Ananas je lahko sladka in osvežilna poslastica, ki je še posebej prijetna poleti. Toda nekateri ljudje imajo lahko ob uživanju tega sadeža neprijeten občutek. Zakaj vas lahko pečejo usta, ko jeste ananas? Razlog se ne skriva v njegovi kislosti.
Ananas vsebuje encim bromelain. Razgrajuje beljakovine in je odličen mehčalec mesa. To je tudi tisto, zaradi česar vaša usta mravljinčijo, pečejo in morda celo srbijo. To je zato, ker poskuša bromelain razgraditi beljakovine v vaših ustih. A ne skrbite, vaša usta se bodo hitro 'zacelila', kisline v želodcu pa vas bodo zaščitile.
Uživanje ali dotikanje ekstremnih količin bromelaina lahko povzroči kožne izpuščaje in izgubo prstnih odtisov, pa tudi bruhanje in drisko.
Bromelain se večinoma nahaja v steblu ananasa, zato bi lahko pomagalo, če ga izrežete, preden jeste. Kuhanje ananasa je še ena rešitev. Toplota povzroči kemično reakcijo, zato vam ne bo treba skrbeti, da bi vas bromelain opekel.
Obstaja tudi še ena precej dobra rešitev, ki jo poznamo, zahvaljujoč nekemu uporabniku družbenih omrežij, in sicer, da sveže olupljen ananas preprosto natrete s soljo. Kako deluje, se sprašujete?
Potrebno je omeniti, da za zdaj še ni nobenih znanstvenih podatkov, ki bi to vrsto 'poskusa' potrdili ali ovrgli, vendar mnogi izmed kuharjev in internetnih 'vplivnežev' prisegajo na to metodo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV