Raziskave kažejo, da ima mediteranska prehrana koristi za srčno-žilni sistem in lahko zmanjša tveganje za nekatere kronične bolezni. Toda z vse več dokazi, ki kažejo, da je alkohol nevaren za zdravje, je mesto rdečega vina v tej prehrani postalo vse bolj sporno.
Vsekakor obstajajo nekateri ljudje, ki menijo, da je rdeče vino treba odstraniti, ker nobena količina alkohola v resnici ni varna, je za Health povedala Leah Barron, dietetičarka. Ker trenutne raziskave kažejo, da rdeče vino v zmernih količinah koristi, je nekoliko zapleteno in potrebujemo veliko več raziskav, dodaja.
Zakaj je rdeče vino vključeno v sredozemsko prehrano?
Ni strogega in hitrega pravila o tem, koliko rdečega vina lahko oseba popije, priporočila se običajno razlikujejo. Toda v večini primerov je sprejemljiv en kozarec na dan za ženske in dva kozarca za moške, zaužit s hrano in v družbenem okolju. Mediteranska dieta posebej ne priporoča drugih vrst alkohola in na splošno priporoča omejitev alkohola.
Razlog, zakaj je rdeče vino vključeno v dieto, druge vrste alkohola pa ne, je v priljubljenosti te pijače v regiji, od koder dieta izvira. Mediteranska prehrana je oblikovana po tradicionalnih jedeh, ki jih jedo v (nekaterih) državah, ki mejijo na Sredozemsko morje, vključno s Francijo, Španijo, Grčijo in Italijo. Poleg geografske povezave ima rdeče vino trajen status v sredozemski prehrani, saj ga povezujejo z nekaterimi koristmi za zdravje. Rdeče vino vsebuje določene sestavine, zaradi katerih velja za bolj zdravo izbiro alkohola.
Zlasti spojina v rdečem vinu, imenovana resveratrol, lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in raka, je dejal Barron. Vendar se večina strokovnjakov hkrati strinja, da rdeče vino sploh ni zdravo. Čeprav imajo lahko spojine v rdečem vinu pozitivne učinke na telo, koristi niso povsem jasne.
Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki pijejo alkohol, zlasti rdeče vino, manjše tveganje za bolezni srca, vključno z znižano ravnjo holesterola. Vendar je pomembno pojasniti, da je to korelacija, ne pa nujno vzročna zveza, kar pomeni, da so ljudje, ki pijejo rdeče vino v zmernih količinah, lahko tudi bolj aktivni in se na splošno bolj zdravo prehranjujejo, kar bi prav tako prispevalo k njihovemu zmanjšanemu tveganju za bolezni srca.
Alkohol velja za znano rakotvorno snov za ljudi in je povezan z mnogimi vrstami raka – vključno z rakom dojke, jeter, požiralnika, debelega črevesa ter raka glave in vratu. Poleg raka lahko prekomerno pitje prispeva tudi k možganski kapi, visokemu krvnemu tlaku in drugim srčno-žilnim težavam.
V zadnjih letih so različni strokovnjaki poudarili, da ni zajamčene varne količine alkohola.
Bi morali piti rdeče vino kot del mediteranske prehrane?
V veliki meri je to odvisno od vaših individualnih okoliščin. V prehrani je zelo malo stvari, ki so zares črno-bele, zato je težko dati splošna priporočila glede alkohola ali katerega koli drugega dela prehrane. Če pa ne pijete, vam strokovnjaki odsvetujejo, da bi začeli.
Poudarjajo, da so potrebne dodatne raziskave, kako alkohol vpliva na telo. Raziskovalci v Španiji trenutno izvajajo obsežno, večletno študijo, da bi izvedeli več o tem, kako pivske navade vplivajo na zdravje, kar bi lahko zagotovilo več konteksta o tem, ali je treba rdeče vino vključiti v sredozemsko prehrano.
Vizita e-novice
Vir: krenizdravo
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV