ZA KAJ JE CIMET DOBER?
Cimet se dobro obnese v številnih različnih vrstah receptov in jedi, vendar pa obstajajo poleg okusa še drugi razlogi za njegovo uporabo. Glede na besede Hillary Cecere, registrirane dietetičarke, ima cimet potencialne koristi za zdravje, to pa naj bi bila predvsem posledica antioksidantov. Ti in polifenoli lahko podpirajo splošno zdravje, tako da ščitijo telo pred oksidativnimi poškodbami zaradi škodljivih prostih radikalov.
SO VSE VRSTE CIMETA ENAKO DOBRE?
Vse vrste cimeta nimajo enake hranilne vrednosti. Obstajata dve glavni vrsti:
◾ cejlonski
◾ cimet kasija
Kasija je cenovno ugodnejša in priljubljena različica cejlonskega cimeta, vendar je ta v večjih količinah varnejši. Čeprav raziskave kažejo, da cimet pozitivno vpliva na številna zdravstvena stanja, bi bilo, kot pravijo raziskovalci, potrebnih več raziskav. Alyssa Pike, vodja prehranskih komunikacij za Mednarodni svet za informacije o hrani, vseeno dodaja, da cimet ne sme nadomestiti druge zdrave hrane, navad ali zdravil (če so potrebna).
CIMET LAHKO ZMANJŠA VNETJE
Nekatere raziskave kažejo, da lahko antioksidanti v cimetu delujejo tudi protivnetno. Tako bi lahko bil cimet koristen pri bolečinah, denimo v mišicah, in oteklinah.
CIMET LAHKO ZMANJŠA TVEGANJE ZA SRČNE BOLEZNI
Cimet naj bi bil zmožen vplivati na dejavnike, povezane s srčnimi boleznimi, vendar ni dovolj kliničnih dokazov, da bi vedeli zagotovo. Pregledna študija je pokazala, da lahko 120 mg cimeta na dan izboljša raven holesterola holesterol LDL, raven trigliceridov in skupni holesterol, pravi Cecerejeva. Druga študija je pokazala, da so pri ljudeh s prehrano, bogato z začimbami, kot sta cimet in kurkuma, ki so jedli mastne obroke, opazili znižanje ravni trigliceridov.
CIMET LAHKO POVEČA OBČUTLJIVOST ZA INZULIN
Inzulinska rezistenca je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in presnovni sindrom. ''Študije so pokazale izboljšanje nadzora nad glikemijo s cimetom pri ljudeh s sladkorno boleznijo,'' pravi Cecerejeva. ''Cimet znižuje raven krvnega sladkorja, hkrati pa tudi poveča občutljivost za inzulin.''
IZVLEČKI CIMETA BI LAHKO POMAGALI ŠČITITI PRED RAKOM
Velika količina antioksidantov v cimetu bi lahko zaščitila pred poškodbami DNK in celičnimi mutacijami, povezanimi z rakom, pravi Cecerejeva. Toda raziskovalci poudarjajo, da so bile trenutne raziskave izvedene samo na živalih in v epruvetah. Potrebne so nadaljnje raziskave na ljudeh, da bi zagotovili klinične dokaze za učinkovitost uporabe cimeta proti raku.
CIMET NAJ BI BIL DOBER ZA BOJ PROTI NEKATERIM OKUŽBAM
Cimetovo olje ima antibakterijske in protimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo pri boju proti okužbam. Cinamaldehid je ena glavnih aktivnih sestavin začimbe, ki ščiti pred okužbo. Kljub temu je treba tudi tukaj izvesti več raziskav o vrstah okužb, proti katerim bi lahko učinkoval cimet. Raziskave kažejo, da lahko prepreči množenje bakterij, kot sta listerija in salmonela, ter da je lahko učinkovit proti glivičnim okužbam.
CIMET JE LAHKO DOBER ZA VAŠE USTNO ZDRAVJE
Zaradi protimikrobnih učinkov cimeta je lahko ta začimba dobra za vaše ustno zdravje. Pregled raziskave o cimetu, objavljene v reviji Nutrients, poudarja, da lahko začimba pomaga preprečiti zobno gnilobo in slab zadah.
CIMET JE LAHKO ODLIČEN DODATEK K VAŠI PREHRANI
Strokovnjaki se strinjajo, da je o obsegu zdravstvenih koristi cimeta potrebnih več raziskav na ljudeh. Vsekakor je dober dodatek k prehrani, a nikakor ne bi smel biti glavni pripomoček za zdravljenje bolezenskih stanj, ki zahtevajo zdravniško obravnavo. Hkrati se moramo tudi zadevati, da je cimet začimba, s katero ni dobro pretiravati.
Vizita e-novice
Povzeto po thehealthy
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV