Dejstvo je, da se tveganje za nastanek raka s starostjo povečuje tudi zaradi slabe prehrane. Po drugi strani pa redno uživanje zelenjave in sadja zmanjšuje pojavnost malignih bolezni. Slednja naj bi zmanjšala tveganje za črevesnega raka za skoraj polovico.
Uživajte čim več sadja in zelenjave
Sadje in zelenjava pomagata odstraniti rakotvorne snovi iz telesa, zmanjšati vnetne procese, zavirata širjenje malignih celic in imata nanje tudi toksični učinek! Ni pa vsa zelenjava enako 'močna'. Znanstvene študije so pokazale, da ima pri tem boju zelje največji potencial, kmalu pa mu sledi brstični ohrovt, ki se mu bomo posvetili v tem članku.
Brstični ohrovt za zdravje
Vsak dan se, in to je povsem normalno, v našem telesu z delovanjem encimov ustvarjajo prosti radikali. Če njihovo nastajanje uide izpod nadzora in inaktivacija oslabi, pride do nezaželenih zdravstvenih sprememb. Primeri so vnetni procesi, ki lahko povzročijo brazgotinjenje tkiv in moteno delovanje organov.
Po drugi strani pa prehrana, bogata z zelenjavo, zahvaljujoč prisotnosti karotenoidov, vitaminov E in C, glukozinolatov in drugih antioksidantov, prispeva k preprečevanju teh neželenih sprememb. Brstični ohrovt je ena izmed najbolj bogatih zelenjadnic z glukozinolati. Te spojine so še posebej učinkovite pri preprečevanju razvoja raka ledvic.
Zmanjšana telesna aktivnost in mastna hrana sta danes velik problem. Brstični ohrovt je tisto živilo, ki pomaga ohranjati vitkost. Bogat je z vlakninami in ima nizko vsebnost energije, ki zmanjšuje kalorično vsebnost obrokov. V kombinaciji s kuhanim krompirjem je nezamenljiva priloga za kosilo.
Brstični ohrovt ima specifičen okus in ga ne moremo šteti za najljubšo zelenjavo vseh generacij. A zaradi kakovostne sestave mikrohranil in blagodejnega vpliva na zdravje ga je škoda izpustiti z jedilnika.
Vizita e-novice
Povzeto po Adiva.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV