Beljakovine so ključne za mišice, energijo in celjenje, piše index.hr. Vendar je v času beljakovinskih napitkov in drugih dodatkov lahko težko ugotoviti, koliko jih res potrebujete. Priporočeni vnos je 0,8 grama na kilogram telesne teže, vendar naj bi aktivni ljudje, nosečnice ter tisti, ki okrevajo ali izgubljajo težo, potrebovali več.

Nutricionistki Erin Davis in Dawn Jackson Blatner poudarjata, da bi morale beljakovine predstavljati med 10 in 35 odstotki vašega celotnega dnevnega vnosa kalorij, kar omogoča ustrezen prostor za vključitev zdravih ogljikovih hidratov in maščob v vašo prehrano. Če ste v zadnjem času pretiravali z beljakovinskimi prigrizki, je tukaj nekaj razlogov, zakaj morate biti pozorni.

Zanemarjanje drugih pomembnih hranil
Prehrana, ki temelji na visokem vnosu beljakovin, pogosto izrine živila, kot so sadje, zelenjava in polnozrnata žita. Takšen pristop lahko povzroči pomanjkanje vlaknin, vitaminov in antioksidantov, kar lahko posledično oslabi imunski sistem in prebavo, pojasnjuje Blatner.

Škodljivo za zdravje črevesja
Živalski viri beljakovin, kot so meso, ribe in jajca, naravno ne vsebujejo vlaknin. Pretirano uživanje teh živil lahko namreč negativno vpliva na ravnovesje črevesne mikrobiote. Priporočamo vam, da v svojo prehrano vključite rastlinske vire beljakovin, kot so leča, fižol, oreščki in semena, s čimer boste zagotovili uravnotežen vnos hranil in podporo zdravju črevesja.

Povečana obremenitev ledvic
Nutricionistka Kayla Farrell poudarja, da lahko znatno povečan vnos živalskih beljakovin pripelje do zvišanega tveganja za nastanek ledvičnih kamnov. Kot pojasnjuje, živalske beljakovine povečajo količino kisline v urinu, kar lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov, ki so sestavljeni iz soli, beljakovinskih odpadkov in kalija. V primeru težav z delovanjem ledvic ali obstoja dejavnikov tveganja se priporoča posvet z ustrezno usposobljenim nutricionistom.

Tveganje za vaše srce
Glede na navedbe strokovnjakinje Farrell, rdeče in predelano meso v svoji sestavi vsebuje znatne količine nasičenih maščob in soli. Redno uživanje tovrstnih izdelkov lahko poveča tveganje za obolenja srca in ožilja. Kot ustreznejšo alternativo priporoča uživanje piščančjega mesa, rib ali rastlinskih beljakovin.

Večje tveganje za raka
Po navedbah Ameriškega inštituta za raziskave raka lahko uživanje več kot 350 do 500 gramov rdečega mesa tedensko poveča tveganje za razvoj raka debelega črevesa. Prav tako je predelano meso, kot so različne vrste salam in klobas, povezano z zvišanim tveganjem za več vrst raka.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV