.
Vsestranska uporaba različnih vrst popra
Kot rečeno, poper dodajamo številnim jedem, posebno primeren pa je za marinade in kvaše vseh vrst, za začinjanje mesa, omak, juh, prikuh in solat. A treba se je zavedati, da ni vsak poper enako kakovosten. Pomembno je, tako kot tudi pri ostalih začimbah, da izberete izdelke preverjenih in zaupanja vrednih proizvajalcev, ki uporabljajo zgolj najkakovostnejše rastline in plodove. Družina izdelkov Maestro je že več kot šest desetletij navdih za ustvarjanje v kuhinji. Začimbe, dišavnice in drugi dodatki iz naravnih sestavin, brez ojačevalcev, arom in barvil, lepo zaokrožijo okus vsake jedi in so neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji. Med pestro paleto izdelkov boste našli tako črni kot tudi rdeči in zeleni poper. V nadaljevanju preverite, h katerim jedem se najbolje poda vsak od njih.
Črni poper
Izmed vseh vrst imajo črna poprova zrna največ ostrine in intenziven okus. Dodajajo ga pri kisanju zelja, nepogrešljiv pa je seveda v različnih marinadah in številnih jušnih jedeh. Odlično se dopolnjuje s česnom, čebulo in vsemi dišavnicami. Najpogosteje z njim začinjamo močnejše jedi, na primer rdeče meso in temne omake, medtem ko je za lažje jedi primernejši beli poper. Cela zrna popra dodajamo jedem že na začetku kuhanja, medtem ko mleti poper dodamo na koncu.
Zeleni poper
Gre za najmanj pekočo vrsto popra, ki se odlično poda tako rekoč v vse jedi, še posebej pa cela zrna izpopolnijo okus omak in marinad. Pogosto se jih doda na sadne kupe ali v sadne kolače, saj dopolnjujejo okus medu.
Rdeči poper
Plodovi rdečega popra, ki ga včasih imenujejo tudi ameriški poper, za razliko od pravega niso pekoči. Rdeči poper ima blago, sladkasto in sadno aromo, okus pa sprosti šele po mletju. Cela zrna služijo zgolj kot dekoracija. Odlično se poda k omakam, ribjim jedem, perutnini in divjačini, pogosto ga kot dekoracijo dodajo tudi v koktajle. Zaradi odličnega okusa in svetlo rdeče barve je zelo priljubljen v sodobni francoski kuhinji. Dodaja se ga tik pred koncem priprave, saj visoke temperature negativno vplivajo na okus.
Kot rečeno, je poper z razlogom kralj med začimbami, zato ga je dobro ves čas imeti pri roki, tako zaradi izboljšanja okusa jedi kot zaradi njegovih pozitivnih učinkov. Je pa vendarle dobro poznati nekaj trikov, da bo okus popra v jedeh resnično prišel do izraza. Za vse vrste velja, da je zrna najbolje mleti sproti. In ko je poper enkrat že zmlet, se ga ne sme predolgo kuhati, saj lahko izgubi okus. Mesu se ga na primer doda šele, ko je pečeno, saj v primeru previsokih temperatur lahko zagreni. Če ga dodajate praženim jedem, je najbolje uporabiti cela zrna, da se prepražijo enakomerno. Uživajte torej v pripravi najljubših jedi, Maestro pa bo poskrbel, da bodo aromatične kroglice popeljale vašo kulinarično zgodbo v nove smeri.
Sponzorirana vsebina